Social

Ce se pregătește: salarii, pensii și alocații înghețate, vouchere de vacanță… cu plată

Ultima formă a Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru anul 2025, care se află pe masa de lucru a coaliției de guvernare, prevede printre altele plafonări de salarii, pensii, alocații și indemnizaţii, îngheţarea posturilor de la stat.

Printre măsurile fiscale care ar urma să fie luate de noul Guvern se numără următoarele:

  • Salariile, sporurile şi alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menţine la nivelul lunii noiembrie 2024
  • Pensiile rămân îngheţate, însă ar putea fi majorate ulterior, la adoptarea bugetului pentru anul 2025
  • Alocaţiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • Pensiile speciale şi indemnizaţiile nu vor fi indexate cu rata inflaţiei
  • Nu se vor acorda premii, bonusuri
  • Vor fi acordate vouchere de vacanță în sistemul bugetar în cuantum de 800 de lei doar personalului al cărui salariu de bază net din luna acordării voucherului este de până la 8.000 de lei. Voucherele de vacanță emise în anul 2025 se vor putea utiliza doar pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei
  • Plata sumelor din hotărâri judecătoreşti va fi eşalonată pe mai mulţi ani
  • Reduceri limitate pentru transportul studenţilor şi alte categorii de facilităţi sociale
  • Angajările la stat vor fi îngheţate, cu excepţia posturilor unice, a situaţiilor în care procedurile de organizare de concurs au fost deja iniţiate. De asemenea, ordonatorii de credite vor putea face angajări pe 15% din posturile vacantate după adoptarea ordonanţei (sistemul de o angajare la şapte plecări).

Cheltuielile de personal ale statului au crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro.

”Ordonanța – trenuleț” va fi aprobată de Guvern luni 30 decembrie, bugetul pe 2025 urmând să fie adoptat în prima săptămână din ianuarie.

27 comentarii

  • Nimic nou sub Soare: după alegeri, taxele urcă, beneficiile se evaporă, iar promisiunile din campanie se pierd în ceață. O țară condusă prin populism e ca o piesă de teatru prost scrisă, dar bine regizată pentru publicul care confundă aplauzele cu soluțiile.

    De ce? Pentru că masele, educate mai degrabă de reality show-uri și Tik-Tok decât de școli, își pun speranțele în personaje care le promit luna de pe cer, dar le lasă cu factura de curent. Exploatarea emoțională e cheia: lacrimi la televizor și-n Social Media, povești tragice în campanie și, desigur, promisiunea unui trai mai bun… mâine, niciodată azi.

    Cât despre votanți, sărmanii… nici nu știu ce i-a lovit, dar sunt gata să creadă că datoria externă se plătește cu “like”-uri și că leadership-ul se măsoară în selfie-uri cu oi. Și apoi se miră când vine austeritatea – parcă ei au fost la vot, nu?

    Concluzie:
    Singura soluție reală? Educația – nu cea din manuale depășite și discursuri ipocrite, ci una care să formeze oameni capabili să gândească critic și să reziste exploatării emoționale. Fără un popor educat și calibrat emoțional, rămânem captivi într-o poveste toxică de dragoste cu politicienii noștri, un clasic sindrom Stockholm (afecțiune față de abuzatori). Întrebarea e: cât timp vom mai confunda iluziile cu soluțiile?

    79
    3
    • Impozitarea dobanzilor in Romania e cel mai mare abuz din partea statului.
      Guvernul, prin masurile proaste luate ce duc la aparitia inflatiei e singurul VINOVAT ca depozitele noatre scad ca si valoare an de an!!!!!
      Tot el , VINOVATUL, in loc sa ne ofere compensatii ne impoziteaza singurul mijloc de autoaparare a acestora!!!!!

      30
      3
    • Se intreaba politicul actual cum de….populatia e batuta in cap de voteaza….asa ceva…
      SIMPLU
      STIRI/MASURI DE GENUL ASTA
      DEMOCRATIE DE RAHAT
      EI DA/NOI NU
      HAI ….INSTIGARE!!!
      DEJA DEVJNE TABU SI CAND SPUNEM JOS CAPITALISMUL ASTA DE RAHAT

      6
      16
    • „Paradoxal românesc” puteți investii în titluiri de stat la trezorerie cu dobândă zero și dobânzi superioare celor oferite de bănci!

  • Asta-i rezultatul guvernarii celor doua gasti de la PSDNL: au facut praf bugetul tarii. Si noi, cetatenii, trebuie sa suportam consecintele dezmatului lor bugetar. Si de data asta nu e vorba de o criza economica, ci de pura prostie si iresponsabilitate a acestor politicieni. Si ordonanta asta e doar inceputul a ce va urma.

    56
    6
    • Inflatia e rezultatul proastei administrari a bugetului de catre ANGAJATII STATULUI care culmea…..profita de inflatie in cresterea veniturilor.
      La privat e invers!!!! El trebuie sa munceasca mai mult an de an …cu cresterea inflatiei pentru a si pastra aceeasi putere de cumparare !!!!
      Hai sictir ….democratie de rahat

      35
      6
  • Nu am reusit sa aflu in ce perioada a anului un bugetar lucreaza pentru banii de concediu, cand lucreaza pentru tichete, vaucere, bani de chirie, haine, etc???

    33
    8
  • Și noi ne iubim ”binefăcătorii”, susținându-i pe mai departe, ca și cum ar fi deținătorii adevărului și competenței absolute, refuzând orice alternativă!
    Cheltuielile de personal ale statutului au crescut într-un an cu 32 de miliarde !!! Vă dați seama de dezmăț ?!
    Acum urmează manifestații și reacții ale bugetarilor – cum că le-a scăzut osânza, că a crescut inflația, că-i mult și greu de lucru, etc.
    Haideți la noi, la Supercom – salarii decente, mișcare multă, aer liber, contact cu viața reală – tangență zilnică cu mediul în care ne-ați băgat!

    45
    5
  • În timp ce în justiție rămân salariile astronomice cu nenumărate privilegii și pensiile speciale nemeritate și nesimțite.

    62
    2
    • Ca si la politruci, ASF, CCR, Curtea de Conturi, ANRE si alte sinecuri populate cu parazitii bugetari!

      42
      3
  • Asta duce in final intr-o societate condusa de MAFIA POLITICA ,adica impartirea societatii in SPECIALI si restul populimii dusa de nas cu promisiuni electorale nesustinute.
    2. aici ajungem daca nu se doreste reforma profunda in administratie deoarece BARONII LOCALI si VATAFII (primarii) oraselor si mai ales al comunelor sunt lasati de capul lor sa aduca voturi si resurse umane spalate pe creier (analfabetii functionali) care sunt sub comanda vatafului si trebuie sa voteze la comanda lui.
    3. pana nu se trece clar la euroregiuni de dezvoltare cu desfintarea comunelor si a Primariilor care nu trec de 5.000 locuitori asa vom trai in lipsuri .
    4.pensionarea la militari, pompieri ,politisti magistrati cel putin la 60 de ani , nu sa le asiguri pensii de tinerete inca pe-atata cat au lucrat ,bani dati din visteria statului si ei sa isi gaseasca alt serviciu prin LEGIUNEA STRAINA cum este cazul millitarilor cu multe grade.
    Aici avem exemplul ca nu sunt obositi deloc dupa ce au frecat menta 25 de ani pentru tara si sunt capabili sa serveasca alte state in calitate de mercenari.
    Suntem un stat fraier,slab si esuat !
    La Anu si la Multi Ani !

    39
    14
  • Sa diminuezi indemnizatia de concediu medical de la 75% la 65% din salariu (desi ele nu sunt pomana, ci sunt platite din CAS), dar sa lasi salariile din agentii de 12-15 mii de euro…asta inseamna socialism de caviar! Faci o boala grava? Ghinion, ca sa citez din clasici. Se elimina voucherele/tichetele de vacanta pentru bugetari. O adevarata lovitura, ce sa zic :)) Alea n-ar fi trebuit sa existe „in the first place”. Aceste vouchere au fost acordate discriminatoriu si au distorsionat piata. Ele au fost acordate doar bugetarilor si au generat o crestere a preturilor, ceea ce a dezavantajat o data in plus salariatii din mediul privat. Se face orice ca sa nu se taie in carne vie in sectorul bugetar. „Se suspenda ocuparea posturilor vacante, cu exceptia celor unice” :)) Doamne, ce gluma! Tara asta va face implozie. Nu poti functiona cu 1.350.000 de bugetari la 18-19 milioane de locuitori, in conditiile in care alte tari au 40 de milioane de locuitori si 800.000 de bugetari. Astept din suflet sa vina FMI-ul si sa taie in carne vie! Zeci de mii sau chiar sute de mii de bugetari vor avea atunci de suferit, cei din bugetarimea de jos cu predilectie, dar votand constant partidul rosu pentru propriile privilegii le va aduce intr-un final doar disperare.

    40
    5
    • Două întrebări am pentru dumneavoastră: care este țara cu 40 mil. locuitori și 800.000 bugetari și dacă dumneavoastră credeți că odată elininat voucherul de vacanță, vor scădea prețurile în turism.
      Revenind la subiect, pentru mine personal, 2025 e foarte posibil să fie anul falimentului pentru afacerea mea. Am 4 persoane angajate și toate încasările sunt fiscalizate. Salariul ce-l primește angajatul e același cu cel declarat și creșterea dărilor va pune capac pentru că am refuzat și voi refuza să comit ilegalități în acest domeniu. Să nu dăm vina doar pe bugetari, că acest război între privați și bugetari nu duce la nimic bun. Nu se poate unii fără ceilalți. Bugetari sunt și medicii, profesorii, pompierii, polițiștii și alte categorii fără de care nu se poate funcționa. Buni, răi îi avem după chipul populației, că de acolo provin. Ideea la care vreau să ajung e că dacă toți privații ar plăti tot ce ar trebui, poate nu ar fi nevoie de creșteri de taxe. Dar dacă merg la restaurant și primesc o notă de plată și nu bon fiscal, merg la patinoar și nu primesc nimic, îmi spăl mașina și fisele alea nu sunt contorizate nicăieri, iau taxi și îmi spune în față taximetristul că de Crăciun el nu scoate bonuri, ci mă costă 20 de lei de la Coroana până la Big (astea sunt exemple din ultimile 2 zile), ei bine aici nu mai e vina bugetarilor că nu sunt bani la stat. Ceea ce e clar, așa zișii lideri ne-au adus în situația asta. De acolo a plecat dezmățul fiscal, dar și noi avem o parte din vină. În primul rând că votăm aceiași oameni, dar așteptăm rezultate diferite.

      15
      6
    • @Mircea M.
      Stimate domn, tara la care fac referire este Polonia. Vedeti in acest sens declaratia data de analistul economic Adrian Negrescu in urma cu aproape un an de zile: „Polonia, o tara cu o populatie dubla fata de cea a Romaniei, are 800.000 de bugetari, in timp ce noi avem 1.292.559!”. Puteti cauta totodata si declaratia data de Vasile Bar, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bistrita-Nasaud, in 2023: „Polonia, cu 37 de milioane de locuitori are 800.000 de bugetari, ori noi, cu o populatie de 19-20 de milioane, avem aproape 2 milioane de bugetari. Este aproape imposibil sa suportam acest numar mare de bugetari.” Sunt declaratii publice, va rog sa le cautati. Acestea sunt doar doua surse, exista multe altele. Polonezii au cu adevarat oameni de stat, nu paiate viclene. In 1999, Polonia a trecut la o configuratie cu 16 voievodate, pana atunci avand 49 de voievodate. Tocmai de aceea, polonezii au reusit in timp sa ajunga la 800.000 de bugetari. La noi cand se va face reorganizare administrativ-teritoriala? Cand va implini Marcel Ciolacu frumoasa varsta de 150 de ani? Avem comunitati de 250-300 de persoane cu primarie si consiliu local. E bine asa? E bine ca la 300 de persoane, 30 sa fie angajate la primarie? Va rog nu umblati cu sofisme, nu am 14 ani! Da, bugetari sunt si medicii, profesorii si pompierii, dar nu la aceste categorii de bugetari fac referire. In spitalele de stat chiar este un deficit de zeci de mii de medici, rezidenti si de asistenti medicali. Acolo ar trebui sa se dea drumul la angajari, dar nu se vrea. In schimb avem comune de cateva sute de oameni cu primarie si consiliu local, in loc sa comasam 3-4 astfel de comune si sa existe o singura primarie si un singur consiliu. Avem dezmat bugetar, amante angajate pe ochi frumosi, nepotism bugetar. Tactica folosita de dumneavoastra se numeste whataboutism si incercati astfel sa deviati atentia de la un subiect critic (sau o acuzatie), prin ridicarea unei alte probleme sau prin mutarea discutiei spre un alt exemplu comparabil, adesea intr-o maniera menita sa diminueze gravitatea criticii initiale („dar daca merg la patinoar si nu primesc nimic”, „imi spal masina si fisele nu sunt contorizate” etc.) Ati construit o poveste prin care ati vrut sa aratati ca si nenorocitii de privati sunt vinovati, avand totodata grija sa va exonerati ca antreprenor/ca privat („Am 4 persoane angajate si toate incasarile sunt fiscalizate.”) Superb, nu alta :))

      9
      3
  • Vă gândiți când se vor face publice anumite sporuri de la bugetari? Spor de toxicitate, spor de navetă,spor de drum accidentat,spor de fonduri europene, spor de risc, spor…unii dintre ei nici măcar nu au facultate dar vin in controale cu nasul pe sus . Rușine să vă fie

    24
    3
  • Priviti partea buna: Cel mai iubit bugetar al judetului va sparge 50 de milioane de euro ca sa faca un stadion in camp, probabil spre bucuria mamicilor si bolnavilor carora li s-a taiat 10% din ajutor.

    32
    2
  • Acum am citit ca noul guvern Ciolacu ingheata pensiile orbilor. Bine le-a facut, se pare ca nenorocitii aveau pensii si de cinci sute de lei. Lafaiala opulenta a nevazatorilor trebuia sa fie oprita! Jesus…

    19
    2
  • Bine, am înțeles. Nu indexați salariile și pensiile cu indicele inflației, dar puteți scădea prețurile la câteva, combustibili, alimente, energie, gaze precum și altele. Știm că firmele din domeniile respective sunt străine și își vor banii, ca și voi, din banii noștri. Este simplu, plătiți de la voi, de la ce ați furat până acum. Anul ăsta și următorii 10, arătați că puteți, altfel toți românii îl vor vota pe …escu”’ ca prezident. Și atunci, ați ….t-o! Și ca partide, ca politicieni, escu”’, vă va băga la -. Are susținere. Voi nu.

    16
    2
  • E vorba de corecții binevenite la decizii stupide luate acum câțiva ani!

    Nu mi-a venit să cred ca au decis ca studenții să beneficieze de reducere de 90%!!!
    Sunteți normali la cap? Să plătești pe ruta Bistrita-Cluj 1,55 lei (biletul era 15,5 lei)
    În ce țară beneficiază studenții de reducere de 90%, nici în comunism nu era atâta destrăbălare!
    50% e bine!

    Tichete de vacanță pt bugetari! M-am minunat, când am auzit de asta. S-au scumpit cazările, pt ca bugetarii plateau cu aceste tichete.

    Asta e doar începutul, pt a reduce deficitul la 7% din PIB

    În 2026 vin alte “surprize” pentru a reduce deficitul la 6% din PIB.

    Și tot așa, în fiecare an , pentru a-l reduce la 5% în 2027, la 4% în 2028 si la 3% în 2029.

    Cred că daca fac ceea ce trebuie, politicienii trebuie răsplătiți cu votul nostru!
    Bravo PSD, PNL, UDMR!

    12
    6
  • Masuri de doi lei. Romania are evaziune fiscala anuala in valoare de peste 25 de miliarde de euro, aici e marea problema. Toti cei care nu au venituri fiscalizate si nu reprezinta cazuri sociale, ar trebui pusi sa plateasca pentru absolut orice serviciu de stat: scolarizarea copiilor, spitalizare, smurd, pompieri, absolut tot. La fel, toti cei care fenteaza TVA-ul si alte taxe pe importuri ar trebui luati in vizor.

    Ar mai fi o problema faptul ca in momentul de fata 6 milioane de salariati platesc asigurari de sanatate de care beneficiaza 19 milioane de persoane, o alta anomalie care ar trebui remediata urgent. Ar trebui ca fiecare sa contribuie la sanatate, asta daca vrem sa avem cat de cat un sistem public de sanatate functional si sa nu auzim in fiecare luna ca „nu mai sunt fonduri pentru analize”. Lasati prostia asta socialista ca ati platit zeci de ani si nu ati folosit foarte mult sau aproape deloc sistemul public de sanatate. Vorbim de prezent si de cheltuielile prezente. Nici mie dupa 20 de ani de condus in care n-am avut niciun accident, n-a venit nimeni sa-mi spuna „Hai, lasa, tu nu trebuie sa mai platesti RCA, ca oricum esti cuminte pe drum”. Alternativa la sistemul public de sanatate ar fi un sistem public-privat, prin care statul sa retina sa zicem jumatate din cei 10% si sa se ocupe de urgente si de anumite niste (oncologie, medicina legala, anumite tipuri de chirurgie), iar de restul de 5% sa ne putem face abonamente la firme private pentru consultatii in regim ambulatoriu.

    6
    8
    • Sunt evazionidt dar in fiecare ljna cheltui 500000lei din care statului platesc 19 TvA , adica 100.000lei si consum combistibil de 100000lei din care accize de 33000lei
      Tu cat platesti la stat pe luna PATRIOTULE? Mai mult de 30.000 euro?

      2
      2
  • Românii nu au plătit prețul real la termoficare! Statul s-a împrumutat și a plătit diferența de bani către Electrica, RADET, compania de gaz.

    Nu s-a plătit prețul real pt RCA, statul s-a împrumutat și a plătit diferența dintre prețul plafonat și prețul real!

    Studenții, pensionarii nu au plătit prețul real pt transport!ul în comun. Statul s-a împrumutat și a plătit diferența către CFR, companiile private de transport feroviar, etc.

    Nici măcar la Metrorex nu se plătește prețul real , biletul e 3 lei, când ar trebui să fie 15 lei!

    Nu mai merge așa, ca STATUL să plătească facturile românilor!

    6
    5
    • Sunt evazionist dar in fiecare luna cheltui 500.000lei din care statului platesc (imi ia) 19 TvA , adica 100.000lei si consum combistibil de 100000lei din care accize de 33000lei
      Tu cat platesti la stat pe luna PATRIOTULE? Mai mult de 30.000 euro?
      Purandeii mei merg totzi la scoala gratis????
      Eu daca imi fac firma si fiscalizez nu mai platesc nimic la stat, si mi e mila de el….asa cum fac totzi patriotzii!!! Rambursari si ajutoare de stat lunare

      5
      2
  • Cu riscul de a-mi aduce multe minusuri….voi încerca o scurtă analiză! Nu sunt membru al vreunui partid,sunt pensionar,dar încă mai lucrez vreun an… Fiecare țară, de-a lungul existenței trece prin momente mai puțin faste……Ce credeți că puteau face partidele extremiste?Vai de capul lor și al nostru! Sunt sigur că, se vor găsi soluțiile potrivite pentru a ieși din impas!Și bunicii noștri și părinții noștri și noi,am trecut prin asemenea momente! Cu răbdare,responsabilitate,coeziune,înțelegere și puțin efort,trecem și peste asta! Este foarte ușor să critici,să instigi la ură,să protestezi violent,fără să ai soluții pragmatice și valabile! Înțelepciunea unui popor sau a unei persoane,constă în adaptabilitate și în puterea sacrificiului! Dacă acestea nu există, avem o problemă! De aici încep problemele….Suntem sau nu dispuși, să ajutăm?Avem discernământul și dispoziția să putem depăși perioada asta? Depinde de fiecare dintre noi! Aici intervine educația …… Sunt convins că vom reuși! Dar, trebuie cu toții să punem umărul…..La mulți ani,tuturor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.