Actualitate

Ce se întâmplă la Urbanism? ”Buboiul era mare!”. Măsurile luate în Primăria Bistrița

”Oamenii așteaptă răspunsuri cu privire la anumite întrebări care circulă în spațiul public, cu privire la Serviciul de Urbanism. S-a spus, într-un mod neadevărat, că am fost pasivi cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Nimic nu este real. În 24 februarie am avut o întâlnire cu arhitectul șef, cu toți cei de la Urbanism și le-am solicitat, urmare a discuțiilor din spațiul public, pentru că și eu am auzit înainte de a candida că ar fi mai multe variante de PUG, să facă o comparație între variantele electronice și varianta pe suport de hârtie, deci între varianta de pe CD-ul înmânat consilierilor locali în 2013, varianta de pe DVD-ul martor și cea de pe site pe de o parte, iar pe de alta o comparație cu planșele existente în arhivă. În 25 februarie am transmis printr-o notă internă acest lucru, pentru că verba volant. În 10 martie am revenit în scris și am cerut note explicative pentru că, este real, a existat o foarte mare reticență în a face aceste comparații. În 22 martie, deoarece rapoartele nu s-au transmis de către toți angajații de la Urbanism, o parte le-au transmis și o parte nu, am demarat o cercetare administrativă. Primul pas, cercetarea prealabilă s-a făcut la începutul lunii aprilie, urmată de un raport”, a spus într-o conferință de presă primarul Bistriței, Ioan Turc.

El a precizat că a solicitat Ministerului Dezvoltării, Instituției Prefectului, OCPI, să transmită documentele pe care le-au primit în urma aprobării PUG-ului de către Consiliul Local în 2013.

Ioan Turc a declarat că, ”dacă n-ar fi venit anumite instituții abilitate, la această oră un număr de colegi de la Urbanism ar fi fost detașați cu caracter disciplinar pe alte poziții. Acest lucru se întâmplă săptămâna aceasta. Este vorba de trei angajați, o persoană pusă sub control judiciar deja a fost detașată. Unul va merge la DSP, o doamnă va merge la Arhivă, pentru o altă doamnă mai căutăm. O doamnă a venit la muncă, două nu, prin lege raporturile de muncă sunt suspendate. O persoană a putut veni, așa a considerat procurorul, dar fără să mai poată lucra la Serviciul de Urbanism. Da, doamnele Gaftone și Pop sunt suspendate. Prin dispoziția primarului au fost numiți înlocuitori. Atribuțiile secretarului general au fost preluate de înlocuitorul de drept, domnul Cincea, în locul doamnei Pop este doamna Bilegan, care prin fișa postului ține locul doamnei Pop. Nu mă bucur de necazul nimănui, îmi doresc ca toți cei care au probleme să și le rezolve, dar trebuie să rezolvăm și problema orașului. Alte trei persoane care nu au fost cercetate, dar au refuzat să îndeplinească sarcina primită, de a compara varianta electronică cu varianta pe hârtie, vor fi detașate pe alte posturi”.

Primarul a explicat de ce nu a vrut să-și însușească raportul de audit. ”Am văzut cu ochii mei că sunt neconcordanțe între variantele electronice și varianta pe hârtie. Am solicit auditului primăriei să facă o cercetare cu privire la acest lucru. Din păcate, cei care au făcut cercetarea au omis, sau mai degrabă au refuzat, să facă comparația, invocând argumente de doi lei, fapt pentru care am refuzat să-mi însușesc raportul de audit. Veți vedea că nici instituțiile specializate ale statului nu vor rezolva problema nici într-o săptămână, nici în două. Eu nu sunt organ de anchetă, dar am invitat instituțiile specializate să facă lumină. Eu n-am făcut nicio plângere, dar am spus în spațiul public că sunt mai multe variante de PUG, a fost o autosesizare a instituțiilor. Într-un termen extrem de scurt, și suntem obligați să facem acest lucru, va trebui să convenim până la realizarea unui PUG pe care îl avem în vedere, pe ce variantă se va lucra, pe cea electronică sau pe cea de pe hârtie. Sunt argumente pro și contra pentru fiecare soluție, dar nu putem bloca orașul. Vom clarifica acest lucru și vom da un vot în Consiliul Local pe o anumită formulă. Există opinii că lipsa unei semnături electronice pe varianta electronică ar vicia autenticitatea documentelor. Pe varianta pe hârtie există niște ștampile și niște semnături. Am discuții cu specialiști și nu iau o decizie discutabilă, ci pe cea corectă, vă asigur, dar ea trebuie formalizată pentru că există o stare de emoție printre cei care lucrează la Urbanism, oamenii chiar au nevoie de confirmare pe care eu în calitate de primar am obligația să le-o dau, adică să știe că ceea ce fac ei e corect. I-am întrebat, și din păcate n-au avut flerul să-mi răspundă corect, pe câte variante lucrează. Toți mi-au spus că doar pe cea electronică, ceea ce nu este real. Au lucrat și pe aia, și pe aia. De aici vine problema, că dacă lucrau pe o singură variantă era perfect”.

Ioan Turc a spus că ”în bună parte, variantele corespund. Sunt diferențe, nu foarte multe, dar sunt. Pe varianta pe hârtie există mai multe limitări, în ceea ce privește regimul de înălțime îndeosebi, e mai restrictivă. Nu dau procente, dar în bună parte s-a lucrat pe varianta electronică, mai permisivă. Variantele electronice sunt identice, este și concluzia raportului de audit, dar nemulțumirea mea e că nu au comparat cu varianta pe suport de hârtie, au evitat să facă acest lucru. Atâta timp cât prin semnătura secretarului general o anumită variantă a fost transmisă către anumite instituții, cred că aceasta este cea bună, dar vom vedea”.

Primarul Bistriței a menționat că va solicita Serviciului de Urbanism să existe două fluxuri, unul pentru cei care doresc să își construiască o casă, și unul pentru cei care doresc să construiască un cartier: ”Nu este normal ca oamenii care doresc să construiască să aștepte foarte mult timp, pentru că solicitările nu sunt puține. Îmi doresc ca în Bistrița să se construiască mult, dar pe de altă parte avem nevoie de curățenie în această materie. Ceea ce s-a întâmplat prin venirea instituțiilor abilitate cred că este de bun augur, pentru că buboiul era mare”.

https://www.facebook.com/primariamunicipiuluibistrita/videos/170498315030854

26 comentarii

 • Da, acum aflam ca și Dl. Primar era preocupat de problema! . Dar de la alegeri pana acum, a tăcut chitic! Acum o scalda ca la Ploiești. Nimic concret.
  O sa vedeți ca pentru președinte de partid nu are o poziție clara. După alegeri, da. A fost, este și v-a fi cu cel câștigător!
  PS,
  Eu l-am votat!

  • Wow ” ….. că varianta pe suport de hârtie trimisă de secretarul general ……este cea corectă ”

   Păi tocmai secretarul general este cercetată și supusă sechestrului judiciar :o)

  • Din noul PUG si RUL trebuie scoasă aberația cu lărgirea străzilor Calea Clujului, Drumul Cetății și Simion Mândrescu.
   Acum cei ce au implementat in PUG această lărgite aberantă trebuie cercetați și trebuie să le fie confiscat parandăratul care l-au primit pentru a face această tâlhărie.

  • @ DORU, esti părtaș și tu la această tâlhărie ?! Ai luat și tu ceva ca-să implementezemi această idioțenie ?! Hai ai ” fleru” și recunoaște așa cum îi place să zică primarului Turc ?

 • Dilema Sabrinei: cum o fi mai bine? Puțin de la aia mulți cu căsuțe sau mult de la aia putini cu blocuri?
  No, o ajuta careva?

 • Bine bine dar Mitica nu e cercetat penal? Asta poate ramane? E curat ca lacrima?
  Meri primare si fa regula la primarie
  Incepe prin desfiintarea Directiei de juristi. Is toti incompetenti, inclusiv adjuncta.

  • Bine zici! Dar cine să facă ordine că primarul a lăsat o pe Mica să fie primar , el se ocupă de partid…oare chiar nu e capabil să conducă sau îi e lene?:)))

 • Noaptea mintii!
  Deci, primarul are CD-ul cu PUG-ul votat de consilieri si el mai cauta PUG-ul bun??? Pai, domn primar, daca ai CD-ul cu PUG-ul votat, nu ala e PUG-ul??? Nu asta e deductia logica???

  Domn primar, lasati ancheta PUG-urilor ca-i prea sofisticata pt dvs si dati procurorilor toate PUG-urile alea de nu le puteti pricepe si ocupati-va de oras ca va trece mandatul…

 • @Logică de primar:
  TRIMISĂ la instituții nu înseamnă automat că a și FOLOSIT-O în primărie pe asta. Dacă ai fi citit tot, ai fi văzut și că: ”în bună parte s-a lucrat pe varianta electronică, mai permisivă”.
  După ce că ești cum ești, mai și semnalizezi.

  • Ne mișcăm și noi mai cu talent,domn primar??Deja ne faceți la nervi cu „vom face”. Vă mișcați în reluare ,nu ați făcut nimic concret din ce ați promis în campanie,pe modelul auditului promis și dispărut în ceață ,la fel organigrama ,la fel ordinea și respectul în primărie.Daca sunteți bărbat , faceți ordine,respectați vă promisiunile făcute că timpul trece și nu iartă.Sunteti doar”pălăria”că Măria e aceeași și în primărie tot oamenii lui Crețu fac jocurile . Păcat… vă credeam mai inteligent!

 • cat de bine si logic suna totul….DAR NU SE VEDE NIMIC
  Primare… cand schimbi cel putin 4 persoane de la urbanism consider ca ai facut si altceva decat un bideu…PANA ATUNCI REALIZAREA TA E BIDEUL!
  SECRETARA
  SEFA…
  MS
  SM
  si pe CINCEA daca se poate …nu gasiti altul care sa semneze ca primarul IN TERmen
  stau urbanismele la ala cat berzele la clocit!

  • Pe Mitica de ce nu l-a bagat la control judiciar? De rasul lumii, ca asta pe care l-au vizitat mascatii, e bine mersi in locul lui Gaftone.
   Mai rar asa ceva!

 • „Astia” cum le zici tu nu vor putea sa faca niciodata ce a facut PSD-ul pentru ca nu au la dispozitie cohorta de prosti, analfabeti, agramati, imbecili, idioti care constituie efectivele ciumei rosii bolsevice incepand de la repetentii de la cel mai inalt nivel pana la ultima blonda.

 • Asta, Bilegan, o alta domnisoara de toamna, pare-se ca are trecere atat la psd cat si la pnl.
  In regimul lui cretu, aceasta arhitecta a plecat de la primarie nemultumita de salariu. Ok, a plecat la bsnca pe bsni msi multi. Bun, dar tot Cretu a primit-o inapoi, evident pe post de sef serviciu….si tot asa a umblat de-an-pixu cum a vrut si cat a vrut. Numa ca , uite-o si pe constructoarea asta ca e Arhitect sef!!!
  Mai bine o punea-ti pe Ivascu arhitecta, ca macar aia se agita mereu, chiar daca pentru degeaba. Dar asta, e plina de figuri chiar fara sa stie mederie deloc.
  Extraordinar ce mana cereasca e pentru unii sefi din ptimarie, actiunea mascatilor…

 • Cadastrul? Registrul agricol? Cum e cu ele??
  Si acolo sunt buboaie.
  Sau numai cea de la urbanism a deranjat noua conducere!!?

 • Deci, dl turc o tine una și buna ca secretarul a depus o varianta a PUG la arhiva și aia e aia buna… întâmplator e vorba de un secretar anchetat penal tocmai pe probleme ce tin de urbanism.
  Mai mult, se va alege după care varianta se va lucra de acum înainte și va trebui votată de consilieri…
  pai, ce consilier așa prost sa fii sa votezi un PUG deja votat? Dacă faci prostia și votezi varianta ilegală, ca la ce harababura e acolo, ai șanse 50%, nu ești bun de mers la beci???

 • …cap neeclozat , indiferent de culoare, clasa politica e de nota ….4!
  ca la pesede sunt mai multi prostalai decat la penel nu e nici o problema….suma tot 4 da!!!!
  migratia politica rezolva asta !

 • Logica de primar: Auditul Intern a consemnat ca, exista diferente intre PUG-uri(ei nu au putut sa indice diferentele, neavand varianta corecta), drept urmare, dl. primar nu semneaza raportul de audit(intern)? ”Dacă cei de la audit NU au vrut să compare PUG-urile, nu e normal să fie și ei sancționați?- intrebare reporter”. Raspuns de primar: ”E bună întrebarea!”? Intrebarea mea este una si buna: Exista totusi o varianta buna(reala) de PUG? Asta, ca sa nu mai comparam mere cu ciocane? Iar daca nu este o varianta reala, de ce sa fie sanctionati cei de la Audit Intern? Deoarece nu au avut cum compara diferentele intre 2, 3, 5 variante, fara sa stie care este cea reala? Pe de alta parte, PUG-ul s-a votat printr-o H.C.L., care se putea pune in practica doar dupa viza Secretarului UAT- județul Bistrița-Năsăud(memorii si planuri). Avand in vedere ca din 12.04.2021, primarul bistritei are un nou consilier, in persoana d-nei Mica Oprea, dl. primar putea obtine varianta REALA a PUG-ului, local, fara sa intervina pe la diverse ministere!

 • Celebra replica din BD la munte si la mare:
  -Ce va recomanda?
  -Vocea si talentul.
  cam asa s-au desfasurat examenele pe posturi de conducere si nu numai.
  Dar cand nu ai nici voce, nici talent, nici competente…

  • Cetățenii nu așteaptă răspunsuri,dle primar!!! Așteaptă fapte nu povești simandicoase de campanie…. Revino ți dle, că primăria nu se conduce ca Registrul Comerțului.. aici este nevoie de un”bărbat”,nu de un fotomodel care se lasă periat de scame de angajații cu musca pe căciulă și de cons personali. Cine credeți că a pozat „bideul primarului”, nu colegii binefăcători ai primarului ,pe care îi ține în brațe???Vai de capul meu…n ar fi îndrăznit niciodată să i facă asta lui Crețu, măcar ăla avea sânge în vene pe lângă prostie…

 • Monica Pop, Floare Gaftone, Monica Sucz, Sabina Malaicu sunt niste personaje compromise nu mai au ce cauta la urbanism, au facut prea multe ilegalitati, va rugam domnule primar Turc sa le schimbati

 • Mircea,
  Nu are cum sa scape de unele persoane dintre cele enumerate pentru ca:
  Malaicu i-a pregatit organigrama gandita de ea si de Gaftone, si tit ele sunt crle care i-au intins covorul rosu la aterizarea in primarie.
  Vorba cuiva de aici: nu are sange-n instalatie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS