Actualitate

Certificatul digital Covid, obligatoriu la Bistrița

Luni 20 septembrie au intrat în vigoare noile restricții în localitățile cu incidență mai mare de 3, inclusiv în municipiul Bistrița, ratificate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud prin Hotărârea nr. 166/18.09.2021.

Pentru a merge la restaurante, cafenele, terase, cinema, piscine și locuri de joacă interioare, nunți, meciuri și alte evenimente până acum interzise la o astfel de rată de infectare (noua HG prevede că se închid când incidența depășește 6), aveți nevoie de dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, care se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind Covid, acesta urmând să fie verificat de organizator prin aplicația mobilă de verificare.

Certificatele digitale sunt documente care conțin un cod QR și care pot fi eliberate accesând platforma https://certificat-covid.gov.ro/login

Măsurile care se aplică pentru incidență mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

📱 În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

📱 Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.

📱 Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

📱 Organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică.

📱 Organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.

📱 Organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane.

📱 Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00.

📱 Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00 (acces permis doar persoanelor vaccinate).

📱 Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

📱 Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.

📱 Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00.

📱 Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00.

📱 Activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună.

📱 Operatorii economici care desfășoară activități cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Accesul la aceste activități este permis doar următoarelor categorii de persoane:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
  • obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind Covid, care va fi verificat de organizator prin aplicația mobilă de verificare. Organizatorii/operatorii economici au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19 folosind secțiunea ”Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă ”Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Aici Hotărârea de Guvern.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.