Timp de gândire

Ce ne aduce schimbarea

Se spune că „schimbarea stăpânilor – bucuria nebunilor”, dar nici să menţii timp de 40 de ani acelaşi regim nu s-a dovedit a fi vreo idee strălucită decât pentru o castă care încă mai are pretenţia că ne controlează şi, pe alocuri, chiar o face cu succes. Majoritatea oamenilor cu care am discutat în ultimele zile despre schimbarea guvernului mi-au spus că sunt conştienţi că noii conducători nu vor face minuni, dar, fără excepţie, cu toţii şi-au pus speranţa că vom vedea măcar o schimbare.

Adevărul este că ne-am săturat să vedem oameni, odată ajunşi la ciolan, schimbaţi 100% faţă de cei pe care îi cunoşteam, plini de bani, dispreţuitori şi aroganţi, folosindu-se din plin de legi proaste făcute tot de ei, pentru ei şi pentru camarila lor.

Ne-am săturat să-i tot auzim cum ne dau lecţii de viaţă de pe purcoiul de bani pe care l-au făcut pe spinarea noastră şi cum ne cer să acceptăm să muncim pe nimic pentru ca să poată avea ei mai mult. Ne-am săturat să aflăm, din dosarele DNA, ce isprăvi au făcut şi cum se plimbă apoi, liniştiţi, în limuzine, pretinzându-se nevinovaţi, ca şi cum cineva ar fi atât de nebun încât să inventeze iţăraia de discuţii penibile în care cuvântul „bani” e înlocuit cu te miri ce alte vorbe care nu au nicio legătură cu el.

Ne-am săturat de presa lor aservită şi cumpărată cu bani publici, de contractele dubioase încheiate de instituţiile statului cu „spălătoarele” de imagine (ce-i drept fără niciun efect când restul presei spune adevărul), ne-am săturat de figurile lor, de gesturile lor, pe scurt ne-am săturat de ei şi ne inspiră greaţă precum un obez care, de atâta înfulecat, îi curge uleiul pe la colţul gurii fiindcă nu-i mai încape mâncarea în stomac, dar el nu se poate opri, vrea să înghită tot ce e pe masă doar ca să nu mai aibă ce mânca alţii.

Poate că Guvernul PDL a făcut şi lucruri bune. Nu zice nimeni că nu, dar binele despre care vorbim e ascuns în spatele obezului care înfulecă şi ne e greu să îl mai vedem acum. E obturată întreaga imagine.

Schimbarea era necesară şi e bună fiindcă avem nevoie să-i vedem şi pe alţii la cârmă, să vedem încotro îndreaptă corabia. Dacă o duc aiurea, într-un vârtej sau o dau de stânci, atunci vom şti, până la toamnă, ce e de făcut. Nu-i vom mai vota dacă vor continua să-şi bată joc de noi. E perfect că avem la dispoziţie câteva luni în care să ne convingem de ce sunt în stare. Sper să scoată din analele ministerelor contractele dubioase şi să taie canalele de scurgere a banilor publici spre cei care voiau să ne cumpere voturile. Să-i vedem cum fac, fără bani şi plase, să ne mai convingă că ei sunt cei mai buni.

Eu un singur lucru îmi doresc: să-i văd pe toţi cei care şi-au găsit în politică un job în situaţia de a-şi căuta unul pe piaţa muncii reală. Dacă au studii superioare vor rămâne şomeri pe veci. În ţara pe care au condus-o ei nu se caută oameni cu şcoală. Succes au doar oportuniştii care, lipsiţi de studii, au în schimb tupeu cu găleata.

Eu sper că Victor Ponta nu va eşua fiindcă, dincolo de bani, da, într-adevăr, trebuie să ne redea speranţa că nu trăim într-o ţară a jupânilor Botiş, Rusu sau Andreica, specializaţi în ştim deja ce, ci într-un loc în care fiecare, pe măsura pregătirii, îşi poate câştiga pâinea muncind cinstit. Dacă nici această speranţă nu ne-o va putea da, atunci va trebui să ne căutăm altă ţară şi să-i lăsăm pe toţi politrucii aici să ne mănânce între ei ca javrele.

 Cristiana Sabău

9 comentarii

  • Imparţialiataea d-nei Sabău se vede şi acum. Are dreptate, vom putea să ne facem o părere până la toamnă: dacă merită…au votul nostru, dacă, nu… să vină alţii, deşi eu sunt cu EI (USL). Să le dea Dumnezeu gânduri bune să ne readucă încrederea că şi copiii noştri pot trăi în cinste într-o ţară normală.

  • Ce ne aduce schimbarea? -Putina speranta. Din ce in ce mai putina.
    Spuneti ca „succes au doar oportuniştii” si aveti dreptate, dar bunul simt, respectul fata de semeni nu creste odata cu diplomele obtinute.

  • Da, este nevoie de o schimbare profunda a societatii romanesti! Guvernul PONTA nu va putea face prea mult: alegerile locale bat la usa! Apoi, cele parlamentare…In opinia mea, doua lucruri ar trebui corectate imediat: readucerea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 si reducerea TVA. Aceste masuri au fost, la vremea lor cele mai usor de luat, dar ele insa NU au rezolvat problemele financiare ale Romaniei. De ce ? Pentru ca nu s-a vrut sa se ia masuri profunde, de esenta in cheltuirea banului public si in recuperarea unor datorii tot de la intreprinderile statului. In toate partidele parlamentare erau prea multi doritori sa se infrupte din banul public!

    Caderea Guvernului UNGUREANU a aratat, printre multe altele, cat de JOS a putut sa ajunga clasa politica a tarii, cat de usor se pot trada principii elementare de morala si comportament public. Cei care au fost mandatati de cetateni intr-un partid si au trecut la altul in ultimii patru ani NU ar mai trebui alesi de nimeni. Asta ar fi cea mai mare schimbare pe care ar trebui sa o faca cetatenii.

    Schimbari ar fi multe de facut, dar cei care ne conduc trebuie sa si-o doreasca sa o faca in interesul celor care ii aleg!

    • Schimbarea profunda a societatii romanesi, imi permit d-le Alexa sa adaug, ar trebui sa inceapa cu functionarea corecta si democratica a partidelor politice. Daca intr-un partid democratia ar trebui sa inceteze atunti cand doctrina dicteaza, la noi doctrinele se negociaza, democratiea nu exzista, dictatura sefului de partid este totala. Mai nou reapare un cult al conducatorului de partid. Se propaga o separatie pe clase, succesul il au doar hotii, cei cu stiinta de carte sunt asupriti si marginalizati.

    • Schimbarea profunda a societatii romanesti ar trebui sa inceapa cu fiecare dintre noi. Stiu, suna desuet.
      Partidele politice suntem noi.

    • Aham. Adica sa nu ne mai inscriem intr-un partid DOAR ca sa obtinem ceva, nu? :)) O functie, niste contracte comerciale, avantaje pt familie etc etc etc. Aham, scuzati repetitia, dar as vrea sa apuc sa vad ziua aia in tara asta!
      Din pacate cred ca 1% din oamenii din politica s-au inscris intr-un partid pt ca au simtit ca au de DAT ceva, ca pot contribui cu ceva la bunul mers al comunei/orasului/tarii lor.
      Ma iertati daca depasesc normele admise de naivitate 🙂

    • Culpabilizarea colectiva face parte din metodele de modelare si control ai psihologiei colective. Se foloseste foarte des in media: avem conducatori ce ii meritam. Chiar desuet fiind, propagandisti nu renunta.

    • Nu va suparati, chiar credeti ca imensa majoritate a oamenilor politici se va schimba fara un imblod venit din partea noastra ? (asta era sensu, departe de mine sa incerc altceva).

  • Da’ nici nu puteti pentru ca sa va dati seama ce curios is io ce sa spuneti de-o sa se intample ceea ce se zvoneste prin targ, adeca un transfer al domnului Botis spre dragostea-i dintai, marele partid al socialistilor romani, al oamenilor cinstiti si muncitori, care in viata lor nici usturoi n-o mancat, nici gura nu le pute.
    Am memoria mai lunga decat media, ase ca nu pot pentru ca sa dau credit socialistilor oricum s-or chema ei si, se stie, ce averi faine detin, in afara de cel sarac si cinstit, obtinute din dragoste de cei multi, carora le apara drepturile pana-n panzele albe si dincolo de ele.
    Nu-mi fac nici iluzii legate de contractele ce vor fi de acum incheiate cu statul, detinatorii acestora au capacitatea de a fi extrapartinici, banii nu au miros de stanga ori de dreapta, asa ca transparenta in incheierea lor va fi cam aceeasi.
    Flamanzi cum sunt dupa atata opozitie, socialistii vor da iama in ceea ce se poate trage spre oala lor, nu-i vad sa dea partea leului spre cei multi si falamanzi, ‘nainte de a manca gura lor din franzela poporului, c-amu cutitu’ ii la ei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.