Politică

Ce spun aleşii locali despre referendum

După aprobarea organizării unui referendum la Bistriţa pentru consultarea cetăţenilor în probleme de interes local, consilierii municipali Filip Moisil (PDL), Constantin Rus (PSD), Mihai Sărmăşan (PDL), Camelia Tabără (PSD) şi Alexandru Toniuc (PER) şi-au exprimat punctul de vedere vizavi de scrutinul din data de 29 septembrie. Iată declaraţiile lor:

Filip Moisil (PDL): ”Nu va fi un referendum legal şi legitim. Nu este necesar un astfel de referendum pentru că cetăţenii ştiu foarte bine ce înseamnă investiţii în municipiul Bistriţa. Această şosea ocolitoare nu e oportună prin interiorul oraşului, unde oamenii s-au aşezat cu mult timp în urmă tocmai pentru a fi mai liniştiţi, la 600 de metri de Biserica Evanghelică şi prin Pădurea Codrişor, un punct de oxigen pentru Bistriţa. Nu vrem ca generaţiile viitoare să se întrebe: oare cine au fost cei care au lăsat să se construiască o şosea prin Pădurea Codrişor şi prin zonele rezidenţiale ale oraşului?”

Constantin Rus (PSD): ”Eu zic că nu vor fi cheltuiţi bani degeaba pentru referendum. Dincolo de spusele colegilor din opoziţie, care au tot dreptul să se exprime, noi credem că cetăţenii municipiului Bistriţa, în marea lor majoritate, şi sper să vină cât mai mulţi la vot cca referendumul să fie valid, trebuie să-şi spună părerea despre realizarea unei variante ocolitoare. Bistriţa, un oraş vechi şi mai mic, este traversat de DN 17, care străbate Viişoara, centrul municipiului şi Unirea. Cred că este oportună această variantă ocolitoare şi sunt convins că ceea ce vor spune cetăţenii va fi luat în seamă, primarul municipiului a explicat nu o dată că, dacă nu va fi valid referendumul, în caz că majoritatea va spune că nu e de acord nu va mai pune în discuţie construirea acestui traseu. Pe de altă parte, cred că în agenda de dezvoltare a municipiului Bistriţa au fost prevăzute mai multe obiective importante şi atunci s-a ţinut cont de apropierea acestora de o variantă ocolitoare, pentru creşterea eficienţei lor. Este vorba de Parcul Industrial, Complexul sportiv şi de agrement Wonderland, aerodromul din Unirea. Trebuie să fim aproape şi de acei cetăţeni care sunt nemulţumiţi, pentru că această variantă ocolitoare îi afectează într-un anume fel. Personal voi susţine ca acea variantă ocolitoare să fie prevăzută cu tot ceea ce tehnologia modernă aduce şi impune pentru protecţia sonoră, protecţia mediului, împotriva distrugerii acelor zone dragi nouă. Cred că se va moderniza acea zonă şi va fi mult mai frumoasă decât este”

Mihai Sărmăşan (PDL): ”Considerăm că banii cheltuiţi pe referendum ar putea fi folosiţi pentru alte lucruri. Un astfel  de referendum este inutil din punctul nostru de vedere”

Camelia Tabără (PSD): ”Cred că este cea mai democratică formă de a consulta cetăţenii. Nu mi-a plăcut deloc intervenţia celor care au venit la şedinţa extraordinară de Consiliu Local, cineva din sală ţipa: ”De ce ne-aţi mai chemat?”. Nu cred că asta este forma, să venim în sală şi să facem o demonstraţie de forţă. De fiecare dată am votat să consultăm cetăţenii. Cei care sunt împotriva centurii au fost suficient de vocali, şi-au spus argumentele lor, le vor mai spune. Foarte mulţi oameni, firme de construcţii văd în această investiţie o soluţie pentru un viitor loc de muncă. Cred că este o infuzie de capital care soseşte în Bistriţa şi că soluţia va fi cea mai bună şi pentru protejarea mediului, dar şi pentru dezvoltarea oraşului”

Alexandru Toniuc (PER): ”Am fost împotriva acestui referendum pentru că nu îl consider legal. În urma consultării cetăţenilor, nu va apărea o decizie privind construirea sau renunţarea la această variantă ocolitoare. Ține în primul rând de cei care dau banii, şi aici vorbim despre Comisia Europeană, ţine de Parlamentul României care trebuie să aprobe Planul naţional de organizare a teritoriului. Bistriţenii pot fi consultaţi, dar mesajul pe care îl transmitem este acela că nu se pot aştepta ca în urma votului lor să primească municipiul nişte bani”

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS