Actualitate

Ce se va face cu 130.000 de lei pentru ca Pădurea Codrișor să devină ”oaza de relaxare a bistrițenilor”

”Pădurea Codrișor, oaza de relaxare a bistrițenilor” a strâns cele mai multe voturi în procesul de selecție a proiectelor care vor fi finanțate anul acesta de la bugetul local prin procedura de bugetare participativă. A strâns în total 154 de voturi, de trei ori mai multe decât următorul clasat, însă puține raportat la numărul de locuitori ai orașului.

Semnatarul proiectului, Adrian Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică, a explicat de ce.

”La 90.000 de locuitori câți are Bistrița, 154 pare puțin, dar, din păcate, sistemul acesta de vot electronic online este mai dificil. Sunt cetățeni care ar dori să își exprime votul, dar nu știu cum să facă, nu au mijloacele necesare. Sunt și mulți pe care nu îi interesează, acesta este adevărul. Pe de altă parte, și Primăria Bistrița a trebuit să facă un sistem prin care să voteze numai bistrițenii, să nu voteze multiplu și au apărut niște constrângeri care s-a reflectat în numărul mic al participanților la vot. Am depus acest proiect pornind de la dorința bistrițenilor ca această pădure să fie așa cum o știam cei mai în vârstă, de agrement, spre folosul a cât mai multor bistrițeni și nu numai, poate chiar și vizitatori ai orașului nostru. Eu am lucrat la acest proiect împreună cu colegii din Asociația Bistrița Civică, dar a trebuit să-l depun în nume personal fiindcă programul se adresează persoanelor fizice, dar vreau ca lumea să știe că suntem mai mulți autori ai acestui proiect”, a spus Adrian Florin Chereji.

Preocuparea organizației pentru această pădure nu este de ieri, de azi.

”Noi, Asociația Bistrița Civică, am făcut în 2015 niște mici amenajări în cadrul unui proiect finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile când am luptat pentru ca să nu se distrugă Pădurea Codrișor. Fostul primar promovase o inițiativă de a construi varianta ocolitoare a municipiului Bistrița chiar prin Pădurea Codrișor. Ar fi fost distrus acel deal cu o pădure frumoasă, dar noi am conștientizat bistrițenii și am pus pe ordinea de zi a Consiliului Local prima inițiativă cetățeanească pentru un proiect de hotărâre, dar a fost denaturat sensul intenției noastre și nu s-a realizat nimic cu acea hotărâre a Consiliului Local. Acum am profitat de faptul că noua administrație în frunte cu primarul Ioan Turc a inițiat prima ediție a procesului de bugetare participativă, de participare a cetățenilor la realizarea unor proiecte utile pentru comunitate. Nu suntem noi pionieri în acest domeniu, la Cluj au patru sau cinci ediții derulate, dar important este că și la Bistrița se face acest lucru”, a spus Adrian Florin Chereji.

În opinia sa, suma de un milion de lei prevăzută pentru bugetarea participativă este mică, în condițiile în care limita maximă a unui singur proiect este de 500.000 de lei: ”Teoretic se pot finanța doar două proiecte, de aceea, eu, când am scris proiectul m-am gândit să încapă cât mai multe. 130.000 de lei nu e o sumă mare. Ne-am gândit ca și cum ar fi banii noștri, nu să facem risipă. Aveam ce face și cu 500.000 de lei, dar am zis să mergem pe niște lucruri minimale, să dăm un exemplu pentru bistrițeni și să-i îndemnăm într-un fel să participe la edițiile viitoare, să vadă că se rezolvă ceva și că ideile lor sunt transpuse în practică. ”Banii vor fi gestionați de Primărie, noi doar vom participa pe etapele de implementare a proiectelor în diferite faze. Noi ne-am asumat și un fel de asistență tehnică în derularea proiectului. Sunt anumite lucruri care vor putea fi efectuate chiar de formațiunile de lucru ale Primăriei Bistrița – Direcția de Servicii Publice – mă gândesc la o parte din mobilier, altele vor trebui achiziționate, dar chiar și în faza de pregătire a depunerii proiectului am colaborat cu DSP și mi-au dat surse pentru coșuri de gunoi pentru că lângă punctele de odihnă pe care vrem să le facem vrem să amplasăm cât mai multe coșuri de gunoi ca pădurea să o păstrăm cât mai curată, iar mobilierul să fie solid și rezistent, să facem ceva să țină mulți ani. În pădure mai sunt urme ale potecilor din perioada interbelică. Am găsit chiar urme de la bănci, de la suporții din piatră”.

Cu cei 130.000 de lei, Adrian Florin Chereji a propus ca să fie amenajate poteci pe care oamenii să poată urca până în vârful dealului Codrișor (altitudine 380 – 400 de metri) unde sunt niște zone foarte frumoase din care se poate vedea panorama orașului Bistrița.

”Într-o altă etapă, vom propune construirea unor foișoare din care să se poată vedea această panoramă mai bine pentru că acum ea e obturată de copacii din pădure, dar este important să creăm acces până în poienile din vârful dealului, iar bistrițenii să recapete dragul pentru această pădure. Ceea ce propunem acum sunt intervenții minimale ale omului în natură. Facem potecile care rămân de pământ, eventual pietruite unde panta este mai mare pentru a nu se crea noroi, vrem să facem și scurgerea apei de ploaie, iar în două, trei locuri unde se impune, să facem și mână curentă, balustradă, ca să se urce mai ușor. Dorim să facem trei poteci în pădure și 5 sau 6 locuri de popas pe traseu și sus în poieni ca oamenii ce ajung acolo să beneficieze de aerul deosebit de bun al acestei păduri care se întinde pe circa 40 de hectare de foioase. Vegetația este foarte frumoasă, sunt și câțiva stejari deosebit de viguroși și falnici și sunt și animale, putem întâni căprioare și veverițe. Mai ales pentru copii este foarte plăcut să vadă veverița în natură. O să fie și panouri și iar cei vor să învețe orientarea turistică se vor putea iniția în orientarea pe o hartă. Sportivii vor putea face pregătire fizică în pădure, iar cei care doresc să se pregătească pentru ascensiuni în munte, pentru drumeții mai pretențioase, se vor putea antrena acolo”, a spus Adrian Florin Chereji.

Președintele Asociației Bistrița Civică a mai spus că este foarte important pasul făcut de administrația locală.

”Important este că s-a spart gheața și cetățenii sunt îndemnați să participe mai activ la viața cetății. Dacă vrem un oraș mai frumos, trebuie să facem și noi ceva, să nu lăsăm totul pe administrație. În loc să criticăm în situația în care nu se pliază proiectele lor pe ceea ce dorim noi, să venim și noi cu idei fiindcă am văzut că este deschidere și se dorește preluarea acestor idei. Chiar unele dintre proiectele depuse s-au sincronizat cu proiectele primăriei. A fost un proiect cu completarea arborilor de aliniament. Nu a fost selecționat fiindcă îl aveau deja în intenție, iar în toamnă s-a realizat deja plantarea foarte multor puieți de copaci de aliniament. Sigur că au fost și proiecte care nu se înscriau în domeniile propuse de primărie. Ar fi poate și aici de discutat cu Primăria să lărgească plaja de domenii”, a conchis el.

În vara anului 2021, Primăria Bistrița a lansat procesul de bugetare participativă, cetățenii putând depune proiecte care să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes general. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect a fost de 500.000 de lei, cele alese urmând să fie incluse în bugetul pe anul viitor. 1 milion de lei este suma anunțată de municipalitate că o va aloca pentru proiectele cu bugetare participativă.

Proiectele au putut fi depuse până în 20 septembrie 2021, ulterior votate. În 15 noiembrie a fost anunțat clasamentul final.

  • Smart City Tour Bistrița – Aplicație IT pentru turiști constând în tururi ghidate (100.000 lei).
  • Pădurea Codrișor – Oaza de relaxare a bistrițenilor (pădure-parc: trasee cu zone de agrement și locuri de odihnă / 130.000 lei). 
  • Siguranță la treceri de pietoni din Viișoara și Unirea (camere video, panouri de avertizare, insule / 500.000 lei). 
  • Transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități și vârstnici (microbuz pentru excursii / 80.000 lei). 
  • Joaca accesibilă (leagăn pentru persoanele cu dizabilități / 15.000 lei). 

Sursa foto: Facebook Alex Marius Podariu

26 comentarii

  • Despre sistemul de votare a acestor proiecte :
    – Au votat așa de puțini pentru acest proiect fiindca cetățeni Bistriței nu sunt deloc interesați de el.
    – Din nefericire cetățeni Bistriței nu pot vota și împotrivă astfel nu ar mai apărea toate aceste ” ciudățeni ”
    – Cum recunoștia și autorul proiectului cei ce au votat pentru acest proiect au votat de fapt înpotriva lui Crețu și centurii lui actuala ” Linie Albastră ” și nicidecum pentru distrugerea pădurii.
    – Orașul are multe probleme nu ne mai trebuie încă una în plus.

    https://timponline.ro/cum-poate-deveni-padurea-codrisor-a-doua-padure-parc-din-bistrita-o-oaza-de-relaxare/

    • Unde și când s-a votat? Vor mai fi astfel de campanii de votare?
      M-ar fi interesat și prima dar n-am știut nimic despre acele voturi.
      Locuiesc în imediata apropiere a pădurii și clar ma interesează sa particip la vot. Mulțumesc

  • Centura lui Crețu sau altfel spus Linia Albastră este validă și nu a fost anulată de nici-un document în plus primăria Bistrița a câștigat toate procesele cu cei ce contestau acest proiect de centură.
    Chiar mai mult decât atât Linia Albastră este trecută în lista de priorități a actualei administrații. Să înțeleg atunci că se face o suprapunere de proiecte și Aleea Veverițelor va fi o insulă de departajare a sensurilor de circulație de pe această centură? Numai întreb că eu nu mai pricep nimic din ce se întâmplă în urbanismul Bistrițean poate mă lămurește primarul Turc sau poate Chereji că eu nu mai pricep nimic din ce se întâmplă în oraș ?

    • Poate te pot lămuri eu un pic Toată lumea este de acord că viitoarea Centură a Bistriței să treacă le lângă Monari , Jelna și să fie parte integrantă în Autostrada Nordului respectiv Drumul expres Dej – Bistrița. Pentru celelalte nonsesuri urbanistice întreabă-ți primarul.

  • La mijlocul anilor 70 (secolul trecut , evident) am participat la o tabara de vara organizata in incinta Colegiului Liviu Rebreanu si am avut ocazia sa vad Padurea Codrisor asa cum era pe atunci. In timpul celor doua saptamani de sedere in Bistrita (oras patriarhal cu gaini si porci in actualul centru istoric , cu vaci si cai pascand pe terenurile unde astazi este cartierul Decebal , cu colb pe unele strazi intocmai ca in satul meu , cu doua trei masini „mici” etc.) s-au organizat cred , cel putin patru iesiri in zona , cu scaldat in apa canalului de fuga la hidrocentrala care functiona inca si concursuri de orientare turistica pe cararile si colnicele padurii. Initiativa este laudabila insa mi-e teama ca atat caprioarele cat si veveritele vor avea o viata „grea” odata cu inlesnirea accesului celor lenesi , galagiosi si cautatori vesnici de distractii insotite de „muzica buna”. Unde ajunge omul (si prospera) , natura se distruge incet , incet. Asa cred.

    • Pădurea Codrișor deja este distrusă de zona RAAL, strada Tabără, ruinele actuale nu istorice Bistrița Hills și construcțiile de pe Valea Jelnei , așa că încă un proiect care continuă această distrugere nu mai contează răul deja a fost făcut și săraca pădure Codrișor nu mai are nicio șansă încet, încet vor apărea și blocurile în poienița de pe deal care se vor vinde bine ca panhouse-uri cu belvedere la oraș poate chiar și clădiri de birouri. Este nasol dar trebuie să ne obișnuim la noi important este ca banul să iasă. A fost în trecut în epoca lui Crețu chiar un proiect să se facă un restaurant în poiență cu vedere spre oraș din fericire și acest proiect a fost abandonat.

  • O idee foarte bună, însă nu știu dacă e o variantă cu amplasarea coșurilor de gunoi. Când ieși în natură trebuie să îți duci înapoi singur deșeurile. Cred că ar trebui insistat mai mult pe partea de educație și pe conceptul „Leave No Trace”(nu lăsa urme). Sunt curios la cât timp vor fi golite acele coșuri și de către cine. Ar trebui să fie eliberate de deșeuri în fiecare seară. Altfel vor fi o atracție pentru animale, ducând la împrăștierea lor și la habituarea animalelor sălbatice. Posibil să fie atrași și urșii de ele și de aici vor apărea alte probleme.

  • Felicitari BISTRITA CIVICA, felicitari IOAN TURC si Primaria Bistrita.
    Nimeni nu distruge nimic cu acest proiect ci se reamenajeaza potecile asa cum am mostenit noi adevaratii bistriteni nasuti aici si traitori cu familiile noastre de acum 100 de ani si chiar mai mult.
    Nu s-a votat mai mult aici si nu s-a citit proiectul expus pt ca cititorii au alte indeletniciri privind balacareala pe acest online dar si din cauza lipsei de educatie si dezinteres total al romanilor pentru binele comun.
    Spor la platit FACTURILE si stati in case la caldurica. Somn usor neamule !

  • Pentru a avea cât mai multă lume din toate cartierele orașului la aceste noi facilități de agrement trebuie făcut podul Stadionului , un pod rutier care să unească străzile Vasile Conta și Codrișor printre Aquabis și Electrica. Este necesar ca acest pod rutier să aiba 2 benzi de circulație și o pistă de biciclete.

    • Pare o idee foarte bună cea cu podul rutier Podul Stadionului multă baftă în implemetarea acestui proiect.

  • Felicitari Florin Chereji si colegii.
    S-a dovedit clar ca cine insista castiga iar pensionarul Cretu nu mai are ce cauta prin padurea Codrisor nici macar dupa bureti.

  • Eliberați și puneți în valoare printr-un sistem smart de lumini Zidul Cetății. Interzice-ți total accesul autovehiculelor pe strazile Dogarilor, Mihail Kogălnicianu Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru.

    • veveritz tu locuiești pe strada Tabără sau în zona RAAL ?
      Ești și tu părtaș la distrugerea păduri Codrișor ?

    • Anul ăsta nu sunt destui bani și ar fi prea bătător la ochi dar în ani următori acest proiect se va ” dezvolta ” : Se va face da o hotărâre de consiliu local prin care se va introduce Pădurea Codrișor în intravilan și atunci și consilierul local ecoligistu cu făgădău o să-și poata face și el o crâșmă în poieniță ceva așa ca pe pietonal cu fetițe și bețivi cu tot tacâmul ( crâșma pe care ar fi vruto și Crețu). În purul stil din urbanismul Bistrițean pe ascuns vor apărea și PUZ-urile pentru blocurile cu 20 de etaje stil panhouse din poieniță și din pădure.

  • Asta este acum nu mai avem ce face pădurile din Sudul Bistriței sunt deja distruse și se vor distruge în continuare pădurea Cocoșul de pârtie și telescaun etc. și pădurea Codrișor de toate aceste lucruri care se întâmplă acolo .

    Am speranța că măcar pădurile din Nordul Bistriței să rămână intacte. Avertizez Ocolul Silvic Bistrița și Primăria Bistrița că menirea lor este să se ocupe în Nordul orașului de împăduriri și nu de defrișări !

    Am salvat pozele din satelit cu pădurile din Nordul orașului și voi monitoriza atent situația pădurilor din Nordul orașului nostru și dacă voi obseva vreo defrișare legală sau ilegală voi trimite aceste diferențe la televiziunile centrale și la organizațiile internaționale de mediu.

  • Este superbă idea. O să venim și noi cu motocicletele de la circuitul din Chigir în doi timpi sau patru timpi suntem în poienița din Codrișor să facem niște ture pe acolo și să impresionăm puștioacele cu motoarele noastre după care să te ți acolo de beroase și grătare ce mișto o să fie !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.