Cei doi asistenți medicali care au făcut vaccinări fictive la centrul deschis la SVSU Bistrița au părăsit arestul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud după 24 de ore cât au fost reținuți, a transmis șeful Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, comisar-șef de poliție Feierdi Ioan Marian răspunzând unei întrebări Timp Online.
Potrivit sursei citate, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus, în cazul lor, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Unul dintre cei doi asistenți medicali ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului, în în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022.
Al doilea asistent medical, care își desfășura activitatea în cadrul aceluiași centru, ar fi făcut trei vaccinări fictive în perioada februarie 2022 – aprilie 2022.
Cei doi au pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obținerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.) de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective. Asistenții medicali au fost ajutați de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obținerea de adeverințe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum și de remiterea ulterioară a banilor către acestea.
Ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală și Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, în baza ordonanței de delegare și sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au organizat, la data de 08.04.2022, prinderea în flagrant a unui asistent medical din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița (S.V.S.U.) la scurt timp după ce a primit o sumă de bani, cu titlul mită, pentru ca acesta să simuleze actul de vaccinare a unei persoane împotriva virusului SARS-CoV-2.
De asemenea, la aceeași dată ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrala, a serviciilor județene anticorupție din județele Mureș, Cluj, Maramureș, Sălaj și Harghita, precum și cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, au pus în executare un număr de 10 mandate de percheziție domiciliară, dintre care 9 la domiciliile unor persoane și unul la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistrița.
În cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de două cadre medicale, în două dosare penale distincte.
Conform Codului de procedură penală cu modificările și completările ulterioare, la articolul 215 se menționează că, timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
Organul judiciar care a dispus măsura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, să respecte una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:
- să nu depăşească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;
- să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;
- să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
- să nu revină în locuinţa familiei, să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
- să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta;
- să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
- să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării;
- să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;
- să nu conducă vehicule anume stabilite de organul judiciar;
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
- să nu emită cecuri.”
Furtul și încălcarea legii sunt sport național în această țară! Foarte multă lume vede ca fiind normală o astfel de practică, mergând pe ideea „da ce numa io fur? numa eu încalc legea? Numa eu comit o ilegalitate?” Este realitate și nu ficțiune! Câți dintre noi nu afișează o astfel de atitudine. Credeți că dacă lucrurile ar sta altfel, hoții și certații cu legea ar mai avea priză în această țară? Tare cred că nu! Deci, ce au făcut cei doi asistenți fac și alții, iar regula poate fi întâlnită în toate domeniile de activitate: sănătate, poliție, majistratură, sectorul public (oooo, acolo nu mai vorbim!) etc.. Asta e România: hoția și prostia sunt caracteristici de bază, dacă ești altfel ești privit ca un ciudat, cât timp le accepți și le susții, ești român neaoș și nu ești vândut!
sa ne spuna si cine au fost cei care au dat mita!!!!!! nu ca m-ar interesa de ce nu vroiau sa se vaccineze, ci de ce au vrut totusi niste avantaje si de ce in acest sens au cautat sa corupa !!!!
Au fost avansați probabil…)) Că la noi cu cât ești mai prost și mai obedient cu atat ești promovat mai repede și mai sus.