Cultură

Ce trebuie să știe cei care vor să posteze conținut video de calitate. Sfatul regizorului

Rețele sociale abundă de filmulețe și este extrem de greu să ieși în evidență dacă nu postezi conținut video de calitate. Acesta însă nu poate fi realizat dacă nu ai cunoștințe din domenii diverse și dacă nu faci legături între ele, ne-a spus Raluca Maria Rusu, regizor de film și film de animație stop motion.

Zilele acestea, Raluca Maria Rusu, președintele Asociației Departe – un ONG care susține filmul independent și proiectele de educație nonformală prin cultură în general și film în special – se află la Bistrița pentru proiectul ”Cinema Văzut?”.

”Sunt originară din Bistrița și revin de fiecare dată cu drag aici unde mi-am creat și un grup de profesori și oameni de cultură care îmi susțin proiectele, care mă ajută în diseminarea informației pentru grupul țintă, elevii de liceu sau de școală gimnazială. Sunt la al treilea proiect cu școlile din Bistrița, după un atelier de animație stop motion și un atelier de scenaristică și scriere creativă storytelling vizual, iar acum implementăm un proiect pilot: proiecții de filme vechi din perspectiva istoriei filmului, Cinema Văzut? E un joc de cuvinte. Vrem să familiarizăm elevii din Bistrița cu istoria cinematografiei. E un proiect de tip cineclub, inter și multidisciplinar. Eu depărtez de analiza formală a filmelor, ofer contextul socio-istoric în care filmele au fost făcute, explic limitele tehnologice care au existat în anumite perioade, de ce filmul e alb-negru, de ce este mut. Filmul este arta cu cea mai strânsă legătură cu progresul tehnologic”, ne-a spus regizoarea Raluca Maria Rusu.

Am profitat de ocazie să o întrebăm ce părere are despre multitudinea de filmulețe postate pe rețele sociale.

”Trăim într-o societate care consumă mai multă imagine ca oricare generație anterioară și tocmai de aceea trebuie să o producă cu un ochi mai critic și mai avizat. Tocmai de aceea, mi-am îndreptat atenția cu acest proiect spre generația actuală. Dacă ești expus la pelicule de calitate, automat crești standardul. Organizez aceste cursuri de educație cinematografică pentru elevi și în speranța că ele îi vor ajuta măcar în mod indirect (să facă un conținut video de calitate -n.a.).

Eu nu sunt un animal de social media. Simt că, la un moment dat, poți să fii prins în iluzia imaginilor și să rămâi multe ore în scroll modus ca să vezi ce se întâmplă, iar la un moment dat, am simțit că îmi irosesc și timpul și puțin și energia tocmai pentru că foarte greu găsești în masa de informație vizuală sau în masa de informație în general ceva care mie personal să-mi capteze interesul, dar asta cred că e diferit de la persoană la persoană. Până la urmă vorbim de o educație socială”, a spus ea.

De ce anume este nevoie pentru un conținut de calitate

”Cei care vor să producă un conținut de calitate ar trebui să aibă cât mai multe informații culturale în general. Mulți nu cunosc pictori celebri, compozitori celebri, filme care au rămas în istorie, iar sfatul meu este să se documenteze în legătură cu cât mai multe domenii. Doar dacă ai cunoștințe diverse poți să începi să faci legături. Dacă postezi o poză și știi să adaugi un text inteligent care să nu repete în cuvinte poza poți obține alt efect și îți poți găsi chiar un public mai larg, dar asta ține de informațiile completare. E important să faci legături între lucruri care poate nu au legătură între ele. Sfatul meu este să nu se axeze pe un singur domeniu până nu se mai poate și în rest să nu știe nimic”, a spus Raluca Maria Rusu.

Ce s-a văzut și ce urmează la ”Cinema Văzut?”

Prima proiecție din proiectul ”Cinema Văzut?” a fost a filmului ”The Gold Rush” (1925), o creație a lui Charlie Chaplin, cel care a adus o noutate tehnologică, transformând, la începutul secolului XX filmul în artă cinematografică. ”Probabil a inventat și tragicomedia în film, comedia care lipsește în zilele noastre din ce în ce mai mult. A fost un pariu creativ să vedem dacă publicul mai are răbdare. Am ales ediția mai lungă, iar spre surprinderea mea, efectul a fost total neașteptat. Discuția s-a prins foarte frumos, o discuție interactivă. Elevii au observat în film lucruri la care nici nu m-am așteptat“.

Următoarea proiecție a fost unui alt film mut al celui de-al treilea geniu comic de la Hollywood, Harold Lloyd, care a fost uitat la un moment dat și redescoperit, el fiind cel care a părăsit studioul și a filmat, pentru prima oară, pe străzi, filmul prezentat elevilor fiind un ”document al identității vizuale”, au putut vedea cum arăta orașul și lumea în 1922.

Duminică, va fi proiectat filmul ”Singin’ in the Rain” (1952) un musical romantic, reprezentativ pentru trecerea de la filmul mut la cel cu sonor. Joi, 13 martie, va fi proiectată o comedie în care abia se descoperise dialogul, iar duminică, 16 martie, ”Cinema Văzut?” se va încheia cu proiecția ”Cum să furi un milion”, care surprinde, pe peliculă, cel mai artistic furt dintr-un muzeu,

La ”Cinema Văzut?” participă elevi de la Colegiile Naționale ”Liviu Rebreanu” și ”Andrei Mureșanu”, de la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” și de la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”. În limita locurilor disponibile, este deschis și altor persoane.

La începutul anului 2025, în România existau 13 milioane de identități active de utilizatori de social media, echivalentă cu 68,6% din populația totală a României, arată o analiză a DataReportal, care citează Kepios. Datele arată o scădere a numărului de identități de utilizatori de social media din România cu 300.000 (-2,3%) între ianuarie 2024 și ianuarie 2025.

5 comentarii

  • ”Cei care vor să producă un conținut de calitate ar trebui să aibă cât mai multe informații culturale în general. Mulți nu cunosc pictori celebri, compozitori celebri, filme care au rămas în istorie, iar sfatul meu este să se documenteze în legătură cu cât mai multe domenii. Doar dacă ai cunoștințe diverse poți să începi să faci legături. E important să faci legături între lucruri care poate nu au legătură între ele. Sfatul meu este să nu se axeze pe un singur domeniu până nu se mai poate și în rest să nu știe nimic”, a spus Raluca Maria Rusu.

    Asta am făcut eu în rubrica de comentarii de pe Timponline în ultimii 10 ani, iar invidioșii zic ca “sunt specialist în toate”, strategie militară, economie, sport, etc.

    Nu sunt specialist în nimic, nu ma axez pe un singur domeniu, am cunoștințe diverse și fac legături .

    Știți ce fac danezii la petreceri? Nu dansează, nu ascultă muzică, stau în jurul mesei și joacă jocuri de cultură generală.
    Tragi o carte și trebuie să răspunzi la întrebare, iar pe dosul cărții e scris răspunsul .
    Bezzer Wizzer .

    5
    6
    • Adrian C,
      E o chestiune mult mai profundă să spun așa.
      Poți să oferi aceiaşi informație reală validatā înainte la un grup de 10 oameni și să ai concluzii diferite ..6 cu un sens comun 3 în opoziție totală iar 1 cu să fie cu totul pe lângă…
      Nu toți avem același bagaj de cunoștiințe, experiențe, expunere câtre lume , capacitatea de a accepta cu o atitudine deschisă versiunile celorlalți.
      De exemplu discutam cu un amic de-al meu divorțat cu copii din două căsătorii diferite…pe un film despre definirea relațiilor între părinți și copii..pe.mine m-a interoga din prisma experiențeil personale .. dacă ai timp să-l vizionezi probabil te vei regăsi în experiență..ce fel de modele suntem ca și bărbați pentru băieții noștrii..

      https://www.onf.ca/film/fils/?gad_source=2&gclid=CjwKCAiAiOa9BhBqEiwABCdG8-qmVm6aUSSc1dHekT47swLIy7v1Ks8IuBRs_ssxrsYhE5OEzYL8whoC7o4QAvD_BwE

      Probabil unii îl vor clasa ‘ woke , de stânga mai ales într-o societate unde citești la rubrica săptămânală paternicide..copilul care și-a ucis părintele sau invers.. unde de la vârstă timpurie ‘eu te-am făcut, îmi datorezi totul” dar totuși într-o societate unde tații și copiii încă fac multe activități împreună conparativ cu societatea occidentală individualistă..
      E interogativ..

  • Am participat la un concurs de fotografie organizat de către un ziar național , tema fiind “Fotografii de vacanță”!

    Din mii de fotografii trimise la redacție , fotograful ziarului a ales 10 poze care au intrat în finală!
    Fotografia trimisa ziarului de către mine, (am folosit un aparat de fotografiat Nikon D40) îi surprinsese pe băieții mei , care atunci aveau 4 și 8 ani, uitându-se curioși la o statuie (fântâna arteziană) reprezentând o femeie, stând pup, cu pantalonii dați jos și urinând!
    Comentariul fotografului profesionist! “Godt fanget”!
    Godt , adică bun / bine.
    Fanget , adică prins, capturat!
    😀
    Asta e fântâna arteziană:
    Wanås Konst – Wanås Konst har tilføjet et nyt billede.

    2
    5
  • Și pentru ca vorbim despre filme,
    Mi-a plăcut mult filmul cu Jack Nicholson , Zbor deasupra unui cuib de cuci!
    Oameni și șoareci, după cartea lui John Steinbeck
    Filmele lui Francois Truffeaut, Pedro Almodovar, Andrei Tarkovsky, Jean -Luc Godard , Ingmar Bergman etc.

    Iar la toți cei care mă critică” ca mă pricep la toate”.
    Da, mă pricep la toate, dacă vreți vă învăț să jucați călușarii, barbuncul, de-a lungul , vă învăț să jucați fotbal, contabilitate, cum să reparați instalația electrică , cum să faceți poze, vă dau sfaturi despre investiții la bursă, despre mecanisme ale ceasurilor elvețiene ETA 2482-2. , lecții de daneză, engleză, multe altele !
    Numele meu este Adrian Universalul !

    2
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.