Actualitate

Ce bogăţii adesea mai valoroase decât aurul poartă munţii noştri şi generează afaceri de milioane

Munţii noştri poartă aur, dar au ceva şi mai preţios: plante medicinale şi fructe de pădure. Toate sunt căutate şi valorificate la preţuri mari în special la export. Într-un singur an, Agenţia de Protecţie a Mediului a permis culegerea a 2000 de tone de melci şi fructe de pădure din arii protejate.

Fructele de pădure sunt o adevărată mană cerească pentru industria alimentară, farmaceutică şi cosmetică, fiind folosite încă de acum 4.500 de ani. Cei care le adună şi le trimit la export fac afaceri profitabile. Sunt destui şi în Bistriţa-Năsăud. Numai anul trecut, ei au cerut aprobare să adune circa 2000 de tone de melci, fructe de pădure, ciuperci şi plante medicinale.

„Compartimentul de arii protejate din cadrul APM a aprobat, în cursul anului trecut, 69 de autorizaţii pentru floră şi melci, faună şi specii de interes cinegetic (25), respectiv faună şi specii strict protejate 22 de autorizaţii de mediu”, a spus directorul APM, Sever Roman, la Prefectură.

Potrivit acestuia, specialiştii de mediu au permis culegătorilor să adune 170 de tone de melci, 430 de tone de hribi, 190 de tone de gălbiori, dar şi 560 de tone de afine negre de pădure. De asemenea, au mai autorizat culegerea a 250 de tone de merişoare, 210 tone de mure şi 162 de zmeură. În plus, a mai fost autorizată şi culegerea de plante medicinale.

În ce priveşte vânătoarea, s-au emis 25 de autorizaţii pentru speciile neprotejate şi 22 pentru cele protejate. „De asemenea, APM a aprobat 41 de derogări pentru specia strict protejată urs brun, 23 de exemplare lup şi 20 de exemplare pisică sălbatică pentru toate fondurile de vânătoare şi gestionarii acestora. Ca şi noutate, aş spune că APM a eliberat anul acesta o autorizaţie de mediu pentru capturarea a două exemplare de râs în scopuri ştiinţifice în  Parcul Naţional Munţii Rodnei”, a spus el.

Potrivit unui studiu publicat de Centrul pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, în 2010, România ocupa locul opt în topul mondial al producătorilor de afine şi locul şapte în topul mondial al producătorilor de merişoare. Zmeura ne situa pe locul 39 în lume

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS