Social

Polițiștii din Bistrița-Năsăud au confiscat deja 20 de kg de petarde și artificii

20 de kilograme de articole pirotehnice au fost ridicate în urma unor controale și verificări de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Bistrița-Năsăud, informează Inspectoratul de Poliție Județean.

”În această perioadă, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase desfășoară controalele și verificările în cadrul acțiunii ”Pirotehnic 2023/2024”, privind articolelor pirotehnice.

Astfel, premergător sărbătorilor de iarnă, perioadă în care sunt mai intens utilizate articolele pirotehnice, la nivel județean au fost desfășurate verificări la societățile autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice.

În acest context, la data de 9 noiembrie, în urma unui control efectuat de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase la o societate comercială din Bistrița, au fost descoperite 36 articole pirotehnice din categoria F1 și 120 de articole pirotehnice fără inscripții în limba română și fără să se poată stabili categoria din care fac parte.

Astfel, a ridicată în vederea continuării cercetărilor cantitatea de aproximativ 20 kg articole pirotehnice. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzută de Legea 126/1995.

În perioada 14 noiembrie 2023-5 ianuarie 2024, la nivel național vor fi intensificate activitățile de verificare în cadrul acțiunii „PIROTEHNIC”, în scopul prevenirii oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţi de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2023/2024, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud într-un comunicat.

Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

  • a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
  • b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
  • c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
  • d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
Etichete

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS