Timp de gândire

Ce s-a dorit să fie Școala Altfel și cum a ajuns ”o aiureală inutilă”

Școala Altfel, Săptămâna Verde și altele asemenea au devenit niște aiureli inutile în prea mult școli, scrie pe Facebook fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, cel care a introdus în programă Școala Altfel”.

”Eu am introdus Școala Altfel, cu un scop precis. Astăzi Școala Altfel, Săptămâna Verde și altele asemenea au devenit niște aiureli inutile în prea mult școli.

Cred că este important ca elevii să fie expuși unor lucruri pe care curriculum formal nu le conțin. Da, cred că sunt importante, de exemplu, educația juridică, educația financiară și altele asemenea, DAR nu în timpul programului școlar și, poate, nici în interiorul școlii. Toate acestea pot fi, (și trebuie!) introduse în programul Școala Altfel, nu vizite în Dubai (da, m-a sunat cineva să mă întrebe dacă mi se pare normal!). Pentru a fi și mai clar:

1) mă opun intrării în sala de clasă a unei persoane care nu este profesor

2) mă opun ca ore prevăzute în orar să fie înlocuite cu educație pentru …. Avem prea puține zile de școală, avem prea puțină materie esențială și nu trebuie să permitem să se piardă nicio oră

3) este foarte important ca elevii să fie expuși și altor experiențe decât cele din programa școlară, este suficient timp în Școala Altfel pentru astfel de experiențe relevante (educație financiară, educație juridică, etc)

4) este foarte important ca elevii să fie expuși unor oameni care nu le sunt profesori, dar nu în locul orelor prevăzute în orar”.

Postarea fostului ministru are peste 1 K aprecieri și multe comentarii.

Un cadru didactic i-a scris: ”La punctul 1 aberați grav. Noi am avut invitați un medic stomatolog și un medic generalist… Așadar, să nu invităm profesioniști?”, iar fostul ministru a răspuns: ”Ca să ce?”. ”Ca să le explice importanța unei igiene dentare și corporale riguroase, ca să fie un exemplu, un model în viață…”, iar Daniel Funeriu a comentat: ”Aha, deci e mai nou nevoie de medici în sala de clasă pentru a-i învăța pe copii să se spele pe dinți? Mă întreb: poate n-ar fi rău de adus profesori de bune maniere, hair-stiliști, profesori de îmbrăcat, instructori auto, profesioniși în făcut unghiile și altele asemenea pentru că, nu-i așa, sunt lucruri utile în viață. De ce să învețe derivate, integrale și chimie, că și așa nu le folosesc, nu? (Ironie) ( … ) Trebuie să stabilim clar care este și care nu este rolul școlii. Nu putem, la infinit, pune în cârca școlii totul”.

7 comentarii

 • Dacă se poate, cat de puțină materie școlară,implicare în educație a cadrelor didactice și cât de multe zile libere (dar cu creșteri salariale substanțiale) .
  Mai trebuie să-i educați cum să tragă pe nas și ce seringi să folosească și o să avem „școală altfel” in adevăratul sens al cuvântului.
  Interesul general este ,se pare ,cat mai mulți inculți care pot fi manipulați ușor și înrobiți cu acordul lor.

  39
  8
 • Cu astfel de incercari si modele luate de aiurea s-a ajuns la tristul adevar, adica elevii si studentii sunt in proportie de peste 40% ANALFABETI FUNCTIONALI.
  In toata aceasta perioada nu s-a citit o carte si fiecare participant a bagat vant in sac.
  Am ajuns intr-un hal ca nimeni nu mai cunoaste un clasic roman, mai nimeni nu a auzit de voievozii tarii de marii poeti, scriitori, sculptori, artisti renumiti ai neamului.
  S-a auzit insa de TIK-tok si retetele privind sinuciderile asistate prin telefonul mobil cu fularul la gat sau aruncatul in gol de pe platforme inalte, cum a fost ultimul caz al celor doua eleve de 15 ani.
  Pai dragilor, cei din generatia mea dar si fostii decretei ai comunismului care se pregatesc incet de pensionare cu totii sunt DOCTORI DOCENTI in felul in care scoala si-a pus amprenta asupra lor.
  Cu ei se termina in mare masura instruirea si capacitatea unui popor educat candva.
  Vine JALEA cea mare ! Daca o tinem asa in maxim 80-100 de ani disparem ca popor.

  14
  30
  • Bălane lumea a evoluat cu bune şi cu rele . Lumea sa schimbat foarte mult şi oameni retrograzi ca tine nu o pot înțelege asta până la un punt este explicabil. Astăzi sunt cu totul altele cerințele şi pericolele cu care se confruntă tânăra generație. Educația juridică, educația financiară, educația logică informatică şi disjuncțile sale sunt obligatori să se se predea în toate şcilile față de derivate şi diferențiale pe care nici măcar profesori care le predaul nu le înțeleg.
   Laso un pic mai uşor cu Analafabeți Funcționale că majoritate din elveilor te bagă în buzunarul mic la materile care contează în lumea reală nu în basmele tale. Bălane îți las şi drept de replică şi promit nu voi replica la cometariu tău însă te invit să reflectezi şi la nevoile tinerei generați şi la şansele ei de viitor.

   25
   8
  • „Daca o tinem asa in maxim 80-100 de ani disparem ca popor ” Bălane iar te-ai trezit să dai lecți de educație a copiilor la alți fără să te uiți în ograda ta păi nici măcar fica ta nu mai este în țară !

   14
   6
 • Tocmai asta ma doare ca nu exista familie de romani din care-i cunosc eu sa nu fie unul plecat, si tendinta contiuna.
  A fost o descriere generala in ce am transmis si exact asa se va intampla daca statul nu contrabalaseaza cu masuri moderne, juste si cat mai reale si pe tremen scurt.
  Eu nu dau lectii nimanui insa pot sa imi exprim liber parerile.
  Sub nici o forma nu as dori sa mai am copii de crescut in astfel de vremuri tulburi cu sisteme de valori inversate.

  11
  2
 • Celor doi care mi-au pomenit numele. Da sigur ca lumea a evoluat insa doar in sensul descoperirilor stiincifice, medicale, biologice, si a descoperirilor care apar prin cercetare continua si nu prin privitul in ecranele telefoanelor si prin marea DIGITALIZARE care este atat de perversa incat alieneaza formarea omului fara sa se prinda utilizatorii in nici un fel.Putini sunt cei care mai reusesc sa si gandeasca privind un obiect si sa stie la ce este bun sau cum sa scoata ceva si mai bun din el. Mintea nu mai este pusa sa lucreze liber ci cauta in mare viteza un raspuns cu ajutorul tastelor.
  Eu nu am nevoie si nici nu simt nevoia sa imi parasesc statutul de roman crescut si educat in cu totul alta lume cand respectul era la ordinea zilei nu sulta si ocara si libertinajul prost inteles tocmai prin faptul ca toti needucatii au liberul acces la asi nota prostia peste tot utilizand aceste mijloace extrem de usor de accesat.

  6
  1
 • adevaru e ca scoala e praf…salarii uriase..5500 …pentru ce ofera…e foarte mult…si e un salar mic….am in familie profesori…cu 7-8000….eu is generatia 90…si chiar si pe vremea mea se facea scoala….acuma se face greva…si se sta la trecerea timpului

  9
  4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS