Actualitate

Cele mai frumoase oi, în expoziţie la Viişoara. Ministrul Agriculturii şi politicienii locali, alături de fermieri

(FOTO) Ciobani din mai multe judeţe din Transilvania s-au adunat, la Viişoara, la cea de-a XVII-a ediție a Expoziţiei de Ovine, organizată de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud ca să admire cele mai frumoase explemplare din rasa Ţurcană Albă subvarietatea Băla de Bistriţa. La această ediţie a participat şi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Ministrul Agriculturii a fost salutat de o delegaţie numeroasă din partea PNL, în frunte cu preşedintele Robert Sighiartău, preşedintele organizaţiei municipale Ioan Turc, deputatul Stelian Dolha, membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. De asemenea, ministrul a fost întâmpinat de subprefectul Terente Ciui, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, şi de primarul Ovidiu Creţu.

achim-irimescu-2 achim-irimescu-3 achim-irimescu-4 anchim-irimescu-1

Preşedintele Federaţiei Romovis, Ioan Cîmpian, gazda evenimentului, a explicat pentru Timp Online că anul 2015 nu a fost deloc unul prielnic pentru crescătorii de ovine.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII 

„Am traversat cel mai greu an pentru că subvenţiile au întârziat, anul a fost unul foarte secetos. Am aşteptat subvenţiile, vremea bună şi ca Legea vânătorii să fie pusă în aplicare, ea fiind blocată la Ministerul Mediului. Vrem să nu ne mai oprească nimeni să păăşunăm pe pământurile noastre, fie proprietate, fie arendate sau concesionate. Iernile sunt moi şi acestor oi nu le place să stea închise, le place libertatea. Nu vrem ca cineva să ne mai numere câinii. Avem destule necazuri noi în ţară, nu trebuie vsă ne numărăm câinii”, a spus Ioan Cîmpian, preşedintele Federaţiei Romovis.

ministru-1 ministru-2 ministru-3 ministru-4

O altă problemă cu care se confruntă oierii este aceea că e preţul scăzut la carnea de miel la export şi lipsa unei pieţe de desfacere pentru lână.

ioan-cimpian„Preţul scăzut al cărnii se datorează mafiei arabe care cred că a dat mâna cu cei de la noi, că altfel nu îmi explic. De lână nici nu mai are sens să vorbesc, e scăzută ca preţ. Oriunde am umblat în lume, nu am găsit soluţie să o valorificăm, acum sunt nişte promisiuni vagi, dar nu e nimic semnat. Suntem la faza de discuţii să vedem dacă Germania o va cumpăra pentru izolaţia la maşini şi la case. Până acum foarte puţini au vândut-o. Au luat-o nişte bişniţari cu 1 leu-1,5 lei. Nu a vândut nimeni cu 2 lei kilogramul, ori tunsul unei oi costă trei lei. Pe vremea lui Ceauşescu, nu că ne pare rău după ea, dar facem o comparaţie, cu banii de pe lâna la 300 de oi cumpăram o Dacie”, a spus el.

”Asociația Crescătorilor de Ovine de la noi din județ se străduiește să facă din creșterea oilor o activitate de importanță națională. Ministerul Agriculturii susține agricultura românească mai mult dect în alte dăți și în alte mandate, trebuie să recunosc acest lucru, ceea ce se face se vede în rezultatele pe care le avem, cel puțin la nivelul județului Bistrița-Năsăud agicultura în diversele ei domenii, creșterea animalelor, viticultură, pomicultură, a făcut pași importanți pentru integrarea noastră în Europa cu ceea ce avem noi specific. Nu o integrare în sensul de preluare a ceea ce este în Europa, ci valorificarea potențialului local”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.

”Bunul simț se reîntoarce acasă. L-am întâlnit la expoziția de ovine organizată la Viișoara pe Achim Irimescu, ministrul agriculturii. Este un om care se remarcă prin modestie și prin siguranța cu care își susține ideile și programul. E modelul care cred că se va impune și care face diferența între vechea abordare (demagogică și superficială) și abordarea aplicată pe nevoile concrete ale oamenilor. Acest lucru a fost remarcat și de domnul Ioan Câmpian, președintele Federației Romovis, conjudețeanul nostru din Teaca, omul care se luptă de o eternitate pentru drepturile crescătorilor de oi din România”, a postat pe Facebook liderul PNL Bistrița, Ioan Turc.

”Expoziția de ovine organizată de mulți ani încoace de Asociația județeană de profil în târgul de la Viișoara mi-a oferit ocazia de a-i întâlni pe cei mai destoinici dintre oierii bistrițeni precum și liderii asociațiilor lor, cei care se zbat de atâta vreme pentru condiții mai bune pentru oierit. O surpriză plăcută a fost și reîntâlnirea cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu, dar și cu fostul secretar de stat din MADR, Daniel Botănoiu, cei cu care în comisia de agricultură a Camerei Deputaților am analizat și finalizat zeci și sute de proiecte legislative. Iar faptul că ministrul Irimescu a anunțat și la Bistrița că sectorul oieritului – printre cele mai vitregite în materie de subvenție, cu 4,5 euro pe cap de animal anul acesta va beneficia de o creștere substanțială la 13 euro anul viitor, după notificarea Comisiei Europene, dar până la 24 de euro și chiar 27 euro pentru oaia de prasilă până în 2020 e un motiv de optimism, chiar și moderat”, a menționat deputatul PNL Stelian Dolha.

În Bistriţa-Năsăud sunt peste două mii de crescători de ovine care au în grijă 300.000 de animale, judeţul nostru fiind printre cele în România în ce priveşte creşterea rasei Ţurcană, varietatea albă, şi a subvarietăţii Băla de Bistriţa. Din păcate, în ciuda eforturilor făcute de crescători în ultimul deceniu, nici până astăzi, această subvarietate nu a fost omologată.

oi-1 oi-2 oi-3 oi-4

17 comentarii

 • Într-adevăr avem multe oi la noi în județ, avem şi destui berbeci, dar şi ciobani cu nemiluita… Îi întâlneşti la tot pasul, chiar şi pe străzile din Bistrița…

  • De ce jignesti ciobanii……?A fi cioban stii ce inseamna:multa munca ,multa truda….
   /Daca vrei sa spui ceva despre cei care au luat parte la eveniment fa-o direct. Sau daca doresti sa aduci in discutie faptul ca sunt multi oameni prost crescuti sau nesimtiti iarasi spune la fel de direct.

  • Sincer, nu i-aş jigni deloc pe ciobani, fiindcă ştiu că muncesc din greu, prin ploaie sau prin Soare dogoritor, zi şi noapte… O fac însă pentru tupeul şi neruşinarea de care dau dovadă atunci când îşi pasc oile pe proprietățile altora distrugând tot ce le stă în cale: holde, culturi de lucernă sau trifoi, vii şi livezi, etc., etc…iar dacă tu, ca proprietar păgubit ,,îndrăzneşti” să le zici ceva, imediat ridică bâta la tine de parcă el e stăpânul. La fel se întâmplă şi cu ciobanii ,,de Bistrița”…care blochează maşinile în parcare,de exemplu, şi care tot ei sunt revoltați…exemple sunt destule…

 • Tot Dolha e presedinte la PNL? Ca din poze asta se vede. De fapt si la expozitie a fost tot asa. Ministrul a stat doar langa Dolha, a discutat aproape numai cu el, la fel si adjunctul ministrului, tipul ala de la psd. Sigartau si Turc au fist numai de umplutura.

  • Păi cu Sighiartău şi Turc ce să discute despre oi?…eventual despre un berbecuț la proțap… ar fi o temă mai plăcută…

  • Amu’ trebuie si voi sa intelegeti ca Dolhutza are ultima franghiutza de legatura cu Bucurestiul ( motiv pentru care zic sa ii multumim cu entuziasm reptilianului cu sange rece care imi face prin prezenta un serviciu extraordinar), dar voi sa fiti ministri , e absolut corect profesional sa stau mai aproape de oameni cu care ma mai intersectez ( daca nu personal macar ca si nivel de lucru), indiferent de culoarea lor politica. Fiti mai atenti la detalii strategice si hai sa aruncam cu pungute pline si neplacut mirositoare acolo unde e cazul. Variantele astea in care tot ce stim sa facem e sa comparam un cetatean, fie el ce dracu o fi, cu cate o bovina o faceam in ciclul primar si sincer am pretentii de la voi, bistritenii mei! Si doar asa ca sa va dau de gandit: va cam place branzica de burduf cand o infulecati cu pofta langa mamaliguta, asa-i? E iaca, baietii aia, ciobanii, sa stiti ca se ingrijesc zilnic ca voi sa va desfatati, asa ca poate ar fi bine sa ne respectam fiecare profesiile, indiferent de natura lor. Fiecare avem un rol in societate si suntem teoretic obligati sa ni-l asumam si sa facem sa conteze.
   PS: a stat ministrul de vorba si cu oamenii psd-ului, nu iti fa nici o grija 🙂

 • Papurasarul a mers sa vada oile si berbecii, adica fat-frumos a mers la miorita…niste caricaturi…. sunteti penibili ca va amintiti de oamenii simpli doar atunci cand cersiti voturi

 • Ai dreptate in ceea ce spui, dar hai sa nu mai generalizam….e la fel cand auzi ca se foloseste cuvantul „taran” ,dar in fapt el fiind adresat unora care se poarta aiurea, batjocoritor sau vorbesc cu vulgaritate si spune cineva(nu eu) atunci” bai tarane”. Pai TARANII ar trebuii (acei adevarati tarani)adusi in prezidiile tuturor intrunirilor de asemenea gen.TARANII aceeia care cu sudoarea fruntii lor au arat si semanat, au crescut animalele si au dat de mancare multora dintre” oraseni”.La fel trudesc si TARANII si CIOBANII asa cum ai recunoscut si dumneata prin ploaie ,vant sau soare dogorator cu mainile crapate de frig si fruntile brazdate de soare. Si atunci nu e mai bine sa-i spui „nesimtit” sau „necivilizat”aceluia care a parcat masina blocand altele 3?Poti chiar sa-l faci PROST ,deoarece nu a facut decat sa-si arate prostia intr-o imprejurare de genul acesta.
  Sa stiti ca nu numai Bistrita are parte de asemenea „specimene”…dar parca uneori aici s-au rasturnat cu caru”

  • Îmi pare rău că nu îți pot da dreptate dragul meu, dar între țărani şi ciobani e o mare diferență şi anume aceea că țăranii da, într-adevăr muncesc din greu pământul, iar ciobanii îşi bat joc de munca acestora, în modul prezentat mai sus… dacă nu mă crezi, documentează-te sau îți trimit nişte poze…Şi eu îi respect în mod deosebit pe adevărații țărani, pe ciobani NU!

 • Nu s-a facut cu tine nici o lucrare frate Sigartau! Niste prosti si miniștrii ăstia! Sa vb ei cu Dolha! Hmm! Cred ca trebuie sa-i dai la crocodil!

  • Ei cu fratele sighiartau puteau vorbi de masinute, de Toyota acolo, de ceva la mana a doua. Ce sa vorbeasca pustiul despre oi? Că probabil acum a fost cel mai aproape in viata lui de o oaie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.