Actualitate

Cel puțin trei primării vor primi finanțare pentru cadastru general. Alte modificări aduse legii

Majorarea sumelor cu care sunt finanțate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților contractate de primării la nivel de sector cadastral și asigurarea fondurilor bugetare pentru lucrări de înregistrare sistematică în minimum trei unități administrativ-teritoriale (UAT) din fiecare județ, nominalizate de consiliile judeţene, sunt două dintre noile prevederi ale Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996.  

Modificările aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996 au apărut în Monitorul Oficial al României Nr. 25/11.01.2024. Printre cele mai importante se numără:

  • Asigurarea fondurilor pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, pentru minimum trei UAT-uri din fiecare judeţ, nominalizate de consiliile judeţene.
  • Majorarea sumelor acordate pentru lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării la nivel de sector cadastral, de la 84 lei + TVA/carte funciară, la 109 lei + TVA/carte funciară.
  • Finanțarea, prin PNCCF, a lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, coordonate de comisiile locale de restituire a proprietăților funciare.
  • Pentru terenurile din extravilan care au făcut obiectul legilor fondului funciar și pentru care suprafața din măsurători este mai mare decât cea înscrisă în actele de proprietate, diferența de suprafață va fi înscrisă cu mențiunea ”proprietar neidentificat” și rămâne în rezerva Comisiei locale de fond funciar. Prestatorul respectivei lucrări de înregistrare sistematică va fi remunerat cu 50% din prețul pentru unitatea de măsură, respectiv hectar sau imobil.
  • Măsuri de accelerare a procesului de înregistrare sistematică a proprietăților prin eliminarea obligativității contrasemnării de către primar a documentelor tehnice ale cadastrului sistematic precum și prin simplificarea normelor referitoare la înscrierea posesiei în cartea funciară.

După intrarea în vigoare a noilor prevederi, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va începe demersurile pentru acordarea celei de-a X– a etape de finanțare pentru primăriile care doresc să înceapă sau să continue lucrări de cadastru la nivel de sector cadastral, anunță președintele ANCPI, Laurențiu Alexandru Blaga pe Facebook.

Foto cu caracter ilustrativ arhivă

12 comentarii

  • Mă gândesc uneori că după ce se tranzacționează tot ce se poate în materie de terenuri și imobile, o să se facă și cadastrarea și intabularea…în România . 34 de ani…

    7
    1
  • Dar sunt unele primării care nu accepta să plătești impozit pe terenul pe care l-ai cumpărat. E un paradox,vreau să plătesc impozit,vreau sa intabulez dar nu se vrea. De asta știe dl ministru?

    9
    1
    • Dacă ați cumpărat cu acte întocmite de un notar sunt obligați de lege sa va înscrie contractul și trebuie sa plătiți impozit.

    • E o meteahna generalizată în toată țara sa ai pământ să îl muncești dar să nu poți să-l înregistrezi in registrul agricol și să plătești impozitul legal ,este inadmisibil iar responsabilii nu răspund pentru situație

  • Mare grijă proprietari de terenuri! Unde s-au făcut aceste întăbulări gratuite, cam peste tot sunt parcele poziționate greşit ( în alt loc față de locul real) , iar repoziționarea lor se poate face foarte greu sau chiar deloc. Oare la nivel de minister au cunoṣtințe despre acest lucru?

    19
  • Aoleu când aud de cadastrare mă apucă pandemia. De ce spun acesta fiindcă cadrastul făcut de acest OCCPI GORJ în comuna Crasna este un de
    zastru prin care mulți locuitori
    au probleme de ordin tehnic și juridic din cauza acestora cât și a primarului și salariaților responsabili care nu s au implicat în diferitele faze de executie a acestuia. În ziua de azi ca să ți rezolvi problema incurcăturilor făcute de iei înseamnă o nouă cadastrale a suprafeței pentru care trebuie să plătești personal pentru identificare sau dezlipire, bani la notar pentru diferitele avize juridice, timp pierdut iar cei vinovați adică cei de la OCCPI GORJ îi doare la bască iar primarul a devenit special fără nici o răspundere.
    Deci atentie:
    UN CADASTRU INDIFERENT UNDE IN ȚARĂ ESTE UN DEZASTRU CARE PUNE OAMENII ÎN ÎNCURCĂTURI FOARTE MARI PLĂTINDUL DIN BUZUNARUL PROPRIU IAR CEI VINOVAȚI FĂRĂ RĂSPUNDERE. DOCUMENTELE INTOCMITE DE ACEST OCCPI SUNT MINCINOASE MOTIVÂND LIPSA ACTELOR DE PROPRIETATE MOSTENIRE SAU CHIAR LIPSA PERSOANEI PĂGUBITE LA CONFRUNTAREA DE RECUNOASYERE A SUPRAFETELOR MĂSURATE.
    Un alt amănunt este acela că cei dela OCCPI folosesc la măsurători tineri care nu au expertiză tehnică sau sunt sub influenta unor licori bahice sau altceva.

    10
    0
    • Dacă în intervalul de timp de 60 zile în care documentația a fost expusa în primărie proprietarii nu au venit sa vadă dacă parcelare este corecta se poate întâmpla acest lucru. Dar lucrarea se face respectând înscrisurile din titlul de proprietate. Mulți proprietari în 30 de ani nu au verificat dacă terenul lucrat este cel înscris în titlu, iar acum plâng ca nu e corectă lucrarea……

  • În județul Tulcea , com. SOMOVA ,imobil intabulat anterior cadastrului sistematizat. Tinerii care au „măsurat ” nu au intrat în imobil dar au redus suprafața și au modificat geometria terenului. Am făcut contestatie în termen, atât la primărie cât și la OCPI Tulcea și nu am primit de mai bine de o lună nici nr. de înregistrare, nici răspuns.Probabil ca voi face plângere penală. Termenul final este 31.03.2024.

    2
    0
  • De ce trebuie sa mergem in instanta daca cei de la primari,topografi cadastrul greseste.De ce trebuie sa platim??????Adica revendica trei frati teren,imobile iar cel care este smecher plateste si obtine tot iar ceiilalti raman cu buza umflata

  • Bani cheltuiți de pomană. Peste tot pe unde lucrează aceste firme rămâne dezastru in urma lor. Este o cârdășie între primarii, firmele de măsurat și ANCPI. Oamenii numai prin instanțe își mai pot căuta dreptatea, in cazul in care sunt anunțați. Multi nici nu știu că le-a fost măsurat terenul. Nu-i anunță nimeni. Banii trebuie încasați indiferent de rezultatul lucrărilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS