Centrul social de zi de la Băile Figa, investiție cu fonduri europene în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, a fost inaugurat oficial în prezența Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Centrul social de zi, realizat cu bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR), oferă servicii socio-medicale complexe, cu terapii de recuperare fizică și psihică prin intermediul aparaturilor de ultimă generație, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane, inclusiv categorii vulnerabile: vârstnici, persoane cu dizabilități sau copii care provin din familii aflate în dificultate. În cadrul centrului se vor desfășura terapii de recreere și consiliere, activităţi recreative şi de petrecere a timpului liber şi socializare, programe de recuperare/reabilitare funcţională, îngrijire, educaţie, acordare de suport, evaluare și monitorizare.
Centrul social de zi oferă terapii cu unde șoc Shockwave, drenaj limfatic, magnetoterapie, electroterapie, kinetoterapie, terapie prin mișcare, sală de fitness, terapie cu unde scurte Shortwave, terapie prin radiofrecvență, laseroterapie, sală de recuperare prin termoterapie, împachetări cu parafină, împachetări cu nămol, baie galvanică 4 celule, hidromasaj. Mai există cabinet medical, cabinet consiliere psihologică și cameră de relaxare, plus spații administrative.
Frumusețea centrului o reprezintă pista de biciclete și zona pietonală de 1 km, spațiul de joacă exterior de 1 ha de care se bucură deja zeci de copii zilnic și amfiteatrul verde în aer liber, unde se vor organiza periodic spectacole și vizionări de film.
Obiectivul general al proiectului îl constituie prevenirea marginalizării și excluziunii sociale, creșterea gradului de incluziune socială și îmbunătățire a calității vieții pentru următoarele grupuri vulnerabile: persoane de vârsta a treia și alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunității, inclusiv persoane cu dizabilități, copii care provin din familii aflate în dificultate, persoane toxico-dependente din orașul Beclean.
La evenimentul de inaugurare au mai participat, alături de primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, senatorul Ioan Deneș, deputatul Daniel Suciu, șefi de instituții, primari.
”Centrul social de zi completează serviciile medicale pe care le oferim. Avem aparatură de ultimă generație, iar acest lucru preupune și niște condiții aparte și un personal aparte, deschidem și posibilitatea de a căuta medici de specialitate, presupune niște condiții speciale. 90 la sută, centrul se adresează beneficiarilor cu titlu gratuit, de data aceasta numai beclenarilor. Avem aproape 1.000 de beneficiari selectați care vor putea gratis să vină și să facă proceduri în funcțiile de necesitățile și problemele lor. Avem prin proiect pistă de biciclete, zonă de promenadă, spațiu de joacă, amfiteatru în aer liber”, a spus primarul Becleanului, Nicolae Moldovan.
”Nicolae Moldovan, un om vizionar, a devenit un brand de bune practici nu numai la nivel județ ci și la nivel european, este o dovadă vie că atunci când îți dorești să faci ceva pentru comunitate nu ai niciun fel de piedică. Faceți un exercițiu de memorie cum arăta Becleanul acum 15-20 de ani și cum arată astăzi. Mă gândesc ori să te transferăm la Bistrița, ori să te clonăm. Mă bucur că oamenii de din zonă pot beneficia la Băile Figa nu numai de condiții de recreere, ci și de tratamente medicale. Îmi pare rău că în municipiul reședință de județ, unde funcționează și spitalul de urgență, oamenii nu au astfel de beneficii pentru recuperare”, a afirmat președintele CJ Radu Moldovan.
”Este un prilej de bucurie pentru mine să dăm startul unor astfel de proiecte de importanță majoră pentru un oraș cum este Becleanul, un simbol național. Becleanul se vede de departe la investiții, ca exemplu de bune practici. Am fost mereu un ambasador al modelului de dezvoltare pe care l-am găsit la Beclean, indicându-l ca și exemplu de proiecte pentru oameni. Tot ce a însemnat accesarea de fonduri europene regăsiți aici. La Beclean se vede că se pot face minuni cu fonduri europene. Brandul Beclean se duce deja departe, dincolo de limitele județului, și ușor-ușor ajunge un punct de reper la nivel național. Bistrița-Năsăud este un județ-bijutierie pentru România din punctul de vedere al accesării fondurilor europene”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Realizarili pe toate planurili…daca nu cumva il va lua vantul si pe asta. Ori, mai rau nu cumva sa trasneasca intr-un cui ca la pod.
Groapa din Decebal e opera nestiutorului si nepriceputului de Cretu si a turmei de nepriceputi lasata mostenire la primaru Turc, adica tehnicu si integrarea.
Chiar daca vina pare a actualului, cea mai mare vina este a lui Tov Cretu. De fiecare data, primarul din Beclean i a dat clasa lui Cretu, foar ca incapatanarea lui a fost maxima.
Pacat insa ca acest primar nu a avut curanul sa schimbe sau sa rrnunte la cele 2 directoare care se toatna una pe alta, se fac cat de bine colaboreaza ele, dar de fapt orasul sufera de pe urma nepriceperii acestora.
Asta e mare pacat! Pe scurt, mai rau decat pe vremea lui Cretu nu are cum sa fie chiar daca vin rusii peste noi.
Cand iesi din bloc si dai de o groapa in care cazi, sapata de primarie fara ca cineva sa se gandeasca si la tine sa ti asigure un podet?
Daca esti de acord cu disconfortul creat fara a fi asigurata siguranta ta sa stii ca nu meriti un podet!!!
….si groapa e prietenul tau!!!