Actualitate Recomandări

În timp ce zidul cetății se prăbușește, Primăria Bistrița ține la sertar un proiect ”interesant”

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, a spus la dezbaterea pe buget, că municipalitatea are un proiect ”chiar interesant” legat de zidul cetății, dar nu are finanțare pentru el, așa încât, deocamdată nu se va face nimic.

Primarul a răspuns astfel unei întrebări ce i-a fost adresată de Teodor Mârza, consilier local PER și președinte al formațiunii la nivel județean care a vrut să știe dacă municipalitatea va face ceva pentru salvarea zidului cetății ce se degradează de la o zi la alta.

”Referitor la zidul cetății, noi avem un proiect chiar interesant care, din păcate, nu este eligibil și căutăm o altă sursă de finanțare. În acest proiect este prevăzută reabilitarea tuturor porțiunilor de zid care sunt în picioare și marcarea celorlalte”, a spus Ovidiu Crețu. ”Pentru Cetatea Medievală în buget am alocat bani pentru finalizarea proiectării și începerea execuției. Încercăm să găsim niște fonduri. Guvernamentale, elvețiene, norvegiene, sau de unde le vom găsi”.

Cetatea Bistriței s-a realizat după 1464, când regele Matia Corvin a acordat bistrițenilor privilegiul de a împrejmui cu o centură de fortificații întreaga urbe. Oraşul fusese încredinţat de către regele Ladislau Postumul lui Iancu de Hunedoara, cu titlul de Comite Perpetuu. Fiul acestuia Matia Corvin moștenește de la acesta titlul și vechea fortificație, care se presupune ca a fost amplasata în colțul de nord-est a oraşului medieval. Matia Corvin a acordat nu mai puţin de 13 privilegii bistriţenilor, prin care au fost întărite vechile privilegii şi libertăţi. De la el bistriţenii au răscumpărat libertatea oraşului în anul 1464 și, pentru suma de 6000 forinţi, au primit dreptul de a utiliza piatra din vechea fortificație pentru realizarea celei noi.

”555 de ani de istorie sunt acum la picioarele noastre. Oricine trece prin centru orașului poate să-și pună în portbagajul mașinii și să ducă acasă pentru a pune sub albia porcilor un fragment din monumentul de patrimoniu „Fragmente ale zidului de incinta a cetații medievale Bistritz” – latura estica a parcelelor Piata Unirii 8,9 – cod. BN-2-m-A-01479.01 – pozitia 382 din Lista Monumentelor istorice județul Bistrița-Năsăud”, a scris pe Facebook fostul consilier municipal Alexandru Toniuc, alături de fotografii.

Despre punerea în valoare a zidului cetății, primarul Ovidiu Crețu a vorbit încă din 2013. Primarul Ovidiu Creţu a spus că se are în vedere reconstruirea acelei părţi din zid care nu mai există şi deschiderea accesului spre el. În eventualitatea în care care proprietarii de terenuri din zonă nu vor vrea acest lucru, Primăria Bistriţa îi va despăgubi.

Primarul a declarat că, în opinia sa, pietonalul va trebui extins întrucât şi Biserica Ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Coroana este un monument de referinţă pentru Bistriţa şi trebuie pusă în valoare.

„Acolo a fost o mănăstire minorită. E un monument de referinţă pentru Bistriţa care trebuie pus în valoare. În plus, în spatele bisericii e zidul cetăţii, o parte din el. Va trebui să refacem ce s-a degradat şi să deschidem accesul spre el. Sunt acolo grădini şi tot felul de curţi. Va trebui ca ele să dispară. Dacă proprietarii nu vor dori să le deschidă şi să-şi amenajeze localuri – fiindcă va fi o zonă vizitată de turişti – atunci îi vom depăgubi şi vom trece terenul în domeniul public pentru ca să valorificăm zona aceea”, a spus Ovidiu Creţu.

De altfel, Primăria Bistriţa a anunţat deja că după aprobarea cercetării arheologice se va realiza un proiect de punere în valoare a centrului istoric respectiv marcarea zidurilor cetăţii cu unele obiective individuale si iluminat arhitectural, amenajarea unui punct de Belvedere asupra oraşului, iluminatul artistic al Turnului Saşilor, punerea în valoare a Cetăţii Bistriţa.

Deși au trecut de atunci 6 ani, nu s-a întâmplat nimic. Primăria Bistrița, care a încheiat fiecare an cu excedent bugetar, nu a fost dispusă să cheltuiască banii proprii pentru acest obiectiv care s-ar putea saă dispară în curând.

Sursa foto: Facebook Alexandru Toniuc

11 comentarii

 • „N-avem oști, dară iubirea de moșie e un zid
  Care nu se-nfiorează de-a ta faimă, Baiazid!”

  N-avem zid, n-avem iubire de moșie nici armată,
  Centrul vechi se coșcovește-n biserica reformată.
  – Cutcurigu! Cutcurigu! Coșcogea pe mărul-creț!
  – Bistriță medievală, prăbușește-ne măreț!

 • Dnu Cretu, mare grija sa nu cada primăria jos intr o zi cu totul sa pieriți in timpul căderii. Rușine sa va fie! Aveți argumente la orice solicitare ! Daca merg oamenii la Dvs apa – canal, răspunsul este standard Aquabis se ocupa, daca merg pentru gaz E on se ocupa, daca merg pentru asfalt LDP se ocupa. Întrebarea mea este: ce rol are Primăria ?! Ce rol aveti Dvs?’ Pentru ce sunteți acolo de peste 10 ani ?! De mărit salariul ați știut sa vi l măriți si sa va alocați maximul permis de lege! Dvs aveți justificare la orice problema este ridicată de cetateni. Dupa ce oamenii își trag utilități pe banii lor ii bagati in alta grila de impozitare deși Primaria nu are nici un merit, atunci propun sa le dati scutiri de impozite pentru a si deduce cheltuielile suportate din banii lor pentru utilități. In intravilan primăria ar trebui sa asigure utilități nu sa Scrieți in certif urbanism ca se asigura de către oameni. Rușine sa va fie cu pârtia Cocos care a dus orașul in stadiul in care este acum. V ați bătut si va bateți joc sistematic de comunitate ! Plecați si lăsați pe alții ca v ați facut plinul !

 • Doamna CRISTIANA SABAU ! Nu este nimic interesant in proiectul vizionar al lui OTC. Dansul abera din nou spunand ca va marca traseul vechiului zid cu unul refacut din TABLA. Atentie este totusi TABLA de doi bani, care va rugini in timp si cu siguranta va ajunge intr-un tarziu la REMAT. Intre timp alte orase cum sunt DROBETA -TURNU SEVERIN cu impunatoarea cetate a SEVERINULUI aflata si sub stapanirea lui MIRCEA cel BATRAN sa vedeti cum arata de bine in prezent, ce sa mai vorbim de zidurile si cetatea ALBA CAROLINA din ALBA IULIA. Acolo nu s-a jucat nimeni cu tabla si cu nervii locuitorilor. Azi maine o sa vedem si alte ghidusii din TABLA in orasul neeuropean B-ta.

  • Da Balane, arata foarte bine ca au taiat toate tufele si copacii ca sa puna in evidenta cetatea! La noi daca vrei sa tai un copac sari de cur in sus asa ca asa cum spunea sportivul: ESTI EXPIRAT! DU-TE SI TE CULCA!

 • Cei care nu cunosc istoria adevărată a ”burgului medieval” și vă spun povești de adormit copii, vă dezinformează, vă induc în eroare, servind interesele cuiva care are interesul de a nu cunoaște istoria adevărată a locurilor în care trăim astăzi. Toată istoria bistriței este mistificată. Am arătat și într-un alt comentariu că, istoria este o știință exactă, care oferă date precise prin izvoare autentice, verificabile, care pot fi găsite în diferite izvoare, care nu se vor a fi cunoscute, deoarece mu corespund intențiilor celor care vor să vă prezinte niște date deformate, care corespund celor care ne-au pus la dispoziție o istorie corespunzătoare intereselor celor care doresc să nu se cunoască adevărata istorie a meleagurilor în care trăim. Poate se vor găsi oameni care să aducă la lumină adevărata istorie a oamenilor care au trăit și mai trăiesc pe aceste meleaguri și, sunt în stare să vă informeze corect, cu date reale, nemistificte, care vă induc în memorie minciuni, ascunzându-vă istoria adevărată. ”Poporul care nu-și cunoaște adevărata istorie, este sortită pieirii” a spus istoricul Nicolae Iorga, care a contribuit, prin activitatea sa, la dezvoltarea acestei științe, care se numește ”Istorie”. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să depășim aceste momente ale istoriei, în care se încearcă să se învrăjbească între ei chiar oamenii de aceeași etnie, român împotriva românului, dar mai etniile între etnii, neținându-se cont de faptul că pentru Dumnezeu toți oamenii sunt egali, la fel de iubiți, chiar dacă fac parte din diferite etnii. Eliberarea de sub păcat, prin jertfa lui Iisus Hristos, a fost o ofertă dată tuturor oamenilor care, împreună constituie OMENIREA, LUMEA, fiecăruia în parte, IERTAREA se oferă fiecărui individ, cu singura condiție, aceea a CREDINȚEI în jertfa Domnului Nostru Iisus Hristos, care ne-a permis să refacem COMUNIUNEA cu Tatăl Nostru Ceresc, cu BUNUL DUMNEZEU, care ne-a iertat de păcatul de a-I fi întors spatele, adică a nu-I asculta VOINȚA, exprimată prin CUVÂNT, adică prin ÎNVĂȚĂTURA transmisă nouă prin FIUL OMULUI, UNICUL FIU AL LUI DUMNEZEU, spre a ne IERTA pe fiecare în parte. JERTFA LUI a fost înfăptuită pentru fiecare în parte dintre noi !!!

 • Inţelepciunea populară spune că ”vorba multă, sărăcia omului”. Primarul Ovidiu Crețu a vorbit încă din 2013 despre punerea în valoare a zidului cetății medievale a Bistritei, dar nu a facut nimic. Un fragment important din zidul cetății se afla in spatele Bisericii de la Coroana, chiar langa prefectura, fiind mascat de blocul pe care comunistii l-au inghesuit in coasta bisericii pentru ca nu suportau sa vada crucea. Recent, a fost scoasă la vânzare o proprietate care se învecinează cu o parte din fortificatia medievala , aflată pe strada Bistricioarei la numărul 1, dar această oportunitate de a crea o deschidere spre zidul cetății este ignorată de Primăria Bistrița:
  https://www.timponline.ro/proprietate-in-paragina-din-inima-orasului-ignorata-de-primaria-bistrita-foto/

 • lasa ca vine Celentano si rezolva cu pietrele alea si cu zidul.
  trage un gard exact pe gustul primarului si-n banii aia face si fundatie.

 • Suntem totusi in saptamana luminata asa ca ma rog ca si Rabinul sa fie luminat de sus dar nu de la pesedragnea. Poate ca va reusi sa nu expire si el ca o conseva desi nu cred ca mai are vreo scapare. Domnul sa fie cu tine Rabi !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.