Actualitate

Ce măsuri se iau în școli odată cu reluarea cursurilor, în contextul stării de alertă epidemică

Ministerul Educației recomandă purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi de către elevi, de luni 9 ianuarie, când se reiau cursurule după vacanța de iarnă, precizând că trebuie realizat un triaj zilnic în familie, dar şi atunci când copiii intră la şcoală sau la grădiniţă. De asemenea, se recomandă şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educaţional.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a încurajat inspectorii şcolari, la videoconferinţa care a avut loc vineri, să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie, să încurajeze o stare de calm şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în situaţia în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor. Printre recomandări se numără purtarea măştii atât de către elevi, cât şi de către profesori.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:

a) diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;

b) realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;

d) efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;

g) recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal cât şi pentru elevi/preşcolari;

h) informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

”Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că după doi ani pandemici este foarte important să păstrăm ritmul şi să avem un procent mare de participare la cursuri. Există o serie de măsuri recomandate. În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de către familii acasă, pe baza identificării eventualelor simptome şi, evident, urmate de izolarea copiilor acasă şi realizarea triajului zilnic, atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă. Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legal. De asemenea, recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măştii de protecţie de către cadrele didactice şi, de ce nu, şi de către elevi. De asemenea, este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecţia periodică a mâinilor şi a suprafeţelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Ştim că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. Recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventualele investigaţii suplimentare recomandate de către medici”, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ea a mai menţionat că nu sunt motive pentru suspendarea cursurilor, iar atunci când vor apărea cazuri excepţionale va fi analizată fiecare situaţie, fiind de dorit ca procesul educaţional să continue în mod normal.

Ministerul Sănătăţii nu a declarat, încă, existența unei epidemii de gripă în România. În schimb, ne aflăm în stare de alertă epidemiologică.

Etichete

1 comentariu

  • Păi dacă o să-l sune pe Rafila de la ue și o să zică închideți școlile, o să le închidă, că mai bine să fim needucati.

    11
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.