Actualitate

Ioan Turc: Cu bani europeni, Pădurea Codrișor va deveni un areal mai accesibil, ca acum o sută de ani

Pădurea Codrișor este ”încă primitoare și potrivită pentru o evadare din aglomerația urbană, chiar și pe două roți”, consideră primarul Ioan Turc. Edilul a luat la pas pădurea alături de membrii Asociației Bistrița Civică, cei care s-au implicat între 2014 și 2015 pentru salvarea ei și cărora le-a promis că administrația va accesa bani europeni ca să o amenajeze ca pădure-parc.

”Am acceptat invitația domnilor Florin Chereji, Marius Bălan și Silvian Crăciun de a lua la pas Pădurea Codrișor, un prilej să discutăm la fața locului despre oportunitățile de amenajare a acestui perimetru pentru iubitorii de natură.

Un proiect pe fonduri europene va face din Pădurea Codrișor un areal mai accesibil, cum era chiar și acum aproape 100 de ani, când primul primar român al Bistriței, Corneliu Mureșan, montase bănci în anumite puncte din pădure, din care astăzi au mai rămas câteva relicve.

Marcarea traseelor pentru plimbări sau mici drumeții va fi continuată cu alte facilități de recreere, pentru a avea o pădure-parc în adevăratul sens al cuvântului.

Până când acest obiectiv va prinde viață, le mulțumesc pentru implicare celor 3 corifei ai ecologismului, dar și unor harnici cicliști bistrițeni, datorită cărora Pădurea Codrișor este încă primitoare și potrivită pentru o evadare, chiar și pe două roți, din aglomerația urbană”, a scris Ioan Turc pe Facebook.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/868998400690008
https://www.facebook.com/adrianflorin.chereji/posts/2520591164751372

42 comentarii

  • Apăi dacă asta e marea strategie sa arate totul ca acu 100 de ani înseamnă că nu are rost sa mai cârcotim nimic!!! Și sincer nici nu e foarte mult de lucru, suntem aproape de acest tel și cred ca se poate îndeplini încă înainte de expirarea mandatului actualului edil cu viziune!
   Eu credeam /speram măcar ca încercăm sa ajungem la nivelul anilor 2000….dar, asta s-a votat, asta avem și asa o sa rămânem mult timp, la nivelul anilor 1918…

  • Ruşine! După ce ați distrus pădurea Cocoşu acum vreți să continuați cu distrugerea păduri Codrişor. Oricum procesul de distrugere a pădurii Codrişor deja a început prin construirea străzi Tabără şi Zonei RAAL. Pentru păstrarea nevătămată a ecosistemului pădurea Codrişor trebuie să rămână neatinsă. Azi mâine vor apare şi în pădurea Codrişor Crârşme cu fetițe şi peşti la fel ca pietonal va deveni un fel de Bois de Bouglogne mai mic. Întro zi pădurea se va sătura de voi şi pământul se va surpa peste voi nenorociților. Vă doresc să vă faceți casele în spatele ştrandului dar să nu cereți niciun ajutor când ele vor ajunge în râul Bistrița. Nu uitați să introduceți în acest proiect şi ruinele Bistrița Hills acolo natura sa răzbunat deja pe oamenii proşti.

  • Mi se pare si normal sa incercati sa opriti orice proiect frumos al noii administratii si sa il considerati distrugere………… dar singura DISTRUGERE va fi a sanselor voastre la viitoarele alegeri!!!!!!!!!!!!!!! ahahahahaha ::::::)))))))

  • Pentru sănătatea oraşului pădurile oraşului trebuie să rămână neatinse. Consilieri locali trebuie să voteze o hotărâre de consiliu local prin care să se interzică orice tăiere de copaci din pădurile Bistrițene. Eu mă plimb de mic prin pădueile din jurul Bistriței, ele sunt frumoase aşa cum sunt ele acum de la mama natură nu este nevoie să fie degradate prin niciun fel de intervenție umană Eu nu am avut niciodată nevoie de vreo aleie, de vreo bancă mi-au fost suficente un rucsăcel cu sticlă de apă, o păturică şi o busolă şi totul este minunat.

  • Eu când eram tânăr mergeam cu viitoarea soție în pădurea Codrişor pentru chesti romantice fiindcă la părinții mei sau ai ei nu puteam merge. Vorba bancului mergeam în pădure să culegem floricele. Mă întreb după ce se va urbaniza şi pădurea Codrişor unde mai pot merge tinerele cupluri ?

  • Banc: Un cuplu tânăr a plecat în pădurea Codrişor să culeagă floricele. Fiindcă era multă lume în pădure exact asta au şi făcut.

 • Pe Cretzu nu l-am fi vazut in veci facand asa ceva. Ba dimpotriva, ar fi dat jos padurea numai ca sa-i treaca lui o centura ocolitoare pe langa niste terenuri, ca sa fie expropriat pe bani grei pentru ele.
  Noroc ca lucrurile nu merg in tara asta doar pe interese, iar oamenii de bine mai si inving.
  Toata stima pentru cei din articolul dumneavoastra!

  • Dacă tot vreți să distrugeți şi pădurea Codrişor eu am o propunere ca „Linia Verde pe perete”să treacă şi prin pădurea Codrişor şi să mutați şi Autogara în pădurea Codrişor atunci şi „amicul” vostru „doctorul” care are interesul să pună mâna pe autogară ar fi super-mulțumit.

  • Noul slogan al PNL de după alegeri ” Noi nu oprim dezvoltarea oraşului noi îl mutilăm şi-l distrugem „. Măi oameni buni lăsați pădurea în pace nu o distrugeți şi pe aceea că mâine poimâine ne vom trezi cu hidoşeni de blocuri şi acolo ca în Zăvoaie şi Ghinzi.

  • Ăștia mici consideră orice dezoltare și modernizare distrugere… Și e firesc să fie așa, pentru că ei nu pot înțelege aceste concepte. Nu-i învață tăticul lor despre dezvoltare la școala de vară PSD. Doar despre comisioane, manipulare, persuasiune, populisme etc..

  • @ ECO :o), Centura lui Crețu-Niculae tot va trece pe acolo. Niculae a făcut o fentă şi din pix ia schimbat denumirea în Linia Albastră dar tot centură va fi.

  • Stadion care este folosit numai ocazional de nişte fotbalişti amețiți să fie demolat şi în locul lui să se construiască blocuri unde oamenii să locuiască aproape de natură şi de pădure. În locul tribunei din spre apă să fie construit un pod peste râu astfel încât locuitorii din aceste blocuri să se poată deplasa direct în pădure.

 • Cei trei care au speriat vestul! …D-le primar , nu luati in considerare sa realizati si o telegondola sau un teleferic? E o propunere mai veche (a mea) . O , ce frumos s-ar vedea urbea noastra draga din telegondola sau telecabina!Un pic de secol 19 cu un pic de secol 21, ar merge , nu?

  • @ Leo , ha, ha, Ce telegondă vrei tu că mai avem un telescaun total inutil pe dealurile acelea care o iau la vale din partea de Sud. Telescaun pentru care plătim credite cu dobândă măcar dacă habarnişti din primărie ar reuşi să-l vândă până nu apucă să ruginească şi nu-l mai cumpără nimeni. Poate ai vrut să spui să cumpere nişte gondole fiindcă primăvara şi toamna acolo este ca la Veneția.

  • Total inutil esti tu, ca alea sunt folosite de bikeri pro si amatori pe noile trasee…

  • Astă este tare cu telefericul ha, ha Un alpin-coastăr nu vrei ha, ha?
   Ca şi acum pentru a vedea panarama oraşului te poți deplasa pe jos foarte uşor nu este nevoie de un teleferic care să taie copacii şi după aceea să se surpe.

  • Am o doleanță la Chereji şi Bălan: Când faceți aleile să le faceți puțin mai late să pot veni în pădure şi eu cu ATV-ul. De ce se plimbe prin pădure doar cei cu motociclete de teren ?

  • @ATV, Nu cunva ai vrea să-ți facă şi un făgădău aşa ca pe strada Liviu Rebreanu ?

  • Acum poate şi consilierul local ecologist să-şi facă o crâşmă ( pardon am vrut să spun în noul limbaj de lemn industrie HORECA că dă mai bine la fraieri ) sus în poienița mare din Codrişor de unde să vândă pizza la domiciliu.

 • Un lucru totuşi este pozitiv în toată această treabă şi anume că Turc în pădure a renuțat ( cu greu dar a renuțat până la urmă ) la cămaşa lui albă de interlop. Omul totuşi se străduie şi progresează. PS. Tot mi-am zis dar nu mă pot abține să nu mai dau sfaturi pe gratis.

 • Să nu uitați cumva de ideia idioată a lui Turc cu maşinuțele de golf electrice care să se plimbe în jurul ştrandului deoarece nu mai aşa vom putea depăşi Caracalul în topul prostilor cronice. Musai ca pentru aceste jucării penibile să se facă alt credit.
  Multă lume cu probleme grave la mansardă.

 • Prieteni de carcoteala,
  Va aduc la cunostinta ca interventiile pot sa fie minime la adresa copacilor. Poteca exista si e folosita, de ce sa nu fie curatata si amenajata?
  Poiana exista si oamenii merg acolo, de ce sa nu profitam de ea?
  O gramada de lume face sport acolo, de ca sa nu facilitam asta?
  Se poate face foarte simplu si nu va fi taiata padurea pentru ca spatiu este.
  Va rog duceti-va prima data acolo si dupa comentati.

  • @JJ, Poate că tocmai de aceea fac acolo sport fiindcă acolo este un loc sălbatic încă neatins de interveția umană alfel ar face sport în parcu mare lângă casa de cultură.

 • In 17 septembrie 2015 a fost adoptată prin hotărâre de CL amenajarea Pădurii Codrișor ca zonă de agrement ”Pădure-parc Codrișor”. Este vorba de primul primul proiect inițiat de cetățeni pentru care voluntarii Asociației Bistrița Civică au adunat 4.029 de semnături de susținere a proiectului. Avand in vedere că legislația nu permite deocamdată implementarea unor proiecte de amenajare a pădurilor perirurbane fără ca acestea să fie trecute în intravilan, este nevoie ca actuala administratie a Bistritei să adopte refacerea PUZ-ului cu includerea Pădurii Codrisor in intravilan. (vezi: https://timponline.ro/proiectul-asociatiei-bistrita-civica-in-cl-raportul-primariei/)
  De asemenea, pentru realizarea integrarii parcului municipal intr-o zona de agrement extinsa, cu Pădurea Codrisor si a sporirii gradului de functionalitate, ar trebui făcută o legătură directă intre parc si padure. In acest sens, ar fi bine ca odată cu realizarea coridorului de mobilitate denumit „Linia Albastră”, o parte din circulatia auto sa fie trecuta pe malul stâng al râului Bistrita. Pentru aceasta, ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl si a centrului SPA- Casa Ema.

  • @ Toni, Atenție mare ! Dacă se va introduce pădurea Codrişor o să înceapă să se defrişeze şi să se facă blocuri acolo. Uni deabia aşteaptă asta.

  • Dacă se va introduce pădurea Condrişor în intravilan peste noapte vor apărea blocuri şi acolo.

  • Proiectul de amenajare a pădurii-parc Codrisor nu presupune sub nici un motiv defrisare ci dimpotrivă punerea în valoare a potențialului natural al zonei printr-o strategie care ține cont de valoarea ecosistemului și de utilizarea cotidiană pentru plimbări, sport și recreere. Astfel, intervențiile în zona vizată vor fi minimale respectând prevederile din codul silvic cu privire la amenajările permise în pădurile parc și nu vor avea avea un impact negativ asupra patrimoniului natural. In acest sens, toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn sau piatră naturală. Nici o amenajare nu va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invazivă cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nici o urmă. Amenajarea Pădurii-parc Codrisor are ca obiectiv revitalizarea unor puncte de atracţie existente încă din perioada interbelică ceea ce va duce la valorificarea potenţialul urbanistic, peisagistic şi turistic al zonei. In acest sens, proiectul prevede intre altele reamenajarea unor poteci turistice: ”Poteca Veveriţelor”, ”Poteca Stejarilor”, ”Poteca Poienelor”, ”Poteca Bicicliştilor”, ”Poteca Veteranilor”.

  • Vin şi eu cu ATV-ul meu. Am nevoie de o recomandare pe care să mă plimb cu ATV-ul pe poteca Veverițelor sau pe poteca Poienilor ?

 • „Fără o centură prin afara intravilanului Bistriței, fără o Autostradă, fără un Aeroport, fără toate acestea Bistrița va rămâne un cătun nenorocit uitat de timp şi lume „. Bistrița are nevoie de multe areale verzi noi în oraş.

 • Cei mai multi comentaci toxici sunteti de-a p….lea afisandu-va prostia si dispretul fata de niste oameni la care nu ajungeti nici sa le dati cu nasul. Realitatea este ca multi ca voi nu merita un astfel de proiect si o amenajare civilizata. Sunteti jalnici !

  • Pentru Bălan, Nu are niciun rost să primeşti vreun răspuns, tu nu înțelegi nimic şi nu vei înțelege niciodată nimic despre ecologie. Tu nu cunoşti principile fundamentale ale ecologiei. Nu te-ai întrebat niciodată de ce nu te votează nimeni ?

 • Deja e haos total.

  Oameni care vin cu pareri argumentate de cunostinte in domeniu primeste -30 de like-uri si altul care zice ca el se duce cu busola in Padurea Codrisor ia 20 de like-uri. Ca pe pagina hAUR.
  In orice tara evoluata exista paduri parc cu minime intervenitii. Cautati pe net ce inseamna.
  Padurea e deja foarte aerisita si spatiu exista, nu trebuie sa cada copaci.
  Blocuri nu se pot face pentru ca tot pamantul o ia la vale, solul nu va permite nici in 100 de ani. Uitati-va ce alunecari sunt si au fost de-a lungul timpului in partea cu raul.
  Mai mult, daca se facea padure parc acum 20 de ani poate nu mai erau toate casele asa aproape de padure incat sa fure din ea.

  • @ JJ Haos total, Este bine că fiecare poate să-şi exprime aici părerea aşa cum vrea, aici nu este ca şi pe pagina primarului unde comentarile care nu sunt de aceeaşi opinie cu ale lui sunt şterse cu nesimțire. Dacă pe pagina AUR fiecare îşi poate spune propile opinii nestingerit vreau şi eu să vizitez aceea pagină, JJ fie binevoitor şi postează aici link-ul pagini AUR să o pot şi eu vizita.

 • Daca va amintiti, Cretu voia sa faca centura cu stalpi de stabilizare de vreo 15m adancime.
  Cine credeti ca vrea sa faca un bloc cu costuri enorme, cu o legatura logistica extraordinar de proasta catre oras si care e foarte probabil sa o ia la vale sub propia greutate?
  Dealul ala nu e fezabil sa se construiasca pe el. Dar mai bine scriem asa fara sa gandim

 • Marea majoritate a comentacilor fara nume sunt de scandal si mintiuca lor nu functioneaza nici macar in sistem de avarie. Acest proiect nu urmareste sa distruga nimic ci sa se implineasca doar ca au inceput sasii si primul primar roman CORNELIU MURESANU care a si pus banci pe un traseu in padure. Multi din cei care se inseamna aici nu sunt capabili sa inteleaga ce vrem noi pt. voi. Veti avea posibilitatea sa vizionati sa cititi proiectul nostru care va fi public. Pana atunci va indemn si pe voi sa lasati rautatile si sa ganditi unele proiecte pt. comunitate. Cu fostul Primar PSD nici nu visam sa avem aceasta oportunitate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.