Normele de venit au fost stabilite pe unitatea de suprafaţă (hectar)/cap de animal sau familie de albine. De asemenea, actul normativ precizează şi care sunt limitele neimpozabile în funcţie de suprafeţele agricole sau de numărul de animale deţinute.
În cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafaţă mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafaţă, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahăr – 697 de lei. În cazul tutunului, norma de venit a fost stabilită la 1.060 lei, pentru o suprafaţă mai mare de un hectar.
La legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depăşeşte această suprafaţă, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele în spaţii protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafeţele ce depăşesc 0,2 hectare.
În ceea ce priveşte pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă. Limita neimpozabilă la aceste culturi este sub 1,5 hectare (pomi fructiferi) şi de sub 0,5 hectare la vii. Pentru flori şi plantele ornamentale norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare.
În sectorul de creştere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) este de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal. La ovine şi caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care deţin până în 10 capete, iar între 10 şi 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei.
La porcii pentru îngrăşat, limita neimpozabilă este de şase capete, iar între şase şi zece capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 şi 500 de capete şi de 2 lei dacă pentru ceea ce depăşeşte 500 de capete.
Nu se impozitează persoanele fizice care deţin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.
Conform actului normativ, începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice, acestea fiind calculate în funcţie de venitul brut obţinut de agricultori din activităţile agricole din care se scad cheltuielile.
Fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitaţi după modificările Codului fiscal numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16% se va aplica normelor de venit, 5,5 procente din sumele colectate din impozitare urmând să ajungă la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Agricultorii, persoane fizice, vor plăti impozitul după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, pe 25 octombrie şi pe 15 decembrie.
Sursa: agroinfo.ro
tare 🙂 e foame de bani nene.. si bugetarii’s multi….
Sunt in judetz multi PSEUDOapicultori care au facut proiecte pe masura 141 pt. cresterea albinelor,au incasat bani cum ca au zeci si sute de colonii de albine, iar acum vor plati impozit pt albinele pe carec nu le au. Si pe masura 121 sunt multe asemenea cazuri.Si pentru cultura florilor.Care dintre ziaristii locali din judetz „au VIRILITATE PROFESIONALA” sa faca o investigatie jurnalistica pe aceasta tema,si sa demaste gravele abateri de la Lege in acest domeniu??S-ar parea ca nici carduri de peste 50 ori 100 de oi care de-acum sunt impozabile nu mai sunt chiar atat de multe cate au fost in proiecte si pt. care s-au luat bani europeni. Sugerez organelor financiare sa ia de pe internet listele PUBLICE cu cei care au accesat bani europeni pe masurile 121 si 141 si sa vada cati dintre acestia isi declara oile ori stupii ca sa plateasca impozit. In luna martie tare ma tem ca jumatate dintre coloniile de albine pt care s-au luat bani pe masurile 141, 121, ori pt. apicultura BIOLOGICA vor fi declarate ca fiind DECEDATE in timpul iernii.La astfel de subiecte s-ar putea vedea care dintre ziaristii locali cata „VANA PROFESIONALA” au. Nu e cazul d-nei Cristiana Sabau care-i cvasi recunoscuta si pretuita pentru curajul profesional cu care abordeaza subiectele. dar sunt altii cateva duzini care……
L-am rugat pe-un domn economist care s-a pensionat numai vara trecuta de la finante sa calculeze ESTIMATIV SI PROVIZORIU cam cat va fi impozitul pentru un stup.A inmultit baza de impozitare cu 16% ,si-a rezultat din calcul ca un stupar care are intre 50 si 100 de colonii va plati impozit 11 lei / colonie. Un stupar care are peste 100 de colonii va plati impozit 16 lei/ colonie.Nu-i bine ,impozit pe stupi n-a mai fost in Romania decat pe Vremea colectivizarii cand presedinte de tara era Gheorghe Gheorghiu Dej, iar la Moscova si peste tot lagarul comunist era presedinte I.V.STALIN. Ne intoarcem din acest punct de vedere pe vremea lui Stalin si-a colectivizarii??? CE fac asociatiile de apicultori??? De ce nu PROTESTEAZA prin toate mijloacele LEGALE pentru a-si apara membrii???? De de nu protesteaza Doctorul veterinar Oprea Miron presedintele interimar al filialei B.N. a A.C.A. din Romania?? De ce nu organizeaza un protest al apicultorilor din judetz??? Ori dumnealui e activ numai cand trebuie inpartite schmenurile cu d-na Contabila Salagean??? Alooo-apicultori
–TREZITI-VA .
impozit pe trintori de bugetari
da pe trintori nui impoziteaza nimeni ? ar trebui impozitati si ei ca ei papa sute de milioane pe luna
la saracu taran trintori le dau in cap in loc sai ajute ca de pe urma noastra traiesc in mare parte . 5 ani neau dat sucventi de la europeni si acuma ne iau ei bani inapoi . hotie la drumu mare in tara asta fara speranta . cind sa faci ceva iti dau in cap si te arunca jos
si pacat sa mai stai in tara asta
Presedintii de asociatii ar trebui sa comunice mai mult in privinta impozitului pe fam de albine si sa nu accepte o asemenea prostie