Actualitate

Cetatea Medievală Bistrița, proiect prin PNRR pentru revitalizarea turismului

Municipalitatea depune proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița” în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C11 – Turism și cultură, în valoare totală de 12.190.053 lei, din care 776.594 lei cofinanțare de la bugetul local.

Obiectivul general al proiectului este revitalizarea și punerea în valoare a Cetății Medievale Bistrița, promovarea, marcarea și semnalizarea punctelor de interes, în scopul revitalizării turismului.

”Proiectul are în vedere promovarea turismului cultural, legat de spațiile multifuncționale din oraș, pe traseul vechiului zid de împrejmuire al cetății medievale Bistrița, zonă din oraș care poate găzdui programe culturale specifice, adaptabile la implicarea în dezvoltarea circuitelor turistice locale sau internaționale.

Pilonii proiectului sunt două categorii de obiecte arhitecturale și anume fragmentele din zidul cetății medievale păstrate până în prezent de pe str. Ecaterina Teodoroiu și Dogarilor și Turnul Dogarilor, cu zidul și terenul aferent, capabile să furnizeze o gamă diversificată de oferte vizând desfășurarea unor evenimente și implicarea unui număr mai ridicat de vizitatori sau participanți (activități în aer liber, punerea în valoare a tradițiilor, meseriilor și obiceiurilor, întruniri etc.) într-un mediu ce poate accepta coexistența istoriei și a civilizației moderne.

Cele două categorii de obiecte arhitecturale, și anume fragmentele din zidul Cetății Medievale păstrate până în prezent și Turnul Dogarilor, oferă un cadru multifuncțional ideal pentru diferitele moduri de utilizare a lor în domeniul turismului cultural și vor reuși să îmbine la final istoria cu modernismul.

Prin proiect vor fi realizate intervenții de restaurare și punere în valoare a Turnului Dogarilor și a fragmentelor din zidul Cetății Medievale Bistrița, dar și amenajarea unui teatru de vară în proximitatea turnului, care pot fi valorificate din punct de vedere turistic”, se arată în proiectul aprobat de Consiliul Local Bistrița într-o ședință extraordinară.

Acest proiect reprezintă o condiție pentru depunerea documentației care vizează reabilitarea Turnului Dogarilor și a zidului cetății medievale pe componenta PNRR C.11 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale – Programul România Atractivă. Reabilitarea și conservarea patrimoniului istoric și cultural al orașului va așeza Bistrița pe o hartă europeană a orașelor-cetate cu efecte economice și sociale benefice pe termen lung”, spune primarul Ioan Turc.

”Cetatea Medievală Bistrița” este inclusă pe cele 12 rute turistice/culturale din PNRR, în vederea promovării prin platforma România Atractivă, prin digitalizarea rutelor, marcare, semnalistică, management, marketing și aplicaţii pentru telefon.

24 comentarii

 • Dar un studiu de impact s-a făcut?! Care vor fi consecințele revitalizării turismului în oraș?! In Veneția, Berlin, Paris…din cauza turiștilor au crescut mult preturile la diferite produse. Dacă bistrițenii nu își vor mai permite să meargă la o cafea pe centru din cauza turiștilor?! Turiștii vin și stau la hotel – daca nu sunt locuri suficiente vor trebui sa doarmă în corturi sau prin parc pe lângă zidurile cetății (noroc că zidul este prevăzut cu sistem grilaj-antifurt ). Vin turiștii cu mașinile?! Unde vor fi parcate atâtea autoturisme?! Poate vin cu avionul până în Cluj apoi cu trenul până în Bistrița. Sau poate proiectul este adresat turiștilor cu biciclete. Sunt alei… după ce se satură de văzut toată cetatea – fugă repejor până pe jJelna sau Budac pe pistele nou făcute. Dar….așa riscam sa ajungem că în Olanda- pliiiin de bicicliști care uneori au tendința de a fi nesimțiți și aroganți- vor provoca accidente și se vor spune mereu faza cu „ce căuta pietonul pe pista de biciclete?!”.

  6
  15
 • Imi amintesc cu precizie maxima cum la o sedinta CL fostul primar OTC voia sa marcheze printr-un ZID de TABLA marcarea si semnalizarea fostului zid medieval.
  Era un proiect ca la CARACAL adica tabla festita prinsa pe niste stalpi unde aparea scris (pe aici trecea zidul si prostia din capul fostilor edili si consilieri care au intraznit sa spere la o astfel de lucrare si proiect.
  Impreuna cu trecerea pietonala peste B-dul Independentei o Pasarela tot din fier si tabla se marca cica (SIC) intrarea in Bistrita Medievala.
  Desigur ca nu s-a intamplat toate aceste ineptii si m-am opus facand un mare misto de aceste propuneri idioate, spunand cat de greu este sa faci mentenanta la tabla care va rugini in timpul cel mai scurt.
  Ar fi fost singurul oras din lume care isi marcheaza trecutul cu ZID de TABLA.
  O poveste de ras si plans !

  11
  65
  • Bălane du-te mă și vezi-ți de toate pasajele tale tâmpite și mai scutește-ne de toate prostiile tale !

   34
  • Eu propun ca în fața Turnului Dogarilor să se facă un Teren de Golf 🤣😂🤣😂🤣 , și pentru că fătălăi nu au destul loc pentru golf să fie demolat Stadionul și extins acest teren de golf și în locul Stadionului 😂🤣😂😂😂

   25
  • 🤣 Și în locul mașinuțelor de golf electrice care după cum am înțeles eu de la primar vor fi folosite pe strada Codrișor care cică se va amenaja pentru ” promenadă ” pe acest teren de golf din Parcu Mare să fie folosit Trenulețu Turc 🤣

   24
  • Bistrița nu are străzi pe care să circulăm cu automobilele și acelea putine pe care le mai avem tâpiți ăștia vor să le fută. Redeschideți circulați auto pe strada Codrișor, se poate amenaja o zonă cu bănci pe mal pentru promenadă și asfalta strada pentru autoșobile și astfel ați împăca și capra și varza asta dacă ați gândi măcar un pic cea ce nu cred că este posibil în cazul vostru.

   https://timponline.ro/drumul-care-leaga-zona-codrisor-de-podul-jelnei-va-fi-deschis-circulatiei-publice/

   28
  • În fiecare seară la teatru de vară de la Turnul Dogarilor să se facă un Spectacol de Stand-up comedy că datorită ” specialiștilor din primărie ‘ și bazaconilor care apar în tot orașul Bistrița a ajuns de râsul întregi țări și așa că avem tone de subiecte pentru Stand-up comedy 😂

   17
 • Domnule Balan când a a autorizat un bloc in zona istorica a fam sigartau n ai făcut nimic
  Din toate comentariile de a lungul timpului am înțeles că nu ai decât un scop, sa l pui in fruntea DSP pe marele Tetcu, care pupa toată ziua kurul lui Hangan.
  Un personaj dubios care nu și respectă atribuțiile din fisa postului , e cu vaca, face ce l taie capul
  Din păcate dl primar este manevrat și va pierde pe mana viceprimarului
  Păcat , cred că niciodată n a fost așa haos în primărie, te duci cu sila, audiențe nu, primarul n are timp de nimeni numai de lingăi.
  Și cei din primărie se plâng, mai degrabă ajung la NASA decât la primar.
  Domnule primar, dezamăgire maxima.
  Sunteți un om bun , empatic dar din păcate ușor de manevrat, cu câteva laude din partea lingușitorilor călcați în picioare oameni drepți, corecți.
  Regret că mi am pus încrederea în dumneavoastră
  N asi mai vota niciodată PNL, cu hangan la butoane și celălalt ametit

  25
  3
  • @dezamagire
   Adevarat ce spui. Si de departe par normali. Tetcu, daca i pui o intrebare iti raspunde cu ….da, ai dreptate, asa e, bine spui, doar aberatii debitate de mintea unui copil cu 12…15 la iq!!!!

   14
  • Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
   Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.

   59
  • Gratiile acelea puse de Turc în care a fost încătușat Zidul Cetății sunt urâte de nu se poate.

   31
 • Mutarea Autogării în Piața Centrală ca în toate orașele civilizate este singura soluție să mai aduncem vreodată turișiti în Bistrița restul sunt povești cu balauri.

  62
  3
 • „Fără o Centură prin afara intravilanului, fără o Autostradă, fără un Aeroport, Bistrița rămâne un cătun nenorocit uitat de timp și de lume” Nu vor fi turiști la Bistrița dacă Bistrița nu va avea un Aeroport.

  56
  • Ăștia habar nu au ce înseamnă turism. Pentru a avea turism în primul rând trebuie să ai un Aeroport pe unde turiștii să poată ajunge în Bistrița.

   39
 • În poză se vede că în preajma Turnului Dogarilor au apărut tot felul de panouri și indicatoare care înrăutățesc mult priveliștia și farmecul original al vechiului Turn.

  42
  • Țeava aceea de gaz de pe Dogarilor arată ca un cur ( ca wc-ul primarului ) ea trebuie musai mutată pe alt pe alte străzi să nu mai fie pe lângă zid.

   43
 • Tâmpiței au mai făcut și o parcare lângă blocurile din fața Turnului Dogarilor, probabil cele mai urâte blocuri din Bistriția. Dacă cei din blocurile acelea au nevoie de parcare să facă bine să-și facă parcări in spatele blocului.

  39
 • Dacă tot nu sunteți capabili să restaurați Zidul Cetății măcar pentru protejarea lui interziceți accesul mașinilor pe porțiunile de lângă Zid pe Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, măcar atâta lucru puteți să faceți inconștienților !

  32
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.