Social

Ce cabane de vânătoare ale Romsilva din Bistrița-Năsăud au și ciubere

Două dintre cabanele de vânătoare ale Romsilva, destinate inclusiv închirierii pentru turiști, sunt prevăzute cu ciubere, potrivit Direcției Silvice Bistrița, care le administrează. Este vorba despre cabanele Aluneasa și Dealul Negru.

Cabana Aluneasa, care a ars în 2016, așa cum Timp Online a scris AICI, a fost refăcută în totalitate și este cea mai modernă dintre cabanele de vânătoare ale Romsilva de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Aici ar fi fost invitat liderul sovietic Nichita Hrușcioveste de către comuniștii de la conducerea țării pentru a i se propune retragerea trupelor sovietice din țara noastră.

”Erau invocate conflictele dintre trupele de ocupație și populația românească, dificultatea aprovizionării acestor trupe, dar mai ales aprecierea de care se va bucura plecarea trupelor sovietice din România din partea unui Occident foarte supărat pe sovietici pentru intervenția brutală și neconcesivă din Ungaria. Emil Bodnăraș urma să propună, iar Dej să se mire și să se îndoiască de faptul că așa ceva este posibil. Regia fiind elaborată, scena spectacolului a fost aleasă în județul Bistrița-Năsăud, aparținător atunci de Regiunea Cluj.

Prima scenă – uciderea unui urs mic de către Hrușciov și înlocuirea lui măiastră cu unul mai gras – este jucată fără greșeală. Urmează beția cu palincă bistrițeană în jurul unei cioate uriașe. Totul se întâmplă la cabana Aluneasa.

Lumea se tutuiește deja, se încropesc jocuri de societate, timp în care cei trei găsesc momentul unui dialog cu urmări atât de faste pentru România. Emil Bodnăraș îi sugerează temutului rus, în glumă, posibilitatea retragerii trupelor sovietice din România. Până ca Hrușciov să priceapă exact grosul glumei, Dej se și declară surprins și neîncrezător: nu e prea devreme, având în vedere tensiunile cu Tito al Iugoslaviei?! Numai că Hrușciov, ca un adevărat mare urs, nu reacționează negativ la propunerea lui Bodnăraș, ci la neîncrederea lui Dej: Foarte bine a vorbit Emil, Gheorghe, îi replică el lui Dej. Oceni harașo! Lucraseră bine ursul substituit, palinca, vinul, dar și atmosfera bahică excelent construită în jurul secretarului general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Toate la un loc, ca și jocul celor doi tovarăși comuniști români, mari actori atunci, au adus țării eliberarea de sub jugul sovietic”, potrivit Crainou.ro.

Cabana Dealul Negru este cunoscută pentru că aici venea la vânătoare de urși Nicolae Ceaușescu. La câteva sute de metri de cabană, se mai păstrează chiar şi foişorul din care trăgea cu arma fostul dictator. Anul trecut, Romsilva a scos la licitație modernizarea ei cu un milion de lei pentru a reface corpurile B și C ale complexului.

Conform caietului de sarcini, finisajele exterioare vor fi refăcute complet, inclusiv sistemul de termoizolație, mai mult spații interioare vor fi recompartimentate și finisate de la zero (parchet, plăci ceramice, instalații și obiecte electrice, sanitare, termice). În curte, o suprafață de 1130 mp va fi pavată cu dale din beton. Lucrările ar urma să se încheie peste trei ani.

2 comentarii

  • Și municipiul Bistrița are o cabană de vânătoare finanțată din Bugetul public, adică din taxele și impozitele plătite de cetățeni. Finalizată în 2009 aceasta e folosită în regim privat de către cei din gașca de învârtiți care conduce primăria sau de pilele acestora. Nu există nici o justificare pentru ca complexul din Dealul Dumitrei (cabane, terasă, foișor) să nu fie introdus în circuitul turistic așa cum s-a justificat de la bun început, la alocarea fondurilor pentru construirea acestuia. Adică în circuitul turistic public nu doar pentru protocolul politrucilor și pentru chefurile protipendadei de partid. Exemplul pozitiv al Romsilva este edificator în acest sens.

    https://timponline.ro/per-vrea-introducerea-in-circuitul-turistic-a-unei-cabane-si-instalarea-de-cismele-stradale/

    50
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.