Actualitate Recomandări

Produse scoase de la comercializare și amenzi date de Protecția Consumatorilor

Protecția Consumatorilor a desfășurat în Bistrița-Năsăud acțiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă.

Controalele s-au desfășurat în rețeua de comercializare din Bistrița și mediul rural. În timpul controalelor s-au verificat următoarele grupe de produse: carne preambalată, produse zaharoase, ciocolată și produse din ciocolată, produse de patiserie.

Au fost verificați 15 operatori economici, iar în urma controalelor efectuate s-au constatat următoarele abateri:

-Existența la comercilizare de produse alimentare cu dată durabilității minimale depășită;

– Au fost identificate la comercializare produse din carne (ficat de porc congelat și organe de miel congelate) care prezentau modificări organoleptice: aspect și culoare schimbată, prezența pe suprafață acestora a așa numitelor arsuri de frig;

– Lipsa etichetei cu elementele de identificare-caracterizare ale produselor (figurine de ciocolată, figurine Moș Crăciun)

– Lipsa informațiilor în limba română pentru produse aflate la comercializare (bomboane)

– De asemenea se aflau la comercilizare preparate din carne (mezeluri) vidate preambalate la diverse gramaje, care nu aveau afișat și prețul pe unitate de măsură, respectiv preț/kg, ci doar prețul de vânzare pe cantitatea preambalată.

În urma controalelor efectuate, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale din 6 amenzi contravenționale în valoare de 17.500 lei, precum și 7 avertismente.

Au fost controlate produse specifice sărbătorilor de iarnă în cantitate de 820 kg și o valoare totală de 14.500 lei.

Au fost oprite definitiv de la comercializare 85,52 kg produse în valoare de 1.435 lei, iar oprite temporar de la comercializare 7 kg în valoare de 97 lei.

Foto arhivă

2 comentarii

  • Foarte bine ca cei responsabili actioneaza spre binele nostru, al cetatenilor! O sugestie: ar putea verifica si gramajele pachetelor cu faina si zahar; frecvent apare lipsa la gramaj incat, cu ambalaj cu tot, greutatea totala este 960-975 grame! Nu este corect! De asemenea, in Kaufland, nu la toate produsele apare tara de origine, iar noi cautam sa le evitam pe cele din anumite tari (China, Turcia), in favoarea produselor indigene. Sarbatori fericite tuturor!

    • Stai linistit …gospodare. Nu este verificat Kauflandul,ci operatorii economici din Bistrita si mediul rural.Acolo trebuie sa se dea amenzi….romanilor le da in cap.Nemtii sunt protejati,doar nu te gandesti ca se razboiesc cu nemtii…:)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.