Social

Cei care se încălzesc cu lemne vor putea accesa programul ”Rabla pentru sobe”

Locuitorii din mediul rural vor primi un ajutor financiar ca să își cumpere sobe noi care să aibă randament mai bun și să nu mai polueze atât atmosfera cu fum. Ministerul Mediului va lansa în curând ghidul de finanțare pentru programul ”Rabla pentru sobe”.

Cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, oamenii își vor putea cumpăra sobe cu înaltă eficiență, care să asigure un randament de cel puțin 80 sau 85 la sută, spre deosebire de 20 % sau chiar mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că nu s-a stabilit deocamdată procentul care va fi finanțat din AFM și care e valoarea maximă a unei astfel de investiții.

”Cel mai probabil în două săptămâni va fi gata un draft de ghid pentru că una e să arzi trei căruțe cu lemne într-o iarnă și alta e să arzi o singură căruță. Înțelegând prin acest lucru și mai puțină poluare și o presiune mai mică pentru fondul forestier pentru lemnul de foc și, nu în ultimul rând, costuri mai mici pentru populație”, a subliniat Mircea Fechet, potrivit căruia ministerul poate lua în calcul nu doar sobele pe lemn, ci și centralele pe peleți sau brichete.

Programul „Rabla pentru sobe” este un proiect susținut și propus de Asociația Forestierilor din România – ASFOR, potrivit forestmania.ro

Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne, iar cele mai multe dintre acestea se regăsesc în mediul rural.

În județul Bistrița-Năsăud, majoritatea locuitorilor se încălzesc cu lemne. Din totalul localităților din județ, doar 48 sunt alimentate cu gaz, incluzând aici și localitățile aparținătoare Bistriței Viișoara, Ghinda, Unirea și Sigmir.

Etichete

3 comentarii

 • Eu am de teracota. Vin cu roaba sau caruta sa mi dati una mai buna?
  La mediu?
  Luni dimineara la 8 sunt cu sobele desfacute. Voi cand ini dati sobele?

  11
  1
 • Faptul ca ne incalzim ca pe vremea lui Burebista, in loc sa avem o retea de gaz extinsa in toate comunele, spune multe despre noi si nivelul nostru.

  3
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS