Actualitate

Cazuri de trichineloză la porci sacrificați în gospodării. Ce amenzi a dat DSVSA

În vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, DSVSA Bistriţa-Năsăud recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Până la această dată, – au fost diagnosticaţi cu trichineloză cinci porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei din localităţile Arcalia, Dumitriţa, Liviu Rebreanu, Sînge21orz-Băi, Valea Borcutului. Proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului.

Totodată, s-au făcut controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de pariserie/cofetărie, pensiuni turistice, unităţi de tip supermarket/hipermarket, magazine alimentare). În perioada 04.12.2017-17.12.2017 s-au efectuat 120 controale şi s-au aplicat 12 amenzi în valoare de 12.600 lei.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din imediata apropiere, Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa (pentru analizele efectuate prin metoda examinării directe), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (prin digestie artificială), care vor funcţiona zilnic între orele 8.30 -16.30 (începand cu data de 04.12.2017 inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe respectiv 44 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

Mişcarea porcilor vii se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Proprietarii sunt obligaţii să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în registrul agricol şi în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor.

5 comentarii

  • rabine; mai bine trichineloza decat TACNEALA . Prima se repara cea de a doua este greu de dus si ireparabila. Se vede la unul ca tine care se semneaza in felul acesta uitand ca ai un nume. NK. mai precis NICU si ne cunoastem de mici copii. Pacat de tine si ma rog ca bunul DUMNEZEU (in care tu nu crezi) sa te ajute sa iti revi. SARBATORI LINISTITE !!!

    • Balane, nu sunt nici un Nicu dar ma amuza sa constat ca se radea de tine de pe vremea copilariei tale! Oricum ca sa-ți dau un reper iți spun ca nu aveam cum sa copilarim impreuna ca ne despart ceva ani. Te atac pentru simplul motiv ca in comparatie cu ceilalți car citesc si comenteaza aici pe Timponline si îți cântă in strună știu cine ești ce ai fost și mai ales ce-ți poate pielea! Și te mai atac pentru proiectele orasului pe care ai facut tot posibilul sa le contesti si sa le blochezi ca sa te razbuni! Și daca vrei sa vezi ce inseamna razbunarea mai continua sa faci ceea ce faci si iti promit ca nu o sa ma opresc doar la a face bășcălie de tine! Îți promit asta!

  • Gavrisule ; ai posibilitatea sa te iei de manuta cu rabinu si sa va cautati un DUHOVNIC sa va ajute si sa va citeasca si sa va scoata din cap stolul de draci cu care sunteti posedati. Pe bune, deja se vede de la o posta cata nevoie aveti de un indrumator, psiholog, doftor, popa. Grabiti-va ca vine ANUL NOU si e pacat sa continuati tot asa si in viitor. Invidia, Perfidia si rautatea va distruge SANATATEA. SARBATORI LINISTITE atat tie cat si lui rabinu.

  • Rabinule ; nimic mai fals. Nu ma razbun nici pe primar nici pe administratie. Arata-mi un singur caz blocat de mine si care nu s-a facut. Nu aveam cum sa fac lucrul asta pt. ca nu am fost in administratie in CL etc nici 5 minute. In schimb ca si contribuabil am fost prezent in ultimii 10 ani la zeci de dezbateri in sedintele CL si CJ unde am depus amendamente in numele ECOLOGISTILOR dar si pareri personale. Ne-am opus la niste aberatii si la cheltuirea nejustificata a banilor publici dupa ce am aflat ca suntem sustinuti de mii de bistriteni. Am fost prezenti in anii trecuti si cu doi consilieri, dar nimeni nu a votat in locul lor si nici ordin de la partid nu au primit. Daca tu imi spui ca iti plac absolut toate magariile care s-au implementat la B-ta eu nu mai am de adaugat nimic. Foarte putine lucruri serioase s-au facut in acest oras, si alea cu lucrari de mantuiala. Fi mai atent cum te exprimi ca nu am eu treaba cu tine. Daca nu esti informat suficient si ai timp, cauta stenogramele de sedinta din CL si vei vedea ca am adus cereri de bun simt si absolut normale. Democratia participativa este cea care ar trebui sa o avem. Primarul Clujului domnul E. BOC a inceput acest proiect si 30 de proiecte ale clujenilor primesc deja finantare. Asta am militat tot timpul, si cu ASOC BISTRITA CIVICA. Ce vezi tu rau in asta ? HAI sa TRAIESTI !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.