Actualitate

Prețurile au explodat. Cum fac față locuitorii din județ valului de scumpiri

Alimentele continuă să se scumpească de la lună la lună cu procente cuprinse între 11% și aproape 64%, iar locuitorii județului Bistrița-Năsăud care au salarii mai mici cu circa 30% decât media la nivel național fac față cu greu acestei situații, a declarat președintele filialei Bistrița-Năsăud a USR, Lorand Toth.

”Noi avem o campanie care se numește USR te ascultă! Deja am discutat cu peste 700 de oameni din Bistrița-Năsăud și aproape toți, în proporție de 99%, au spus că sunt foarte afectați de creșterea prețurilor la alimente, utilități și servicii. E trist mai ales pentru județul nostru având vedere că suntem într-un top rușinos al salariului mediu la nivel național și bistrițenii sunt mai afectați de scumpiri decât locuitorii altor județe, iar asta spune multe despre cei care au condus județul în ultimii 30 de ani”, a declarat președintele filialei Bistrița-Năsăud a USR, Lorand Toth, într-o conferință de presă.

În ianuarie 2023, Institutul Național de Statistică a anunțat o rată a inflației de 15,07% comparativ cu ianuarie 2022, alimentele fiind cele care au înregistrat cea mai mare scumpire, de 22,4%. În același timp, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 11,8%, iar tarifele pentru servicii au crescut cu 10,2%.

Pentru produsele alimentare, legumele sunt cele care s-au scumpit cel mai mult într-o singură lună, urmate de fructele proaspete, cartofi și pește.

În februarie faţă de ianuarie, cel mai mult s-au scumpit legumele şi conservele de legume, cu 6,35%, fructele proaspete, cu 4,88%, cartofii, cu 4,61%, peştele proaspăt, cu 2,78%, brânza, cu 2,26%.

Creşteri de preţuri au mai înregistrat ouăle, cu 1,33%, zahărul – 1,23%, laptele – 1,01%, carnea de pasăre – 1,2%, produsele de morărit şi panificaţie – 1,13%, dar şi berea, cu 1,63%.

Ieftiniri s-au înregistrat la ulei comestibil, în februarie faţă de ianuarie, cu 1,83%.

Zahărul, spre exemplu, costa în februarie cu 1,96% mai mult decât în decembrie și cu 63,5% mai mult decât în februarie 2022.

13 comentarii

 • Sunt sigur că există nenumărate familii care au nevoie de o baghetă magică pentru a putea ajunge la sfârșitul lunii , dintr-un Leu să trebuiască să facă doi… Abracadabra cu fiecare Leu în parte… adevărați oameni curajoși!!!

  13
  3
 • Multe magazine și in special restaurate au scumpit exagerat de mult produsele. Aceștia merită boicotați sa simtă iz de faliment. Nu poți cere 10 lei pe un ceai la o cofetărie când un plic de ceai nu te costă 1leu. Nu poți cere 15 lei pe o bere când tu o iei cu 5 lei de la distribuitorii. Pentru toți cei care nu își respectă clienții va urez un faliment ușor! #BOICOT

  48
  7
  • Și cu cât consideri tu că ar trebui să îți vândă berea? Ține cont că tu plătești nu doar berea propriu-zisă, ci și pe domnișoara care îți ia comanda, care îți aduce comanda, care îți spală paharul, plătești chiria, plătești amortizarea scaunului pe care stai și a tuturor celorlalte utilaje/ustensile/obiecte, plătești curentul (și frigiderele nu consumă puțin), plătești detergentul cu care spală pe jos și cu care îți spală paharul, mai plătești pentru concitadinii noștri care dau țepe (pleacă fără să plătească) și câte și mai câte. Abia după toate astea patronul se poate gândi la un profit, să îi rămână și lui ceva. Ia fă un calcul și spune cu cât ai vrea să îți vândă berea 🙂

   10
   48
  • Cred ca esti bugetar si cetateanul ca tine considera ca merita orice!
   Acolo functioneaza piata. Iti imaginezi cate ceaiuri trebuie sa vanda privatul sa ajunga sa dea salariul minim la angajati sa plateasca impozite ca un bugetar sa primeasca de trei ori mai mult… doar ca acesta sa constate ca ce scump e ceaiul????

   16
   20
  • @Cetatean…treci inapoi la bodega din capatu satului.Ce cauti tu in restaurant? La bodega …la rachiu de pufoaica…

   8
   15
  • Și ce ai vrea, să fie săraci? Iar în același timp ți se pare normal că armata de bugetari-paraziți își permit vacanțe în Maldive, vile, suvuri, ceasuri și bijuterii de mii de euro? Patronii trebuie să fie săraci și să circule cu autobuzul?

   18
   18
 • Unde că nu prea se vede, deocamdată marketurile sunt pline, traficul e aglomerat de mașini destul de scumpe, telefoane noi au toți.

  13
  3
 • Si cu toate acestea oamenii se lasa prostiti de preotii care acum in prag de sarbatori umbla dupa bani, cica pentru bisericile sarace!!! Ati auzit de asa ceva: biserici sarace????

  11
  14
 • Totusi:
  – in Bistrita se mai face un Lidl, posibil si un Auchan
  – in Nasaud se face un Kaufland, posibil si un alt magazin de la concurenta
  – in Beclean se discuta de un Lidl
  – in Sangeorz se discuta de un Penny
  – in 4 comune se mai construieste un Profi
  – sunt zile in care intri in marile magazine si rafturile sunt goale

  Oare sa fie lumea chiar atat de saraca, cum apun cei de la USR?

  10
  5
 • daca mergi cu autobuzu esti sarac?….
  masina a ramas acelasi simbol social…cit de mare tabla si tare…la fel si posesorul mare si tare de cap, cred…

  1
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.