Actualitate Politică

PER vrea introducerea în circuitul turistic a unei cabane şi instalarea de cişmele stradale

Consilierii municipali PER Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea solicită Consiliului Local Bistriţa să aprobe introducerea în circuitul public, în scopuri turistice, a cabanei din Dealul Dumitrei, aflată acum în subordinea Ocolului Silvic Municipal şi vizitată ”doar de o clientelă exclusivistă”, dar şi instalarea unor cişmele.

PER cere instalarea a trei cişmele stradale în curtea următoarelor unităţi de învăţământ: Grădiniţa nr. 6, cu program prelungit, situata pe Aleea Şieului nr. 11, Grădiniţa cu program prelungit nr. 14 ”Trenuleţul Veseliei” de pe Str. Rodnei nr. 3 şi Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”

”Mersul continuu dupa apă stânjeneşte activitatea didactică la grădiniţe, remediul fiind acela al instalarii unei surse de apa afară, în locul în care se desfăşoară activităţile cu copiii. Credem că reinstalarea vechii cişmele în curtea CNLR ar fi de asemenea foarte utilă pentru toţi elevii şi sportivii care utilizează baza sportiva a liceului. Valoarea unei cişmele stradale este de circa 1.000 de lei”, consideră consilierii locali PER Alexandru Toniuc şi Maxim Gagea.

Cei doi consilieri municipali au depus şi o cerere privind transmiterea în administrarea Direcţiei Comunicare a cabanei din Dealul Dumitrei proprietate publică a municipiului Bistriţa în vederea desfăşurării de activităţi de turism şi includerii în circuitul public.

”Primăria Bistriţa deţine de mai mulţi ani o cabană situată în pădurea de pe Dealul Dumitrei, la o distanţă de aproximativ 100 de metri de şosea şi este administrată de Ocolul Silvic Bistrita, instituţie subordonată Primăriei. Idea de a reabilita vechea cabană a Ocolului Silvic există la nivelul Primăriei încă din anii 2000. Întrucât Direcţia Silvică nu au fost de acord să cedeze cabana nou creatului Ocol Silvic Municipal, nu rămânea altă variantă decât construirea unei noi cabane în aceeaşi locaţie. Construcţia a început în anul 2007 şi s-a finalizat în aproximativ doi ani. Lucrările au costat 3 miliarde de lei. Imobilul este compus dintr-un living la parter şi două dormitoare la etaj, cu o suprafaţă utilă de 200 de metri pătraţi. În curte s-au amenajat un foişor şi o terasă acoperită. În prezent Primăria foloseşte cabana pentru întrunirile protocolare ale angajaţilor, pentru invitaţii străini. Chiar dacă a fost ridicată din bani publici, cabana este vizitată doar de o clientelă exclusivistă şi nu poate fi închiriată, deşi ar putea fi o sursă de venit pentru bugetul local. Situaţia nu este una normală. În timp ce susţinem că suntem interesaţi de dezvoltarea turismului, menţinem în afara circuitului public o resursă turistică creată din bani publici. În timp ce Romsilva şi alte ocoale publice private oferă spre închiriere cabanele pentru turiştii ocazionali şi pentru organizarea de evenimente, Primăria Bistriţa foloseşte cabana din Dealul Dumitrei în regim de proprietate privată fără a încasa nimic. Credem că trebuie readusă sub controlul direct al Consiliului Local prin transferul acesteia din subordinea Ocolului Silvic Municipal în patrimoniul Primăriei şi administrarea Direcţiei Comunicare prin Serviciul Educaţie, Turism.  Credem ca în timpul cel mai scurt cabana trebuie introdusă în circuitul public şi oferită spre închiriere doritorilor”, motivează Toniuc şi Gagea.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS