Timp de gândire

Celor care cred că li se cuvine

I-aţi înţeles vreodată pe cei care vin ultimii la biserică sau la spectacole şi ţin neapărat să deranjeze pe toată lumea ca să ajungă în faţă? Nu le pasă nicio secundă de cei care au venit la timp. Dacă ei au locuri rezervate în primul rând, acolo trebuie să fie cu orice preţ. De asemenea, îi înţelegeţi pe cei care au telefoane mobile ultra performante, dar nu au descoperit butonul „silent”?

Mai ales în bisericile care mai au bănci şi scaune sunt unii care au „locul rezervat”. Unii au plătit pentru el, alţii îl deţin conform rangului, adică fie sunt ceva persoane importante, nişte unii care au în cap ideea că stau în primul rând pentru că acolo este locul lor. Nu ar fi nicio problemă dacă ar veni la timp, înainte să înceapă slujba, dar, de regulă, astfel de personaje importante nu au cum, dar efectiv nu au cum să ajungă la timp, dacă mă înţelegeţi. Sunt mult prea importante ca să se încadreze într-un program sau să se conformeze unor reguli. Eu cred că nu vin la timp tocmai ca să-şi asigure raţia de show. Ajung printre ultimele ca să fie văzute de toată lumea că nu au ratat vreo duminică în care să nu fi bifat mersul la biserică. Nu contează că alţii în faţa lor stau în genunchi şi se roagă, dacă au de ajuns în primul rând, la locul „rezervat”, vor trece peste ei ca turma de vite care nu vede nimic altceva în faţa ochilor decât păşunea. Pare de-a dreptul un ritual respectat întocmai de persoanele importante care se duc la icoană, apoi mai iau şi nişte lumânări, sunt salutate de alţii – nicidecum nu salută ele – creează un soi de forfotă generală care atrage atenţia tuturor preţ de minute bune. Scopul fiecărei persoane importante e atins în aceste condiţii: a văzut toată lumea, dar absolut toată lumea, că ea a venit la biserică.

La fel se întâmplă şi la diverse evenimente culturale care necesită linişte şi concentrare atât din partea celor de pe scenă, cât şi a publicului. Toată această concentrare se duce pe Apa Sâmbetei când apare câte-un întârziat important care dă din coate să ajungă în faţă. Acolo e locul lui de pe care nu ezită să ridice pe oricine în cazul în care a îndrăzit să i-l ocupe. Nu s-ar aşeza în ultimul rând niciodată de important şi culturnic ce e. Nu ar putea suporta gândul că altcineva i-a ocupat locul din faţă. Ce contează că nu e deloc interesată de starea pe care ţi-o creează un spectacol, de emoţia pe care ţi-o transmite? Important este să fie văzută respectiva persoană importantă! Aşa se explică de ce sălile de spectacole ale Bistriţei sunt în general goale la evenimente culturale de orice fel – deşi în acest oraş trăiesc mii de profesori, doctori, avocaţi, judecători, oameni de afaceri, preoţi, diverse alte categorii de intelectuali – şi se umplu doar dacă e vreun spectacol „exclusivist” cu invitaţii personale semnate de primar urmate de vreo masă. Doar atunci apare aşa brusc, subit şi dintr-o dată o sete de cultură de nestăvilit. În rest, lumea e ocupată cu făcut grătare, cu defilat pe la terase, activităţi culturale care şlefuiesc, în general, caracterul unui om şi-i cresc gradul de bun simţ.

Nu voi încheia textul acesta fără să scriu despre ultra, mega nesimţiţii care sunt atât de neciopliţi încât nu le trece prin cap să-şi închidă telefoanele mobile în spaţii gen biserică, sală de spectacole, sală de conferinţă de presă sau măcar să apese naibii butonul silent. Trebuie, în continuare, să îndurăm nişte muzici absolut idioate pe care au ştiut cretinoizii să şi le descarce de pe internet, dar nu ştiu să şi le oprească niciodată. Dacă urăsc ceva organic, dar absolut organic, e să aud cum aceste creaturi stau şi se uită la telefoanele lor sunând, eventual se foiesc, se ridică şi fac un pas în dreapta unde răspund cu un „aloooooooooooo”. Reuşesc, în felul acesta, să deturneze atenţia asupra lor, să creze un soi de show.

Suntem, pe zi ce trece, tot mai needucaţi, tot mai neciopliţi, mai lipsiţi de decenţă. Nu ştiu, sincer, de ce se întâmplă aşa. Mi se pare că e ceva ce nu poate fi învăţat. Ori ai bunul simţ în setările de bază – ai întârziat, stai frumos în ultimul rând, încerci să nu deranjezi pe nimeni – ori nu îl ai. Pe de altă parte, acolo unde nu sunt reguli nu ne putem aştepta să le respecte cineva. Ca urmare, aş închide uşile bisericilor la 10 fix, când începe slujba, dar şi uşile sălilor de spectacole. Unii nu vor mai veni niciodată, cu siguranţă, dar alţii, cei care îşi doresc cu adevărat să fie înăuntru, se vor disciplina. În privinţa telefoanelor, nu văd nicio altă soluţie decât aceea de a nu fi vândute idioţilor. Ei trebuie lăsaţi să scrie scrisori şi să le pună la poştă.

Cristiana Sabău

13 comentarii

 • Nu trebuie sa fi psd-ist,pnl-ils sau pdl-ist ….aici nu e vorba de politica,esti cam agitat tu pe aici on line de o vreme incoace.cat de prost trebuie sa fi sa nu iti dai seama despre ce e vorba in articol.

 • ospataru te sustinem
  zile nu te lasa…..

  Articol foarte foarte foarte BUN, dar din pacate doamna CRISTIANA, nu o sa se intample mare lucru pentru ca nesimtirea e la un grad prea mare atins!

 • SATUL

  de..

  -pasivitate
  -ignoranţă
  -lașitate
  -PROSTIE
  -orgoliu infantil
  -aroganță
  -LENE
  -invidie
  -agresivitate
  -pile, relatii, cunostiinte
  -fiţe
  -nerecunoștință

  Never miss a good chance to shut up!!

 • Va salut,
  Eu am 45 de ani, deci 20 i-am trait in vremea pe care multi o condamna fara a avea habar despre ce vorbesc. In esenta, fostii si actualii parveniti(adica cei care au ajuns sa conduca aceasta tara) au reusit sa creeze o generatie de indivizi carora creierul nu le mai foloseste decat pentru a stoca si reda informatiile inoculate prin propaganda. Aceasta categorie de tampitei este lipsita de rationamentul logic si, in consecinta, nici nu accepta formele de argumentare care le contrazic convingerile induse. Din aceasta cauza am si renuntat sa mai incerc demantelarea acestui trend de manifestare cretinoida.
  Oricum, generatia post-decembrista a inceput sa procreeze. Daca acesti post-decembristi se cred victimizati de catre parintii lor, pe care-i considera comunisti si ortodoxi prosti(comunist-ortodox fiind un nonsens asimilabil doar de catre creierele lobotomizate prin mass-media), sunt curios ce fel de societate vor forma progeniturile fatate, crescute si educate de „ei”(tot prin mass-media), si cum vor reactiona la aceasta. Caci acesti tineri – retardati ai modernitatii – nu-si pot educa copii decat raportandu-se la un trecut falsificat si un viitor iluzoriu; promis cu tupeul si nerusinarea celor care-i conduc/si-i vor conduce catre pierzania crunta, inevitabila si umilitoare.
  In ceea ce ma priveste, adica generatia decreteilor, lucrurile sunt clare: ne vom stinge priviti si scuipati cu rautatea specifica prostilor care-si refuza cunoasterea trecutului si viitorului.
  In ceea ce priveste viitorul acestei generatii actuale, prevad ceva ce depaseste puterea de imaginatie a omenirii(in ciuda tuturor atrocitatilor de care am dat dovada in decursul istoriei noastre).

  Sfat:
  Cautati sa aflati ceea ce se doreste a nu vi se spune.

  Si nu uitati! Prostul masoara intelepciunea raportandu-se la ceea ce crede ca stie el.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.