Cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, în Piața Petru Rareș din Bistrița, la Monumentul Revoluției din fața Palatului Administrativ, va avea loc o ceremonie militară și religioasă.
Ceremonialul de miercuri 22 decembrie va începe la ora 12.00 și va cuprinde slujba de pomenire a eroilor, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori.
Cu o zi înainte, marți 21 decembrie, a avut loc o ceremonie de depunere a unei coroane în semn de aducere aminte la Monumentul Eroului Martir Sabău Ioan, în cimitirul localității Brăteni din comuna Sânmihaiu de Câmpie.
32 de ani de la Revoluție
Protestele, luptele de stradă şi demonstraţiile din decembrie 1989 au dus la sfârşitul regimului comunist din România. Bistriţa s-a numărat printre ultimele oraşe în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat vizite de lucru. În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc în faţa Comitetului Judeţean de Partid. În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat, prin portavoce, discursuri mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime. Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea.
Piata petru rares ar trebui numita Piata Revolutiei …. ce legatura are Bistrita cu rares??? O fi adapat calul de la fantana din zona sau ce????
O solutie ratională pentru a marca în mod corespunzător comemorarea Revoluției din Decembrie 1989 , este schimbarea denumirii Pieței Petru Rareș având in vedere că această piată este este singurul loc din Bistrita care are legatură cu evenimentul concret al Revolutiei Române din decembrie 1989. De altfel, în decembrie 2019, consilierii Partidului Ecologist Român au depus un proiect de hotărâre în Consiliul Local Bistrița pentru schimbarea denumirii Pieței Petru Rareș din fața Palatului Administrativ în Piața Libertății, pentru a marca în acest fel împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, din pacate fara nici un rezultat. Acest proiect nici măcar nu a fost trecut pe ordinea de zi de către majoritatea PSD-istă. Totusi, daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca „Piata Revolutiei” sau „Piata 22 Decembrie”, având in vedere că orasul Bistrita mai are o stradă cu numele „Libertătii”.
Eu zic să se numească regele mihai i că acela chiar că nu a avut nicio legătură cu Bistrița. Pentru cine mai știe o leacă istorie hatmanul Tomșa a cucerit cetatea Bistrița pentru Petru Rareș și de atunci multă vreme Bistrița a aparținut Moldovei.
Statuia lui Petru Rareș un luptător pentru patria a fost surghiunită din piața care îi poartă numele în schimb actuali au pus ilegal în Parcul Mare statuia unui rege care a adus în țara pe cotropitori ruși.
Aduce-ți înapoi statuia lui Petru Rareș din bejenia de la școala generală de pe strada Florilor.
Adevărați eroi români trebuie cinstiți cum se cuvine și nu alungați din centru orașului ca acum. Rușine trădătorilor de neam și țară.
Mai există Partidul Ecologist in Bistrița nu cumva a fost îngropat de Bălan & co așa cum a făcut și cu Partidul Verde ?
Consilierii Partidului Ecologist Român au depus un proiect de hotărâre în Consiliul Local Bistrița pentru schimbarea denumirii Pieței Petru Rareș din fața Palatului Administrativ în Piața Libertății, pentru a marca în acest fel împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.
https://timponline.ro/consilierii-municipali-per-piata-petru-rares-sa-devina-piata-libertatii/
Depus a rămas.
Piața Revoluției sau Piața Libertații ar fi denumiri mult mai potrivite și mai reprezentative pentru Bistrița și pentru participarea și locul bistrițenilor în istorie și a avea o legătură reală cu trecutul, prezentul și viața cetățenilor Bistriței reprezentând mai bine valorile și aspirațiile lor.
Motto:
“O revoluţie e întotdeauna începută de naivi, continuată de intriganţi şi exploatată de escroci”.
(Paul Bourget)
Revoluția Română din Decembrie 1989, reprezintă un eveniment crucial in istoria contemporană a României, la care bistrițenii au fost participanti activi . Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa.
Aici pe esplanada din fata Prefecturii a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului. In decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română in fata Prefecturii din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un PIETROI ascuns între boscheti, care nu poate inlocui CRUCEA.
Având in vedere că Judetul Bistrița-Năsăud are revolutionari si chiar eroii săi, în cadrul Revoluției din decembrie 1989 troita era mai potrivită pentru comemorare. Este vorba despre eroii: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara. In memoria acestora ar trebui reamplasată Troita Revolutiei in Piata Petru Rares din Bistrita, iar pe soclul acesteia să fie trecute numele celor trei eroi spre vesnică amintire.
Nu cred că este important ce nume să poarte o piață, mai important este să-i obligăm pe aceste capete luminate care conduc județul și municipiul, să urmeze exemplul Clujului,Bihorului… și să aducă firme , să creeze locuri de muncă, să facă drumul expres Bistrița-Cluj…etc,nu să se complacă cu Leoni,care își bate joc de oameni.O statuie nu o să-ți țină de cald și nu-ți va achita facturile….
Daca n-ar fi fost cei care au avut curajul sa se revolte in Decembrie 89 , azi citeați inca “Ecoul” si stăteati frumos aliniati , cu cartela-n mana , la coada pentru o sticla de ulei !
Faptul ca azi lucrurile nu sunt tocmai cum ar trebui , vi se datorează vouă , acelora care atunci cand votați puneti interesul personal in fata celui colectiv , fariseilor !
Si mai lasati vaitatul , ca mai buiac ca acum n-a fost romanul niciodata !
Sarbatori Fericite !
ecologistu lu peste ! s-au ingropat singure aceste partidulete dupa buna traditie romaneasca.
in tot cazul sub Balan atat PER cat si PV au avut doi consilieri si din 2000 inca unul lung in craci.la verzi si trei consilieri la comune. Pana nu am venit eu la VERZI dansii aveau in BN praful de pe papucii tai.Vorbesti fara sens si se vede ca nu cunosti absolut nimic din istoricul celor doua partide.
Sa vedem ce o sa obtina fara Balan in 2024 ?
bai ciumpalacule . Un adevarat ECOLOGIST isi asuma numele cand casca gura.
Asa i-am invatat pe colegii mei.
DA , eu l-am descoperit pe acel consilier VERDE insa recunosc ca am tras o carte proasta si am fost tradat si mi-am dat demisia singur fara sa demolez ceva.
M-au urmat 90 de colegi de la municipiu si inca vreo 300 din BN.
Inainte de a veni eu in PER (2007) desigur ca Primar a fost domnul TONIUC din partea noastra un mandat.
In rest nu am ce sa iti mai spun tie un individ fara nume de care nu am auzit.Spune si tu ceva concret cu ce te-ai remarcat in ECOLOGIE ca nu cumva sa ma insel.
Dar asa cu nume si cu poza daca esti vertical.
Deci ecologiștii au avut primar iar după ce te-ai bagat tu Balane în partid acesta a luat-o la vale?
Bine bai Balane că acum aveți un director.
Culmea, încă unul plătit din banii noștri, iar copacii se ” toaletează ” la fel de barbar!
Doar că acum pe tine ecologistule nu te mai deranjează și acum lauzi din toți rărunchii administrația.
Trăiască pupincurismul verde!