Marți 24 ianuarie, la Bistrița, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române (Mica Unire), la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii va avea loc un ceremonial militar și religios organizat de autoritățile locale.
Ceremonia va începe la ora 12.00.
În cadrul acestui eveniment de Ziua Unirii, va susține un recital de cântece patriotice cunoscuta interpretă de muzică populară Veta Biriș, alături de Ansamblul folcloric profesionist ”Cununa de pe Someș”.
În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2023 se împlinesc 164 de ani de la Mica Unire, important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.
24 ianuarie este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare. Anul acesta, și ziua de luni 23 ianuarie a fost declarată zi liberă.
Omul care a pus bazele statului Roman modern, din pacate specific noua romanilor a fost tradat si inlaturat de la putere chiar de catre cei care erau in jurul lui „Monstruasa coalitie” formata din liberali condusi de Bratianu si conservatori condusi de Catargiu si bine inteles cu suport extern ptr. a face loc hohantolilor.
Istoricul Neagu Djuvara spune ca aducerea regelui a avut ca scop alianță cu Familiile Regale din Anglia, cu Țarul Rusiei, cu Regele Danemarcei etc.
Regii sunt neamuri între ei, prin căsătorie deci România nu mai era singura in bătaia vântului, aveam cui să ne adresam la greu.
–
Pe teritoriul dintre Carpați, Dunăre si Marea Neagră trăiau in urma cu 200 de ani o sumedenie de nații, cu culturi dovedite, limbi diferite; valahi, greci, turci, slavi, evrei, țigani, secui, sași etc , iar pentru a nu apărea conflicte între aceste grupuri, era mai bine ca Regele să vină din afara țării, pentru că ar fi tratat toate grupurile etnice in același fel. Fără a lua partea vreunui grup.
–
Neagu Djuvara – O scurta istorie a romanilor, povestită celor tineri.
–
Istoria nu este o știință exactă, fiecare interpretează diferit, ceea ce s-a întâmplat. Comuniștii intr-un fel, regaliștii in alt fel, liberalii, țărăniștii si conservatorii in alt fel.