Actualitate

Ce hotărâri sunt pe agenda Consiliului Local Bistrița în ședința din 28 mai

Consiliul Local al municipiului Bistriţa este convocat în ședinţă ordinară în data de miercuri 28 mai, ora 15.00.

Ședința va avea loc la sediul Primăriei Bistrița, cu următoarea ordine de zi:

Desemnarea reprezentantului Consiliului Local al municipiului Bistrița în Comisia Județeană de Incluziune Socială Bistrița-Năsăud.

Modificarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate, cu autobuze, pe raza administrativ teritorială a municipiului Bistriţa nr. 48/L din 30 mai 2019 și aprobarea încheierii actului Adițional nr. 7 la contract.

Modificarea Anexei nr. 1 la Hotărârea nr. 233/28.11.2024 a Consiliului Local al municipiului Bistriţa privind desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local al municipiului Bistriţa în Consiliul de Administraţie al unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat și particular din municipiul Bistriţa.

Modificarea anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 62/26.03.2025 privind aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Înființarea unui Centru Comunitar Integrat în Municipiul Bistrița – Viișoara.

Aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru “construire ansamblu de imobile cu functiuni mixte: spatii comerciale, servicii şi locuinţe colective, amenajări exterioare şi circulaţii” în municipiul Bistrița, str. Calea Moldovei nr. 13.

Aprobarea închirierii directe a spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, situat în municipiul Bistriţa, str. Liviu Rebreanu nr. 43, în favoarea Partidului Alianța pentru Unirea Românilor Filiala Bistrița-Năsăud, cu destinația de sediu partid.

Aprobarea dezlipirii unei suprafețe de teren identificate în CF nr. 54224 Bistrița, proprietate publică a Municipiului Bistriţa, situată în Calea Moldovei nr. 18-20, în vederea realizării proiectului “Îmbunătățirea sistemului de evaluare și monitorizare a calității aerului la nivel național”, obiectiv de interes public național.

Aprobarea finanțării unor cheltuieli de investiții pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Desemnarea reprezentanților municipiului Bistrița în Adunarea Generală a Asociaților (AGA) la Societatea Business Park Bistrița Sud S.R.L. și aprobarea contractului de mandat al acestora.

Aprobarea prelungirii duratei contractelor de închiriere încheiate între municipiul Bistrița și persoane juridice din municipiul Bistrița pentru două suprafețe de teren, proprietate publică a Municipiului Bistrița, pe care sunt amplasate construcții provizorii cu destinația de chioșcuri.

Aprobarea închirierii prin licitație publică a unei cote de 20 mp din terenul înscris în CF nr. 80530 Bistrița, proprietate publică a Municipiului Bistrița, situat în municipiul Bistrița, strada Rodnei, în vederea amplasării unei construcții provizorii cu destinația de chioșc.

Renunţarea la cererea de finanţare aferentă proiectului “Regenerarea urbană a imobilelor din Centrul istoric” depusă în Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, apelul de proiecte nr. PRNV/2023/714.A/1, Prioritatea 7: O regiune atractivă, Obiectiv specific 5.1: Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane.

Modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 296/20.12.2022 privind aprobarea contractării și garantării cu veniturile proprii a unei/unor finanțări rambursabile interne necesară/necesare asigurării contribuției la proiectele finanțate prin fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, în valoare de maxim 81.025.796 lei, cu o maturitate de maxim 15 ani, cu modificările și completările ulterioare.

Aprobarea listei de prioritate pentru anul 2025 cuprinzând persoanele îndreptăţite să beneficiaze de o locuinţă socială.

Stabilirea unor măsuri în vederea cooperării între Municipiul Bistrița și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud – Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor Bistriţa-Năsăud, în vederea furnizării serviciilor publice de evidență a persoanelor.

Aprobarea transmiterii în folosință cu titlu gratuit a imobilului-teren situat în municipiul Bistrița, Bulevardul Republicii nr. 19, în favoarea Inspectoratului Județean în Construcții Bistrița-Năsăud, aferent construcției cu destinația de sediu administrativ.

Aprobarea în anul 2025 a unui sprijin financiar de la bugetul local al municipiului Bistriţa pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România.

Aprobarea efectuării unui schimb de imobile-teren situate în intravilanul municipiului Bistrița, Calea Moldovei, între Municipiul Bistriţa şi societatea MIS Grup SRL.

Atestarea apartenenței la proprietatea privată a Municipiului Bistrița a imobilului-teren identificat în CF nr. 76911 Bistrița situat în extravilanul municipiului Bistrița și transmiterea acestuia în administrarea societății Business Park Bistriţa Sud SRL.

Aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Bistriţa a imobilului-teren identificat în CF nr. 76906 Bistrița și transmiterea acestuia în administrarea societății Business Park Bistrița Sud SRL.

1 comentariu

  • Motto:
    “Îi plâng pe proști și proștii mă înving”
    (Ana Blandiana- Eclipsă)

    Cea mai mare prostie este hotărârea Consiliului Local Bistrița prevăzută pentru ședința din 28 mai privind renunţarea la cererea de finanţare aferentă proiectului “Regenerarea urbană a imobilelor din Centrul istoric” depusă în Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, apelul de proiecte nr. PRNV/2023/714.A/1, Prioritatea 7: O regiune atractivă, Obiectiv specific 5.1: Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane.
    In esență este vorba despre reabilitarea cu bani europeni a clădirilor de pe latura nordică a Pieței Centrale, care include Ansamblul Arhitectural Sugălete, alcătuit din 13 case cu arcade la parter, construite între anii 1480–1550. Reabilitarea Ansamblului Sugălete este o necestate, cu atât mai mult cu cât în urmă cu câţiva ani Bistrița a fost inclusă în Ruta Cultural Turistică ”Porţile Transilvaniei”, alături de Sibiu şi Braşov. In cazul de faţă valoarea totală a proiectului este de 8,7 milioane euro (43.383.011, 96 lei ) , din care aproximativ jumătate sunt sume eligibile din bani europeni si care s-ar pierde dacă se renunță la cererea de finanţare. In plus, renovarea clădirilor istorice este o problemă serioasă care necesită implicarea administratiilor locale si nu poate fi lăsată doar in seama proprietarilor. In multe orase, precum Sibiu, Oradea, Timisoara, Alba Iulia, clădirile din centrele istorice au fost renovate in mod profesionist, redându-li-se strălucirea de odinioară. De aceea, chiar si partea neeligibilă a proiectului care reprezintă contribuţia municipalităţii, poate fi recuperată. In acest sens, există Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, care se refera la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
    În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.