Actualitate

Ceremonii militare pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial

ACTUALIZARE În data de 26 august 2016, în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Primului Război Mondial, în Cimitirul eroilor din municipiul Bistriţa şi în Parcul Central din oraşul Năsăud au avut loc ceremonii militare publice pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial pentru Reîntregirea României.

Armata României a comemorat eroii naţiunii care au căzut în luptă sau în prizonierat în Primul Război Mondial, cu prilejul Centenarului Marelui Război. România întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri.

În garnizoana Bistriţa activitatea a fost condusă de comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Iulian Berdilă, în prezenţa deputatului Stelian Dolha, a subprefectului Terente Ciui, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, viceprimarului municipiului Bistriţa, Gelu Muthi, reprezentanţilor instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Bistriţa, reprezentanţilor Filialei Judeţene a Asociaţiei Naţionale Cultului Eroilor „Regina Maria”, a Filialei Judeţene a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor militare în rezervă şi retragere şi locuitori ai municipiului Bistriţa.

În garnizoana Năsăud activitatea a fost condusă de locţiitorul comandantului Batalionului 405 Sprijin Logistic „Năsăud”, locotenent colonel Lucian Pupeză, în prezenţa autorităţilor publice locale, reprezentanţilor instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Năsăud şi locuitori ai municipiului Năsăud.

Aici o galerie foto de la Năsăud.

1 ceremonie eroi nasaud aug 16 2 ceremonie eroi nasaud aug 16 3 ceremonie eroi nasaud aug 16 4 ceremonie eroi nasaud aug 16

ȘTIREA INIȚIALĂ Vineri 26 august, începând cu orele 10.00, în cadrul manifestărilor prilejuite de Centenarul Primului Război Mondial, în Cimitirul eroilor din municipiul Bistriţa şi în Parcul Central din oraşul Năsăud vor avea loc ceremonii militare publice pentru rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial pentrur reîntregirea României.

Armata României comemoreză vineri, 26 august, eroii naţiunii care au căzut în luptă sau în prizonierat pe timpul primului război mondial, cu prilejul centenarului intrării ţării noastre în Marele Război.

Cu acest prilej, pe întreg teritoriul naţional vor fi organizate ceremonii militare publice la aproximativ 100 de monumente ale eroilor, unde vor fi citite, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie.

7 comentarii

 • Oare există lista eroilor bistrițeni, de origine română, căzuți în Primul Război Mondial (1914-1918) ? Era doar o întrebare, fără nicio răutate sau tendință naționalistă sau de discriminare.

 • La nceputul primului razboi mondial România si-a asumat statutul de țară neutră în perioada 28 iulie 1914 – 27 august 1916. În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Astfel in 1916, Romania intra in razboi, fiind pe rand țară beligerantă de partea Antantei în perioada 27 august 1916 – 27 noiembrie 1917,țară în stare de armistițiu în perioada 27 noiembrie 1917 – 7 mai 1918, țară necombatantă în perioada 7 mai1918 – 9 noiembrie 1918, țară beligerantă de partea Antantei în perioada 9 noiembrie 1918 – 11 noiembrie 1918.
  Intrarea României în marea conflagraţie mondială împotriva Austro-Ungariei, desfăşurarea ulterioară a evenimentelor şi înfăptuirea României Mari au dovedit justeţea deciziilor oamenilor politici ai vremii, că primul război mondial poate fi transformat, prin conştiinţa, voinţa, înţelepciunea şi lupta Neamului Românesc şi a conducătorilor săi, într-un real Război de Reîntregire Naţională.

  • Serios, nu stiam ! Multumesc pt informatie ! Din ce sursa ati citat ? Dar cu românii ardeleni cum rămâne, despre bistrițeni, ce sursă ne dati ?

 • „justeţea deciziilor oamenilor politici ai vremii … înțelepciunea şi lupta… conducătorilor săi” precum si beneficiile acestor decizii intelepte, luptei pentru putere, coruptia si tot „fanariotismul”, le vedem si azi, prin faptul „ca conducatorii” de la Bucuresti nu au inteles nici astazi specificul, mentalitatea si valorile din Ardeal, dupa 100 de ani

  • Bistrițene, fi sigur că nici peste 200 de ani nu vor înțelege… pentru că nici nu se străduiesc să înțeleagă… ei au cu totul alte interese…

 • Nepieritoare vor rămâne cuvintele primului Patriarh al României, Elie Miron Cristea, rostite în anul 1925 si săpate cu litere de aur pe monumentul de la Gura Secului-Topliţa,: „Ostaşi români, din Vechiul Regat! Binecuvântată a fost clipa în care aţi trecut în Ardealul fraţilor voştri, dezrobindu-i prin jertfa voastră de mucenici. Recunoştinţa tuturor v-a aşezat spre vecinică odihnă în acest loc de cinste, drept neuitate pilde ale iubirii de neam şi de ţară, pentru cei de azi şi din viitor. Ardealul vi se-nchină!
  Fara discutie, Regina Maria a avut un rol esential in primul razboi mondial, in primul rand ca s-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român. Apoi, pe timpul războiului și-a însoțit soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”. Nu intamplator ASOCIATIA NATIONALA CULTUL EROILOR poarta numele „REGINA MARIA”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.