Actualitate Recomandări

Bistrița, și mai aproape de China. Ovidiu Crețu: Înfrățirea cu Zhangjiajie va aduce lucruri bune (FOTO)

În cadrul unei festivități organizate cu prilejul vizitei unei delegații a Primăriei oraşului Zhangjiajie (Republica Populară Chineză), primarul Bistriței Ovidiu Crețu a semnat Declarația de intenție privind stabilirea de relații de prietenie între două oraşe.


”Având în vedere relaţia de prietenie tradiţională dintre poporul român şi poporul chinez, relaţiile diplomatice sino-române care au debutat în octombrie 1949, conform „Comunicatului comun al României şi R.P. Chineze” această declaraţie de intenţie este elaborată în dorinţa continuă de a dezvolta relaţii reciproce de colaborare şi prietenie între poporul român şi poporul chinez, asemănările potenţiale la nivelul diferitelor domenii de activitate din cele două oraşe, Zhangjiajie (Republica Populară Chineză) şi Bistriţa (România). Ne exprimăm voinţa de a dezvolta şi de a depune toate eforturile în vederea promovării şi dezvoltării contactelor între cetăţenii noştri în special în domeniile: cooperării între administraţiile locale, educaţiei şi culturii, sportului şi turismului, social, economic. Scopul îl constituie dezvoltarea durabilă a relaţiilor dintre cele două administraţii locale, între cetăţenii, întreprinderile, organizaţiile şi asociaţiile oraşelor noastre. Obiectivul nostru comun este acela de a ne cunoaşte reciproc mai bine în vederea încheierii oficiale a unei relaţii de prietenie între oraşe având convingerea că facem totul pentru binele oraşelor pe care le reprezentăm”, se arată în Declarația de intenție.

Delegația chineză, formată din 12 persoane, este condusă de viceprimarul orașului Zhangjiajie, doamna Zou Jufang, care a semnat Declarația de intenție în numele primarului.

La momentul festiv au luat parte prefectul Ovidiu Frenț, viceprimarii și administratorul public al municipiului.

”Bistrița are o veche relație de colaborare cu RP Chineză. În urmă cu 50-60 de ani, din Bistrița se exportau în RP Chineză echipamente pentru fabrici de ciment sau centrale termoelectrice. În aceeași perioadă, se aduceau din China lucruri de foarte bună calitate, textile sau echipamente electrice. În perioada în care președinte era Mao, relațiile României cu China au fost dintre cele mai bune. La nivel de regiune, județul Bistrița-Năsăud este înfrățit cu Provincia Hunan, în urma acestor relații s-au declanșat procedurile între Bistrița și Zhangjiajie. Noi nu am ajuns până acum să vedem orașul Zhangjiajie, dar am făcut vizite recente în RP Chineză, suntem foarte impresionați de ritmul de dezvoltare și progresul pe care poporul chinez le are. Credem că generația noastră este nu numai capabilă ci și datoare să întărească relațiile de prietenie și colaborare. Drumul pe care pornim astăzi cred că va fi unul fructuos, folositor pentru ambele orașe. Și Bistrița, ca și Zhangjiajie, dorește să dezvolte sectorul turistic, progres în cercetare și dezvoltare industrială. Prin pasul pe care îl facem astăzi, acela de a semna un acord de principiu, sperăm să avem o relație de lungă durată și din care să profite cetățenii ambelor orașe. Bistrița are un respect profund pentru marele popor chinez. Schimbul de informații, transferul de know how, vizitele reciproce care vor urma în urma semnării acestor documente credem că vor aduce lucruri bune pentru ambele orașe”, a spus primarul Ovidiu Crețu.

Primarul Bistriței a primit din partea oaspeților un tablou pictat cu nisip și un set de farfurii și bețișoare, iar el le-a oferit la rândul său albumul Bistriței și mascota orașului, struțul.

De ce Zhangjiajie

În urma vizitei făcute de reprezentanţii Consiliului Judeţean în Republica Populară Chineză pentru semnarea acordului de înfrăţire cu Provincia Hunan, Primăriei Bistriţa i-a fost transmisă o scrisoare de intenţie în vederea înfrățirii din partea oraşului Zhangjiajie, oraș la nivel de prefectură din nord-vestul provinciei Hunan, având o populaţie de 1,72 milioane locuitori şi o suprafaţă de 9533 km2. Oraşul Zhangjiajie este faimos pentru resursele sale turistice variate şi unice, fiind recunoscut în 1992 ca patrimoniu mondial al omenirii de către UNESCO.

”În ceea ce priveşte intenţia administrației din Zhangjiajie de a stabili o relaţie de înfrăţire cu Bistriţa, Wang Zhigang – primarul Guvernului Popular al oraşului Zhangjiajie îşi exprimă dorinţa de a dezvolta o relaţie de cooperare prietenoasă cu municipiul Bistriţa şi să promoveze dezvoltarea reciprocă în ceea ce priveşte economia, comerțul, turismul, cultura şi resursele umane”, precizează Primăria Bistrița.

În acest sens, o delegaţie oficială a oraşului Zhangjiajie a fost invitată să viziteze Bistriţa pentru ca reprezentanţii celor două oraşe să semneze o declaraţie de intenţie în vederea înfrățirii ”care să creeze premisele unei mai bune cunoaşteri reciproce şi a încheierii oficiale a unui parteneriat între oraşul Zhangjiajie şi municipiul Bistrița”.

Parcul Național Forestier Zhangjiajie a fost recunoscut ca Patrimoniu mondial al omenirii de către UNESCO. Clima cu precipitații abundente permite creșterea unei vegetații stufoase și a unei păduri spectaculoase, iar abruptele coloane de gresie din particule de cuarț, sunt adesea învăluite de cețuri și nori, constituind un peisaj distinctiv foarte cunoscut din China, și fiind reprezentate în multe stampe și fresce tradiționale. Una dintre coloane culminează la nu mai puțin de 1.080 de metri și era tradițional denumită „Stâlpul ceresc de miazăzi”, dar a fost redenumită oficial „Muntele Aleluia din Avatar” în onoarea filmului epic „Avatar”. Potrivit oficialilor rezervației, fotografiile din Zhangjiajie sunt cele care au inspirat Munții zburători „Aleluia” din film. Directorul de producție și regizorii celebrului filmul au declarat că s-au inspirat pentru rocile zburătoare din munți din întreaga lume, inclusiv cei din provincia Hunan.

Se spune chiar că o bucată de 25 de minute din peliculă a fost filmată în acest loc, iar oficialii chinezi afirmă că acest parc a fost vizitat în 2008 de un fotograf de la Hollywood și cadrele realizate de el (în special cu unul dintre vârfurile din acestă rezervație, o coloană imensă de stâncă) au stat la baza realizării în 3D a munților Hallelujah (Aleluia) de pe planeta Pandora.

6 comentarii

  • Doar gogorite:
    „…sperăm să avem o relație de lungă durată și din care să profite cetățenii ambelor orașe.” Vor profita tot cei care au profitat si pana acuma, adica: Cretu, Avram & Compania, lucru confirmat prin „…vizitele reciproce care vor urma în urma semnării acestor documente”.
    „Bistrița are un respect profund pentru marele popor chinez”. Asta e din putul gandirii. De unde pana unde? Ce a facut poporul chinez pentru Bistrita?

  • Bravo oficialitatilor bistritene! Asteptam cu nerabdare infratirea cu Coreea de Nord. Am inteles ca astia sunt interesati in construirea unei partii de schi in Lechinta.

  • Nu ma intereseaza ca va omoara masinile. Da-le-n colo de piste de biciclete. Eu fac parcari si pasarele. Puteti sa va intoxicati. Eu am faurit socialismul si vreau sa-l fauresc in continuare chai daca voi o sa va topiti si chiar daca prefectul umbla pe bicicleta fara casca si se poate accidenta. Sa umble cu masina.

  • Ovidel cam pe unde te gândești sa se facă pistele alea de biciclete și cam ce clădiri te gandesti ca trebuiesc demolate ca sa fiți voi bicicliștii satisfăcuți? Numai ifose și fasoane în capul vostru! Nu ca sunt de partea lui Crețu dar chiar nu pricepeți ca la cât sunt de înguste străzile și la cât de aglomerat este orașul chiar nu se pot realiza aceste piste? Ca toate astea sunt niște prostii lansate de marele fost primar Chereji care cât a fost primar nu a fost în stare sa facă nimic si acum dintr-o data construiește și promite ca poate, poate pune și el mana pe ciolan?

  • Ce lucruri bune domnule Crețu? Plecați în China și nu va mai întoarceți? Asta chiar ca ar fi un lucru bun!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS