Actualitate Recomandări

Soluția propusă de prefectul Frenț ministrului de Interne pentru a rezolva problema urșilor

În cadrul unei videoconferințe pe care ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a avut-o cu prefecții înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale, prefectul de Bistrița-Năsăud Ovidiu Frenț și-a exprimat solidaritatea față de prefectul județului Harghita, în cazul ursului accidentat pe șosea.

”Vreau să vă spun că mă raliez celorlalţi colegi din ţară care se confruntă cu problema animalelor sălbatice, în special urși, şi aici vă fac propunerea de a face la Ministerul Mediului demersurile necesare pentru a se ridica restricţia de interzicere a vânării carnivorelor mari pentru că acesta este factorul care a generat în principal problemele care s-au soldat şi cu victime umane şi cu victime colaterale cum este colegul nostru, prefectul de Harghita. Nici eu n-aş fi putut să fac mai multe într-o astfel de situaţie. Suntem foarte mulţi prefecţi în această situaţie şi toată legislaţia subsecventă şi toate procedurile nu ne permit în acest moment să facem mai mult decât a făcut colegul nostru. Sigur, o propunere concretă ar fi ca la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmerie să fie calificat cel puțin un cadru care să urmeze un curs prin care să i se confere calificarea pentru a putea tranchiliza un animal sălbatic. În situaţia în care suntem noi, astăzi, nimeni nu se poate apropia de un urs rănit pentru a-i administra tranchilizantul fără a-şi risca viaţa”, a transmis prefectul.

Un urs accidentat a fost lăsat să agonizeze de sîmbăta trecută până a doua zi la prânz pe drumul dintre Sovata şi Praid, traficul fiind restricţionat. Ulterior, animalul a fost ucis, întrucât medicii au decis că rănile sale erau prea grave. Poliţiştii au deschis dosar penal, iar prefectul de Harghita a fost demis de către ministrul de Interne, care a dispus verificări.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/2355954351200708?__xts__[0]=68.ARAm6nbrY7wGnzUkJPR8JL42BaIL2E3T4J2rl3sbGPNeSVt_JNY2FOa2IYYV-EY54RAoSZhuOkMtZ-ZRLCdc0rEmECLHR0Zai4ms7JUcZ_7mAcP0xHR4JSd20Y2ZJq4x0aYqnYAhdvxwrtCkk8NYlzw_MaZG2W-nYFdVU80DD62xXuTW_1mMJxGQRVVFvUSESUmc5_TIn_lqEyaXkDcCshwCYV2m0jeamaBepzHpXBhkikg-_Kl_G6nicsaT0HoDHIB7i8jbul6lnzfwXbMenp9P8Mj1tDVvS0zIObKTxO4FGLaiAbMX_27b2DeWcyQ9BJ52AKfwCoZCtdp6d0-G8pw-1Q&__tn__=-R

(Foto cu caracter ilustrativ)

7 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.