Timp de gândire

Câteva lucruri esenţiale care lipsesc acestui oraş

Nu ştiu dacă aţi observat, dar noi trăim într-un oraş în care nu sunt bănci, nici cişmele cu apă potabilă şi nici toalete publice. Dacă ţi se face rău, ţi-e sete sau ai nevoie să foloseşti un grup social nu ai decât să îţi programezi bine locul în care te afli. Bănci nu se găsesc decât în zona centrală şi în câteva pieţe, iar apă nicăieri.

Mi s-a întâmplat astăzi să bat, pe jos, Bulevardul Decebal şi strada Andrei Mureşanu şi mi-a atras atenţia faptul că nu există niciun loc (în afară de piaţa de la blocul Lamă) unde să te poţi aşeza dacă eşti obosit sau dacă ţi-e rău ceea ce se poate întâmpla în aceste zile extrem de calde pentru luna aprilie.

Dacă mai vrei şi un pahar cu apă, nu ai decât să străbaţi în genunchi strada de la un capăt la altul în căutarea unui magazin care să vândă apă, iar dacă eşti copil sau sărac şi nu ai bani la tine, n-ai decât să cazi jos. Despre toalete nu are rost să pomenesc. Nu există, din câte ştiu, niciuna în afară de cele din zona centrală. Vai de cei care nu sunt din oraş şi care au nevoie să folosească baia. Noi, în calitatea noastră de municipiu reşedinţă de judeţ, îi tratăm, aşadar, cu dispreţ, pe toţi cei ce vin din altă parte. Frumos ne mai stă.

Cum e posibil ca, în anul 2012, nici măcar pe pietonal să nu mai fi rămas nicio bancă întreagă? Ce să facă lumea pe pietonal? Să aştepte târgurile defilând de la un capăt la altul? Poate că s-au distrus cele vechi, dar, iertaţi-mă, nici măcar nu semănau cu băncile. Erau nişte scânduri puse între două ghivece mari de flori. Probabil că cineva le-a luat ca să nu mai măture mormane de coji de seminţe de sub ele fiindcă nici până astăzi poliţiştii locali nu cred că au aplicat vreo amendă usturătoare necivilizaţilor care scuipă pe jos tot ce sparg între dinţi. Drept urmare, decât să supărăm electoratul care clănţăne, mai bine luăm băncile, o gândire cu adevărat strategică.

În zona Pieţei Decebal unde multă lume vine la cumpărături, de asemenea, nici vorbă de bănci, toalete sau cişmele.

Că nu avem străzi şi locuri de parcare, că nu sunt bani să facem lucruri măreţe am înţeles cu toţii. Ce nu pot eu înţelege este de ce nu facem lucrurile simple şi foarte puţin costisitoare. Poate că viitorul Consiliu Local va fi mai atent la detalii şi mai gospodar decât acesta.

Cristiana Sabău

11 comentarii

  • Un alt lucru care lipseste Bistritei e o presa independenta, echidistanta si dornica de democratie! Adica nu entitati media pe care vedem „Dati click pentru mai multe felicitari” de la primarii sau care traiesc indirect din bani publici! Democratia, cinstea si binele in judet cred ca incepe si cu o presa care demasca mizeriile care se intampla de 22 de ani in judet, mizerii pe care le cunoaste foarte bine de altfel!

    • Înţeleg aluzia, dar nu aveţi dreptate. Noi lucrăm cu brokeri media care vând publicitate, nu facem plocoane pentru ea şi nici nu ne vindem conştiinţele. Am scris de fiecare dată când am găsit ceva în neregulă şi vom mai scrie.

  • da din pacate asa e pietonalul e doar o alee pavata frumos iluminata.. in schimb facem partii de schi si fantani arteziene, trebuie sa ne gandim si la omul de rand care nu are bani de excursii sau chiar de un simplu suc, sunt oameni carora simplu fapt ca pot iesi la plimbare prin oras ii face fericiti, acum ca parcul e in reabilitare (cu mari semne de intrebare in ceea ce vrea sa se faca acol) nu mai exista un spatiu sa-i spunem de promenada, la lac nu poti merge pentru ca ai sa intalnesti doar fiere ruginite, gunoaie si pescari de „balta”, la shurewald nu poti merge pe jos ca pana ajungi te umpli de praf sau mai rau risti sa fi calcat de vreo masina, pe langa apa nu e absolut nimic amenajat… uite asa ramanem cu fanteziile lui duda cu ale lui trasee turistice in care nu ai ce vedea si nu iti trebuie harta.

  • Parerile oamenilor ar trebui sa conteze mult mai mult in trasarea prioritatilor unei urbe cum e Bistrita. Totodata, cetatenii ar trebui sa fie mai vocali.
    Cred ca foarte putina lume din Bistrita nu are acces la internet. S-ar putea implementa (cred) usor un sistem de vot pe baza CNP-ului in cazul unor decizii ce afecteaza intreg orasul. Bugetele sunt insuficiente pentru toate doleantele si nevoile, asa ca ar trebui sa ne axam pe prioritati, cum bine ne invata iubitul nostru presedinte. Si nu vad un alt mod mai democratic de a decide decat referendumul. Si cum organizarea unui referendum propriu-zis pentru fiecare problema e o utopie, ar fi de ajuns popularizarea lor prin site-ul primariei si mass media si fixarea unei date limite pentru exprimarea votului. De exemplu, anul acesta avem bani pentru a asfalta 5 strazi, dar ar trebui 10. Pe care le alege, ?
    Suna cinica, dar majoritatea va decide. Cinic, dar e un risc asumat al democratiei.

    • Avem o democratie reprezentativa, consilieri localii se zice ca reprezinta optiunile cetatenilor. Candva fiecare consilier era ales pe o circumscriptie, zona geografica din teritoriul orasului. Daca consilieri nu luau seama la solicitarile cetatenilor, pe cea vreme, acum cand avem mai multe partide, nu tin seama decat, cel mult de ce hotareste seful de partid. Cel putin in fata membrilor de partid sa prezinte periodic dari de seama, nu ar strica, daramite in fata cetatenilor. In partidul al carui membru sunt, asa ceva nu se intampla.

  • Treceam azi pe str.Liviu Rebreanu si priveam cele doua randuri de copaci existenti. Observam ca acolo unde au fost copaci si s-au taiat nu s-au mai plantat altii ci sa acoperit cu pavaj. Acum nu mai are nici o simetrie aranjarea copacilor pe Centrul Vechi. Copac, copac,pauza,lipsa, gaura, copac, copac, lipsa, copac, copac, primar, …etc.

  • Au fost bani pt tot felul de proiecte irealizabile sau foarte greu de realizat si „au lipsit” banii pentru proiecte mai usor de realizat si mai utile. Vine vara si nu avem parc. Padurea Codrisor a ramas tot neamenajata, insa am facut proiecte pentru unele zone mai indepartate de locuitorii orasului. Wonderland si Padurea Shuleward pot fi utilizate, dar este destul de greu de ajuns acolo daca esti pieton.
    Centura orasului ar trebui sa fie transformata intr-un bulevard si amenajata corespunzator, iar centura ocolitoare ar trebuii sa ocoleasca orasul nu sa-l traverseze. Daca tot merge asa des in Austria de ce nu ia exemplu. Sunt inele orase in care primaria are intaietate in achizitionarea terenurilor si a imobilelor existente in vanzare pe piata imobiliara, care apoi sunt amenajate ca spatii pentru relaxare, pentru promovarea culturii si a sportului. Parcuri cu mese amenajate pentru sah, pentru diferite sporturi. Toate spatiile amenajate pentru sport sunt private si pe banii. Pai pentru cei care nu au posibilitate, unde v-or merge sa practice sportul. Spatii de joaca pentru copii sunt inexistente in unele locuri cu foarte multi copii. Etc. etc. Pe cine reprezinta primarul?

  • Am contemplat azi pietonalul de pe singura terasa de p e pietonal. Am descris telefonic unui prieten ce am vazut:
    1. Coada la chioscul de inghetata
    2. Descarcat de marfa la Fierul
    3. Copii si parinti plimbandu-se pe pietonal, fara un loc unde sa-si traga sufletul
    4. Nici un pic de umbra (canci copaci)
    5. Copii zburdand pe scheletul sceei
    6. Doua bucati politisti locali transpirati si plictisiti
    7. Utilaje care asfaltau de zor in zona Domus.
    8. O placuta noua pe fatada de la fostul Microdata.

    Ma intreb cum poti construi un oras turistic din astea?

    Cine reuseste asta, merita premiul Nobel.

    Weekend placut.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS