Actualitate

Firmă care vrea să facă locuințe, încurcată de traseul variantei ocolitoare Bistrița Sud

O firmă din Bistrița vrea să facă locuințe pe un teren situat între str. Lacului și Valea Ghinzii, pe traseul variantei ocolitoare Bistrița Sud, la construirea căreia s-a renunțat, dar se lovește de interdicția din Planul Urbanistic General (PUG).

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Primăriei Bistrița, este vorba de Pavimat Construct SRL care dorește să elaboreze un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru parcelarea unui teren de 40653 mp. situat în extravilanul orașului Bistrița, între str. Lacului și str. Valea Ghinzii, pe care să ridice peste o sută de locuințe individuale.

Suprafețele respective sunt proprietatea privată a Pavimat Construct SRL și a altor proprietari. În total este vorba despre 48920 mp situați atât în intravilanul, cât și în extravilanul orașului astfel: 40653 mp. se află în extravilan, iar 8267 mp în intravilan, acestea din urmă fiind în cea mai mare parte drumuri de acces către strada Lacului (neasfaltată), respectiv strada Valea Ghinzii.

Pe aceste terenuri este prevăzută în cadrul PUG varianta ocolitoare a municipiului Bistrița, fiind interzisă construirea pe traseul centurii, până la elaborarea noului PUG, dar se poate construi în afara zonei delimitate de traseul centurii cu acordul CNAIR.

Prin PUZ se propune schimbarea reglementărilor din PUG pentru construirea unor clădiri de locuit individuale sau cuplate, precum și a unor clădiri pentru servicii complementare locuirii și amenajări exterioare aferente.

Într-o primă etapă se dorește construirea a 45 de locuințe individuale și a două imobile cu destinație comercială și de servicii, iar în etapa a doua 56 de locuințe individuale și alte trei spații comerciale care să deservească zona, regimul de înălțime propus fiind S(D)+P+2E+ER(M), respectiv S(D)+P+1E(M).

”În urma realizării construcțiilor, zona va avea un aspect modern în care vor predomina locuințele”, anunță investitorii.

Publicul interesat poate transmite propuneri și observații în vederea elaborării PUZ până în 18 martie a.c.

Intenția de construire a variantei ocolitoare Bistrița Sud, un proiect inițiat de fostul primar PSD Ovidiu Crețu, a prins contur în 2009 când proiectantul, firma Iptana București, a prezentat trei variante de traseu: varianta 1 pe Drumul Cetății, vechea șosea de centură, pentru care s-a propus prelungirea și reabilitarea, varianta 2 Sud, pe traseul DN 17 Viișoara –Pădurea Codrișor – malul râului Bistrița Ardeleană – Jelna – Ghinda – Livezile și varianta 3 Sud – pe traseul Sărata – Monariu – Budac – Livezile.

Proiectanții au recomandat varianta 1 sau 3, însă administrația Crețu a ales varianta 2. În acest sens a fost organizat un referendum în 29 septembrie 2013, când 58,02% dintre bistrițenii prezenți la urne (10.554 de persoane, adică 13,86% dintre alegători), au spus că sunt de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a variantei ocolitoare Bistriţa Sud pe traseul: DN 17 – Parc Industrial Bistriţa Sud – Dealul Cighir – Dealul Codrişor – Complex Wonderland – DN 17.

Traseul traseul centurii de sud a fost introdus și în Planul Urbanistic General (PUG), ceea ce a atras o interdicție de construire.

Toate aceste probleme ar putea dispărea odată cu elaborarea noului PUG. De altfel, în 29 ianuarie 2024, ora 15:00, va fi licitație deschisă pentru atribuirea contractului de achiziție publică de servicii având ca obiect ”Elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița”, valoarea estimată fiind de 3.184.986,9 lei fără TVA.

Elaborarea Planului Urbanistic General presupune revizuirea reglementărilor urbanistice, a indicatorilor urbanistici propuşi şi a prevederilor planului iniţial, prin aducerea acestora în acord cu legislaţia în vigoare, tendinţele de dezvoltare şi cerinţele de dezvoltare durabilă socio-economice şi de mediu actuale, precum şi actualizarea listei de proiecte de investiţii necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare, în baza unor studii de specialitate şi a analizei gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare şi a impactului acestora la nivelul localităţii. Proiectul este finanțat din PNRR.

23 comentarii

 • Păi nu sa renunțat la această centură fiindcă ea este validă în toate documentele iar contestatarii ei au pierdut toate procesele.

  63
  11
 • PSD a blocat orasul……..si va mai intrebati de ce nu avem centura. Pai uite explicatia o gasiti in articol, deci incapatanarea fostului edil tatucul rosu absolut din acea vreme nu a fost de acord cu propunerile specialistilor proiectanti de la IPTANA.cu varianta 1 sau 3.

  27
  58
  • Dezvoltatorul ăla deja a ras o parte din Pădure când a construit terenurile de fotbal ! Bălane ” ecologistule ” de data asta nu ai văzut nimic ai avut orbu Cocoşului ?!

   75
   9
  • Păi terenul ăla este în extravilan cum să construieşti cartier de case în extravilan ?! 🤑 Aşa poate mâine poimâine ne vom trezi cu urâteni de case şi blocuri şi în mijlocul Pădurii Codrişor 🤮

   58
   7
  • Acum se înțelege de ce din cele 130 de străzi de pământ primarul insistă se se asfalteze primele tocmai străzile Tabără, Lempeş 😭

   53
   4
  • uite-i la vot prostacii 🙂 22 ți-ar băga cuvintele înapoi în gură să nu te audă + un pumn doi
   păzind pe marele ROȘ tătucul suprem diriguitorul banilor publici.
   ai un vot de la mine! (+)
   alte ”publicații” te-ar cenzura pe loc crezând că bine fac slujind pupând chitanțierul.

   4
   11
 • DEZVOLTATORULE !
  Nu sunt platit din bani publici sa le vad pe toate care apar peste noapte.Sunt pensionar care in mod normal ar trebui sa nu mai vad nimic si sa stau linistit deoarece am tot ce imi trebuie.
  Decat sa bati din fleanca sa asociezi numele meu cu tot ce vezi si nu iti convine , trebuia sa faci si tu o sesizare la Primarie, APM, sau Garda de Mediu si sa astepti raspunsul.
  Ori tu esti carcotas toxic de serviciu si nu cetatean al Bistritei ?
  Ti-am raspuns exact dupa cum ma provoci.

  16
  67
  • Balane, ai dreptate. Trebuie sa facem si noi ceva. Nu stiu daca aparții de vreo parte, si chiar nu inteleg de ce atatea thumbs down pentru comentariul tau care nu ia nici o parte de data asta.

   5
   9
 • Chiar aşa dezvoltatorul a avut Autorizație de Construcție să construiască terenurile de fotbal în EXTRAVILAN sau a costruit tâlhăreşte ca Bălan.

  57
  8
 • ”Centura lui Cretu” poate fi transformata intr-o axa de traversare a orasului – de fapt, asta devenea in timp oricum. Asa ca ar fi bine bine ca traseul sa se lase asa cum este si in viitorul PUG, altfel cei care vor sa realizeze pe acolo un drum in viitor (nu neaparat pe intreaga lungime) se vor lovi de tot felul de ”dezvoltatori” intreprinzatori.
  Apropo in nu defriseaza nimeni parcul central ca sa faca niste blocuri de lux 🙂 , poate ii incurca parcul asta… Poate darama ”dezvoltatorii” si biserica evanghelica (chiar si primaria ca este oricum inutila) ca este un teren bun de construire a unor blocuri colorate si frumoase foc 🙂 .

  43
  5
 • Civicule.
  Am construit ca la carte, dovada ca imobilul este impozitat corect dupa actele de proprietate.
  Nu cunosti deloc speta.
  Culca-te linistit sau admira cum ninge de frumos.
  Am intrat deja in legalitate si lipsa autorizatiei nu mai e importanta.

  6
  49
  • Eu solicit o dezbatere publică la primărie pentru acest PUZ, vreau să-l văd încă odată pe Bălan cum debitează prosti şi-l invit să vină şi pe Tuta.

   31
   5
 • Dacă tot vrea să facă lângă Lac ZECI DE BLOCURI atunci dezvoltatorul a făcut un STUDIU DE CIRCULAȚIE cum vor putea ieşi de acolo zeci de maşini că pe o parte vor fi blocate de albia Bistriței pe cealaltă parte de dealul Cocoşului. Tocmai această centură este numai bună pentru el ca maşinile să poată ieşi de acolo.

  33
  6
  • Tu ai impresia că pe dezvoltator îl doare în kour că locatari din apartamente nu vor avea pe unde circula sau unde parca fiindcă nu o să locuiască el acolo. O să le vând apartemete la fraieri după care o să-i lase să se bată între ei ca chiori. Aşa au făcut în toată Bistrița.

   46
   3
 • Înainte de a construi poate ar trebui sa se asigure ca are unde deversa canalizarea….sau nu vede ca apa din fose se scurge pe drum. Primăria ar trebuie sa verifice dacă se pot racorda la canalizare înainte de a elibera autorizații.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.