O comună din județ vrea să amenajeze cu 30 de milioane de lei un observator astronomic la peste 1500 de metri altitudine, cea mai mare din țară, dar și o platformă panoramică.
Banii, prevăzuți pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din comuna Rodna ar urma să fie cheltuiți și pe o poartă de intrare, un amfiteatru exterior, un punct de informare turistică, tiroliene, turn de agrement, piste cicloturism, pumptrack în aer liber, cinci foișoare în aer liber, 10 bărcuțe inteligente cu suport pentru biciclete, dar și pentru transformarea unei guri de mină îm obiectiv turistic și amenajarea unei platforme panoramice pe muntele Beneș.
Proiectul este în valoare de 24,910,464.93 lei la care se adaugă TVA (în total 30 de milioane de lei), iar perioada de implementare propusă este de 18 luni.
Potrivit memoriului de prezentare necesar pentru obținerea acordului de mediu, se vor realiza 11 obiecte:
- Obiectiv 1 – Poartă de intrare amplasată pe drumul național DN17D.
- Obiectiv 2 – Amfiteatru exterior, pe o structura din beton cu fundații continue, în trepte, și copertină pe o structură din lemn, cu poteci din piatră, spații de relaxare formate din mese cu băncuțe din lemn, cu o tribună din beton cu locuri amenajate pe lamele de lemn
- Obiectiv 3 – Foișoarele, cinci la număr, într-o zonă e picnic, cu mese și cu băncuțe din lemn și coșuri de gunoi.
- Obiectiv 4 – Pistă biciclete pe o lungime de 7,4 km
- Obiectiv 5 – Pumptrack pe o suprafață de 1.941 mp.
- Obiectiv 6 – Casă salvamont
- Obiectiv 7 – Gură de mină amplasată în zona de nord a Văii Vinului
- Obiectiv 8 – Turn de observație pe muntele Beneș în zona de vârf.
- Obiectiv 9 – Tiroliană pe muntele Beneș în zona de vârf.
- Obiectiv 10– Platformă panoramică pe muntele Beneș în zona de vârf.
- Obiectiv 11– Observator astronomic situat la altitudinea de 1560 m în Munții Rodnei, într-o zonă fără poluare industrială sau poluare luminoasă, va fi observatorul astronomic situat la cea mai mare înălțime din România.
Observatorul de pe muntele Beneș va asigura partea de cercetare științifică și de studiu al Universului cu ajutorul unui telescop Dall–Kirkham de ultimă generație, cu oglindă de 600 mm și focala de 4500mm, având greutatea de 105 kg fără accesorii, instalat pe o montură equatorială cu go-to, care poate susține 150 de kilograme, complet automatizată, dotat cu o cameră de ultimă generație pentru astrofotografie, cu roată de filtre, cameră de ghidare,ghidaj off-axis, receptor GPS, găzduit sub o cupolă de tip DOME cu diametru de 4 metri, cu automatizare inclusă. Acest telescop este destinat exclusiv cercetării, și vor avea acces la el cei care desfășoară studii academice sau de cercetare științifică. Telescopul va fi controlat din camera tehnică sau remote, de la distanță, tot sistemul fiind conceput să poată funcționa în mod automat, fiind conectat la o stație meteo care va comanda închiderea cupolei și oprirea telescopului daca condițiile meteo nu sunt propice utilizării.
A doua funcție a observatorului va fi de popularizare a astronomiei, oferind acces gratuit la telescoape ultramoderne, de mari dimensiuni, tuturor celor care doresc doar să arunce o privire, sau să facă din astronomie/astrofizică o carieră. Pentru asta, vor fi puse la dispoziția publicului larg 5 telescoape pentru observații de noapte și un telescop pentru observații solare de zi.
Muntele metalifer Capul Beneş, situat în Munţii Rodnei, are 1.587 de metri, iar despre el circulă o legendă cum că şi-ar luat numele de la un pescar care l-a cumpărat, după ce primise de la diavol în schimbul sufletului său mai mulţi saci cu bani.
Mie mi se pare ca acest proiect face parte din ciclul proiectelor glamuroasa, pompoase, precum:
Stadion de 500 milioane lei
Pârtie de schi folosită 10 zile pe an
Sanie de vară nefolosită
Via Transilvanica pe care lumea nu prea merge
Părții de biciclete nefolosite:
Domnilor, e valabil pt toți primarii.
Lăsați proiectele astea și faceți
Cămine pt îngrijirea vârstnicilor
Centre pt primirea victimelor violentri domestice
Centre de îngrijire paleative
Iar de stadioane de 500 milioane nu e nevoie. E nevoie de terenuri de fotbal, fără tribună, pt ca oameni de toate vârstele să poată face sport.
Performanțele sportive nu contează, ci NUMĂRUL de sportivi.
Adică nu mă interesează să am 10 înotători iar unul dintre ei să fie Campion Ilimpic, ci să am 1000 de înotători amatori.
Bună,
Pe multe subiecte, avem poate o viziune comună, dar pe privința observatorului astronomic, părerea mea diferă.
În opinia mea, prezența unui observator astronomic la altitudinea respectivă și într-o zonă nepoluată luminos, ar fi o investiție în viitorul copiilor din Ro.
Cercetarea spațială, observarea universului e unul dintre domeniile care deși pare aparent fără un retur economic, este vitală pentru omenire.
Companiile cele mai bogate din lume, caută deja metale rare în spațiu și investesc în cercetare și dezvoltarea unor tehnologii care ar permite aducerea acestora pe Pământ.dar
Diamante, aur, metale pentru fabricarea bateriilor, etc.
Apoi ar mai fi , aspectul de securitate globală.
Detectarea corpurilor cerești care au o traiectorie de impact cu Pământul a devenit o prioritate pentru guvernele țărilor unde știința e la nivel avansat.
Viața pe Pământ a fost deja în trecut amenințată de impactul cu un meteorit, care a dus la dispariția dinozaurilor, teoria cea mai probabilă. Sunt mulți asteroizi identificați în proiectul Near-Earth Objects….dar sunt alții ce intră în categoria denumită formal lebede negre..adică nu știm de unde vin și când vor intersecta traiectoria lor cu Pământul..
Dar cercetarea astronomică merge și în aspecte fundamentale , înțelegerea evoluției universului, ultimul articol citit despre vânturile solare și formarea galaxiilor…de exemplu importanța majoră a acestor fenomene.
Nu în ultimul rând, găsirea unei noi case pentru umanitate cu condiții similare pentru a permite biologic supraviețuirea pe termen lung a speciei umane..
Oricum revenind la România, cel care a pus bazele învățământului modern în România a fost tot un astronom, Spiru Haret care a dezvoltat the teoria n-corpurilor în mecanica celestă…
Cel mai vizionat serial Sci-Fi pe Netflix 3 body Problem se inspiră la bază undeva de cercetările acestei persoane a cărui aport a fost enorm , aș spune similar la nivelul politicienilor de seamă..în dezvoltarea țării moderne.
În condițiile în care azi în România , credința înlocuiește știința,e nevoie de un echilibru care să aducă raționalitatea umană pe primul plan ca și alternativă în a explica legile lumii reale, decât supozițiile .
Sunt astronom amateur, am un mic telescop ce îl folosesc mai rar în serile de vară, îndeajuns să privesc lunile lui Saturn, sau craterele de pe lună, sau să observ constelațiile ,cea a noastră și galaxia Andromeda ce în 4 miliarde va fuziona cu Calea Lactee, unde noi ne situăm.
Am vizitat observatoare astronomice, vorbit cu astronomi și astrofizicieni.
E fascinant.
E nevoie pe lângă Catedrale ale Neamului, biserici și de locuri destinate aprofundării cunoașterii lumii reale.
Alaltăieri am fost la un lăcaș de cult, o mănăstire benedectină , a fost fascinantă și lumea călugărilor, ritualurile lor, muzica gregoriană.care permit meditația în liniște. Ba mai mult am realizat o familiaritate stranie…până ce am citit istoria așezământului , a fost proiectat de un arhitect român, celebru dar plecat dintre cei vii.erau înglobate elemente ornamentale specifice culturii din România(pe care vizitatorii cu care am fost nu erau capabili să le recunoască).
Dar la fel de bine și privitul cerului înstelat noaptea într-o seară de vară pe un vârf de munte au fost întotdeauna printre experiențele cele mai bine cotate din ieșirile mele.
Suntem mici în Univers și poate tocmai admiterea a cât de insignifianți putem fi la scară istorică , geologică , spațială putem să ne ocupăm de adevăratele probleme comune.Lumea spune a..încălzirea climatică e un hoax. Dar de 4 ani tornadele apar în zone unde nici vorba înainte nu erau.
Temperaturile globale urcă de o manieră significativă.
Instabilitate.
Secete, foamete, migrații.
Toți suntem ocupați cu bunăstarea propriului buric
Dar de o manieră sau alta..degradarea e accelerată.
Singurul argument pentru care aș fi contra construirii unui observator ar fi distrugerea ecosistemului- construirea drumului, a turismului zgomotos și murdăriilor generate de oameni.
Altfel cred că e un go..pt proiect e absolut necesar cu mențiunea că ar trebui să includă o parte educațională.
Studenți și specialiști care pot cerceta, oameni normali care se pot educa și vizita
https://www.weforum.org/agenda/2024/04/space-economy-technology-invest-rocket-opportunity/
@cc
Nu contesta nimeni utilitatea unui observator astronomic, asa cum nu contesta nimeni utilitatea centrelor de informare turistica, a pistelor de bicicleta, a partiilor de schi, a saniilor de vara… atata timp cat sunt proiecte gandite, construite si implementate corect.
Realitatea insa ne-a aratat ca atunci cand trebuie sa implementam astfel de proiecte, ele sunt de cele mai multe ori realizate prost si la suprapret.
Avem tendinta comunistoida sa le facem de ochii lumii, sa fie doar un pretext pentru a mai cheltui niste bani.
Avem deja asa de multe astfel de proiecte in judet, care au inghitit o gramada de bani si care momentan sunt doar niste monumente ale esecului, incat nu poti sa nu ridici o spranceana cand le auzi.
Rodna are un potential istoric, geografic, cultural incredibil. Chiar sper sa fie valorificat asa cum se cuvine iar zona sa se dezvolte si sa devina un pol turistic, asa cum merita.
Bani cheltuiti fara nici un discernamant,parandaratul sa traiasca si sa fie cat de mare!
Pumptrack?🛴 🛹
Cine se „va da” acolo pe pumptrack?.ursul?
Nu înțeleg rostul proiectului!?
„tendinta comunistoida” stii despre ce vorbesti? Efectul de turma, manipularea omniprezanta isi face efecful la tine.
Cum credeti ca se spala banii intre partide si constructori? prin asemenea lucrari care nu au nici un interes pentru populatie, din asemenea contracte se imbogatesc oamenii politicii si firmele de casa, fiecare proiect se stie inca din fasa la ce constructor trebuie sa ajunga
SPOR LA FURAT BANII TARII, MAI AVEM PUTIN SI INTRAM IN FALIMENT CA SI TARA
Te doare capu…
Tiroliană pe Capul Beneșului! Din Rodna până pe vârful Beneșului sunt peste 6 Km. Este și de urcat, la peste 1500 m nu-i foarte ușor. Iarna să te ții bine dacă bate vântul! Plus pericolul de avalanșă!
Sunt curios câți dintre aleșii Rodnei au urcat până acolo pe jos.
Există vreo raționalitate? Se poate măcar amortiza investiția?
Am mai supus-o, iar dacă n-am zis-o , o repet: Noi românii avem mereu cei mai mari pitici din UE.
La noi totul este ”cel mai” (mare, înalt, lung, greu, deștept – mai ales).
Dar sigur suntem la superlativ la ”cel mai” proști – dacă tolerăm astfel de inepții, când țara are nevoi existențiale curente, vitale.
Ca și exemplu un loc cu care sunt familiar, l-am vizitat de cel puțin 3 ori,
https://vimeo.com/31209860
Vorbin de proiecte la nivel individual, de către pasionați…
https://www.youtube.com/watch?v=4hEa_zr1x2w
Dacă tot nu există Poarta Transilvaniei atunci se va construi acea poartă acolo la Rodna 🤣.
In loc sa scoateti minereu din muntii metaliferi mai bine va holbati la stele.
Stele verzi pe pereti vom vedea cu totii in anii care vin.
Romania este in buda si nu mai produce mai nimic.