Din capul locului, vă spun că nu mă macină nicio pasiune pentru vreun om politic, nici de pe stânga, nici de pe dreapta, centru sau alte direcţii. De 18 ani de când am ales meseria de jurnalist, am ajuns să le cunosc multiplele feţe inclusiv pe cele evlavioase şi mai puţin evlavioase. Pe ultimele le-am văzut în momentul în care i-am întrebat ceva ce nu le convine. Atunci, majoritatea „evlavioşilor” uită de amabilităţi, ţipă la tine, simt nevoia să te pună la punct, să-ţi răspundă „la mişto” şi eventual să te umilească înjurând printre dinţi la ieşirea din sala de conferinţe moment în care fac diverse aluzii sexuale la adresa ta, mai ales dacă eşti femeie. Aş putea să vă înşirui câteva „complimente” pe care le primesc ziaristele, dar cred că vi le puteţi imagina singuri.
În aceste condiţii probabil că mă veţi întreba de ce continuăm să scriem despre politicieni şi atunci când merg la mănăstiri. De altfel, unii dintre dumneavoastră m-aţi şi certat rău de tot deja că le-am acordat un spaţiu atât de amplu celor care au apărut la hramul Mănăstirii Piatra Fântânele. E cât se poate de simplu: pentru că sunt persoane publice şi, mai ales, pentru că noi facem un serviciu public arătându-vă, spre exemplu, faţa unor candidaţi la funcţia de preşedinte al României, alta decât cea pe care o vedeţi la televizor. În felul acesta, puteţi să vă faceţi o imagine despre ei şi să decideţi în momentul în care intraţi în cabina de vot şi puneţi ştampila pe un nume. La fel şi în cazul unor politicieni locali care vă vor cere, cu siguranţă, din nou votul în 2016.
Despre restul oamenilor ce ar fi de scris? Că s-au dus la mănăstire să se roage? Cei care s-au dus pentru fotografii şi le-au făcut singuri cu telefoanele mobile să le poată posta pe Facebook şi să adune cât mai multe aprecieri de tipul „frumoas-o”, evident. Alţii s-au dus că aşa se face, alţii să vorbească la mobil cât preoţii slujeau sau să navigheze pe net, să cumpere tone de nimicuri, cum ar fi plasele imprimate cu icoane, să culeagă binecuvântări, să mănânce sarmale, cozonac şi să bea suc oferit gratis de mănăstire. Dacă i-aş fi întrebat însă pe fiecare de ce se află acolo, de la politicieni la oameni simpli, mi-ar fi dat nişte răspunsuri care mai de care mai ipocrite din categoria „Zece cărţi care mi-au marcat existenţa”. Pentru că aşa sunt oamenii chiar şi atunci când merg la mănăstire, ipocriţi. Ce nu aţi văzut dumneavoastră este că Elena Udrea dădea declaraţii politice live la tv când slujba nu se terminase. Era, într-adevăr, pe sfârşite, dar nu se dăduse binecuvântarea finală. Ce-i drept, dacă te uitai la evlavioşii din jur, nu ai fi zis. Toţi au tulit-o unde se împărţea mâncarea şi unde se buluceau de zici că nu au mâncat nimic, în veci. Şi unii, şi alţii, musteau de ipocrizie fiindcă nu au venit la mănăstire să se roage. Politicienii au venit să adune voturi, iar mulţi dintre pelerini din diverse motive pe care le-am înşiruit deja.
Urmează să înceapă oficial campania electorală şi vom vedea cum evlavia îi va copleşi pe politicieni, conştienţi mai mult ca niciodată că nu mai sunt în stare să adune la un loc trei oameni care să-i aplaude, aşa că merg acolo unde oamenii sunt deja adunaţi. Dacă pe la festivaluri şi alte sindrofii unde se bea la greu unii cetăţeni prind curaj să-i huiduie, la mănăstiri lumea îi lasă în pace. Cel puţin la noi, în Ardeal, oamenii au prea mult bun simţ ca să-i alunge cu pietre, aşa cum mulţi ar merita. Până la urmă, nu huiduitul te scapă de un anumit om politic, ci votul. Dacă oamenii ar fi conştienţi de asta, probabil că am avea o prezenţă mai mare la vot sau un absenteism în masă. Din păcate, la vot merg într-o proporţie covârşitoare vârstnicii şi cei cu puţină şcoală, fascinaţi că au dat mâna la mănăstire cu nu ştiu ce politician sau au o fotografie cu el. Pe aceştia nu-i vom deturna de la convingerile lor indiferent ce am face. Pentru ei vin politicienii la mănăstiri, pe ei se străduiesc să-i câştige, nu pe dumneavoastră, cititorii de online, mulţi revoltaţi de tabloul pe care vi-l arătăm. Din păcate, ceea ce nu vreţi unii să înţelegeţi este că nu noi creăm acest tablou, el există indiferent dacă vi-l prezentăm sau nu. Uitaţi-vă la el, meditaţi şi decideţi în consecinţă atunci când intraţi în cabina de vot, fiecare, cu o ştampilă în mână. E cea mai puternică armă a democraţiei.
Cristiana Sabău
Stimata doamna Cristiana,
Ati surprins probabil una din temele de campanie a canditatilor la preshidentie, nationalitatea si credinta. Din moment ce unul dintre cei 2 favoriti la fotoliul de la Cotroceni e ortodox iar celalat catolic, probabil ca se va marsa intens pe religie, fiind avantajat cel ortodox, „ca are oi mai multe, mandre si cornute”.
Si probabil vor disparea berea si micii „a la Vangelie”, fiind inlocuite de vinul si sarmalele de la manastiri, basca si o binecuvantare data de preoti.. Asta pentru ca, in credinta majoritara sunt o gramada de sarbatori, sfintiri de biserici, hramuri, aduceri si dezveliri de moaste, ceea ce catolicii nu prea au. Sa nu uitam ca in plina campanie vine si luna octombrie cu doua sarbatori foarte importante, Sfanta Parascheva – la Iasi aglomeratie mare, zeci de mii de pelerini, Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov – la Bucuresti, Patriarhie, se vor calca in picioare sute de mii de credinciosi, doua ocazii care nu pot fi ratate de candidatul de religie ortodoxa…
Religios, Johannis, va avea sprijinul unei parti din Bucovina, unde sunt destui catolici, si a unei parti destul de semnificative din Ardeal, numai cu conditia ca bugetarii si pensionarii sa uite taierile facute de Guvernul Boc, aici am dubii…
„ospatare” taci din gura si iesi din commenturile mele, ca eu nu ti-am mai comentat tie, dar daca te prinzi la pariu ca vor fi peste 100.000 la Iasi pe 14 octombrie, ce zici?
Dna Sabau, frumos articol….o spovedanie publica si o asumare a criticilor aduse de dl/dns Eu, ieri :-p
Bună ziua, mi-e teamă că trebuie să vă dezamăgesc. Nu am ce să-mi asum din ce a reproşat cititorul cu pricina. Mi-am dat seama că nu înţelege anumite lucruri şi că nu e singurul. Aşa că am decis să le explic pentru că nu avea niciun sens să continuăm să ne reproşăm în comentarii diverse lucruri mai mult sau mai puţin reale.
Nu ma dezamagiti, eu am constatat doar :-p.
Inteleg ca in momentul in care va enervati putem afla si adevarurile de dincolo de perdeaua publicitara?
Ar fi interesant de stiut daca Elena Udrea a stat langa Radu Moldovan cand mancau sarmale…de ex…sau daca au vorbit….sau daca a vorbit cu Andrei….etc, sau a stat doar langa geea, lucica, ruxandra sau gelu?
Stimate domnule NK,
Nu ti-am mai raspuns de mult, acuma o fac fara ca sa te aplaud sau sa te injur, doar iti voi atrage atentia pentru ca ne-ai „balacarit” pe majoritatea facandu-ne „gloata” . Sa-ti fie rusine.!!!
Domnule NK, nu devia de la subiect, DUMNEATA ne-ai facut „gloata care se balacareste”, deci dumitale ar trebui sa-ti crape obrazul de rusine.. restul sunt petarde si pocnitori…
Din pacate pelerinajele cu prilejul hramului unor manastiri pierd tot mai mult din latura sacra in favoarea profanului (in sens de profanare). Caci nu poate fi numita decat „profanare” prezenta sfidatoare a unor politicieni alaturi de inalte ‘fete bisericesti’ sau imbulzeala enoriasilor pentru a ajunge cat mai repede la oala cu sarmale. Asa s-a intamplat si la hramul manastirii de la Piatra Fantanele. Si totusi in judetul Bistrita-Nasaud se afla si o alta manastire romaneasca ce poarta hramul Nasterea Maicii Domnului. Este vorba de manastirea greco-catolica de la Visuia, despre care regretatul profesor Livius Gubesch scria in paginile revistei Viata Crestina urmatoarele: „Printre crestele deluroase scunde, prelungite şi cu văi serpentiforme ale Câmpiei Transilvaniei, la 4 km. de Miceştii de Câmpie, pe o pantă domoală cu înclinare sud-vestică a satului Visuia, stăruie o mică dar atrăgătoare, îmbietoare şi purificatoare mănăstire greco-catolică, ce poartă Hramul Naşterii Maicii Domnului”.
In 18 ani de cand zici ca esti ziarista nu ai aflat ca se scrie cu cerneala si nu cu venin . nu spune ,, noi ardelenii ” pentru ca tu nu ai bun simt sau teai uitat in oglinda prin pahar.
E clar că v-aţi oprit la titlu fiindcă avea litere mai mari. Dacă aţi fi lecturat măcar leadul – bucata de text de sub poză – n-aţi mai fi tras concluzii pripite. În ce priveşte bunul sau ne-bunul meu simţ, nu vă bateţi capul cu el. Citiţi comentariul pe care l-aţi postat şi răspundeţi-vă singur la întrebarea: oare cât bun simţ aveţi dumneavoastră?
dvs aveti problem grave :)))) oare chiar nu aveti nimic mai bun de facut decat sa aracati biserica ??? in timpul asta cred ca cea mai mica problema a dvs ar trebui sa fie teoria conspirationista pe care o elaborati la adresa bisericii,vorbiti doar prosti si aruncati cu noroi in biserica care a fost alaturi de neamul romanesc din cele mai vechi timpuri ,intradevar credinta nu mai este ce a fost si aveti dreptul la o parere dar scuipati doar venin si acesta nu va va aduce nimic bun nici pt dvs ca persoana….a si credinta nu este obligatorie deci puteti fi ateu si puteti crede in ce doriti dvs …..dar respectati pe cei care cred si au credinta in d zeu si respectiv biserica si nu ma refer doar la BOR ci si la celelalte culte…..incetati
dvs domna cristina vad ca v-ati facut un obicei din a ataca biserica??? ceva va deranjeaza atat de tare???…cu atatea subiecte care sunt in societatea actuala frecventava intoarceti la acelasi subiect care sincer nu cred ca va aduce pacea interioara, va legati de bietii oameni care se inghesuie la sarmale :))) asta da subiect de presa si problema de interes national…..apropos cica daca intrebi o musca despre ce se afla pe cimpul peste care a zburat iti va spune ca a vazut doar mizerii,uratenie….iar daca intrebi o albina aceasta iti va raspunde ca pe acelasi cimp ea a gasit doar flori,frumusete …fiecare vede in functie de propriul luii caracter si oricat ati dori sa pareti ca sunteti obiectiva, nu sunteti… 🙁
N-aţi înţeles nimic. Aţi făcut un duş pe creier? Semnează Cristina. Adică nu eu
Cele trei părţi esențiale ale unei ştiri scrise sub forma piramidei răsturnate:
a) Lead – introducerea sau capul ştirii;
b) Corpul ştirii – dezvoltă introducerea;
c) Final – trebuie să fie memorabil.
Lead-ul (atacul sau primul paragraf) este nucleul informativ esenţial, care sintetizează principalele informaţii. El trebuie să fie atât informativ cât şi incitativ. În esenţă, lead-ul trebuie să capteze atenţia cititorului şi să îl invite la lectură.
ha ha …eu am inteles ca dvs aveti o problema personala cu manastirile,hramurile si bor in general acuma faptul ca ati atacat biserica in mod indirect iesind in fata cu politicieni sau cu sarmaua, credinciosi de pe facebook e alceva …luna trecuta scriati ceva despre luxul din unele manastiri ..si cum credinta nu mai e ce a fost….si un adevarat ziarist cu coloana vertebrala isi gaseste subiecte demne,nu ataca si nu prezinta faptele voalat ……prezentati doar simplu stirea fara alte comentari
Bine de ştiut că cineva atât de spiritual nu are altă treabă decât să-mi ţină evidenţa textelor. Succes la monitorizat. Când o să mai caut ceva pe site şi nu găsesc o să vă cer ajutorul. Probabil ştiţi şi ora la care am postat un anume text. 🙂
e un fel de TOOL SEARCH
🙂 doamna draga va dati o prea mare importanta nici macar nu v am citit intreg articolul pt ca din tiltu ‘ chef la manastire cu politicieni si altii evlaviosi’ se vedea unde bateti ..cit despre dvs domnu’ securistu se vede ca ati citit de prea multe ori codul lui da vinci :)))) sunteti paranoic domule cu acuzatile dvs si nu vi se acepta comentarile pe site urile bor pt ca vb aiureli ;…si nu zice nimeni sa credeti far’ sa cercetati dar dvs sunteti de a dreptul aerian
Asta vă spuneam şi eu că nu aţi citit mai mult de atât. „Chef la mănăstire” e titlul unei povestiri de Vasile Voiculescu, membru al mişcării Rugului Aprins alături de Dumitru Stăniloae şi alţii, aşadar un om preocupat de spiritualitate. „Domnilor, dacă n-aş fi ajuns medic, cred ca aş fi fost preot”, mărturisea Voiculescu în confesiunile sale, însă, fireşte că dvs. habar nu aveţi nici de asta, nici de faptul că un text nu dezvoltă un titlu. Restul chiar nu mai contează. http://comunitate.ziare.com/blogs/17382/8116/chef-la-manastire-vasile-voicu
„ospataru”-le, iarasi nu ti-ai luat tratamentul!
Posta redactiei:
„Din păcate, un simplu cuvânt scris aiurea ne dă de gol. „Am greşit”, citesc adesea scuzele unora care scriu „ve-ţi face” în halul acesta şi, de fiecare dată, îmi aduc aminte de ce spuneau profesorii mei: „Nu poţi greşi dacă ştii. De fapt, nu ştii”. Şi explicaţia e cât se poate de simplă: nu ştii pentru că nu citeşti, nu vezi în faţa ochilor cuvântul scris corect. Dacă l-ai vedea o dată, de două ori, de o mie de ori, ai şti că nu poate fi scris decât într-un anume fel, corect.”