Actualitate

Cinci companii mari au căutat să angajeze circa 500 de oameni la minibursa AJOFM

Grupul TeraPlast, Leoni, RAAL, E-Cablaje și Italtextil sunt companiile care au oferit în total 479 de locuri de muncă la minibursa organizată, vineri, la sediul AJOFM Bistrița-Năsăud la care au participat numeroși șomeri din tot județul.

RAAL, cea care a cerut inițial AJOFM să organizeze o minibursă, a venit cu o ofertă de o sută de locuri de muncă.

”Acum comenzile sunt foarte mari și avem nevoie de peste o sută de persoane și nici așa nu cred că va fi satisfăcut decât pe moment necesarul de forță de muncă. Creștem în continuare, comenzile sunt mari, se diversifică și mai mult tipul de răcitoare pe care îl producem și vom avea probabil nevoie să încercăm să facem alte secții de producție pentru care va trebui să încercăm să angajăm alt personal. Deocamdată ne adresăm pieței autohtone, încercăm să ne dedicăm oamenilor locului, dar în măsura în care nu vom reuși, o să recurgem și la alt tip de angajați. Am încercat să ne orientăm spre piețele estice, India, Pakistan, Vietnam, acolo unde forța de muncă se apropie ca și nivel de salarizare de ce putem oferi noi, dar e doar un gând, încă nu îl materializăm. Recrutăm și forță de muncă necalificată. Există și posibilități de a-i califica la locul de muncă. După un anumit timp, dacă vor căpăta experiență, vor da un examen și se pot califica. Căutăm orice personal dornic de muncă”, a spus Horațiu Bolog, manager de resurse umane.

În prezent, RAAL are peste 2300 de angajați, majoritatea la Prundu Bârgăului.

Tot peste 100 de locuri de muncă a avut în ofertă și Leoni Bistrița.

”În acest moment căutăm 100 de muncitori și avem mai multe posturi indirecte. În principiu, angajăm ingineri, planificatori producție, analiști cumpărări. Tot timpul am recrutat de pe piața locală. Momentan, nu lucrăm cu forță de muncă din străinătate”, a spus Mihaela Pop, coordonator al echipei de recrutare.

Grupul TeraPlast, care a investit mult în ultima perioadă în extinderea afacerilor sale, a oferit 70 de locuri de muncă.

”La nivel de grup, avem deschise circa 70 de poziții datorită dezvoltărilor și investițiilor care s-au făcut în ultimele luni și continuă să se facă, de exemplu, TeraBiotech, un proiect al nostru de ambalaje și biodegradabile. Dintre acești 70 de oameni noi pe care îi căutăm, majoritatea sunt muncitori, operatori la prelucrarea maselor plastice, persoane cu calificări tehnice, cum ar fi matrițer, mecanic-electrician și avem undeva la 10 poziții pentru administrativ și personal cu experiență în domeniul vânzărilor. Focusul nostru este pe personalul din țara noastră, pregătit, care cunoaște meseriile, pentru fabricile noastre din Sărățel, Bistrița și Năsăud. Desigur că suntem deschiși pe orice soluție, dar scopul nostru este să dăm de lucru localnicilor, oamenilor de aici și, pe această cale, mulțumim AJOFM și școlilor tehnice pentru că acordă suport mediului privat”, a spus Cristina Helciug – resurse umane TeraPlast Grup.

Și firma E-Cablaje a căutat 50 de viitori angajați.

”Căutăm să angajăm în special muncitori necalificați. Avem nevoie, în momentul de față, de cel puțin 50 de persoane. Producția a crescut foarte mult în ultima perioadă datorită, zicem noi, creșterii masive în industria automotive după oprirea din anul de pandemie, așa că încercăm să recrutăm cât mai mult personal ca să putem față comenzilor. Noi lucrăm doar pentru export, avem parteneri din Germania, Austria, din Polonia, cam în toată Europa ne-am extins. Necalificații pe care îi angajăm se pot califica la locul de muncă fiindcă oferim cursuri. Toți angajații noi parcurg o perioadă de instruire la locul de muncă. Noi dorim să angajăm români și deocamdată nu ne-am gândit la import de forță de muncă, dar dacă nu vom găsi personal pe piața local, probabil că în viitor vom accesa și această variantă”, a spus Bogdan Filip, director de producție la E-Cablaje Bistrița.

Firma le oferă viitorilor angajați un salariu ceva mai mare decât minimul pe economie: ”Cum în alte domenii guvernanții au făcut diverse concesii, cred că și în sectorul automotive s-ar putea face pentru că acest sector este foarte bine dezvoltat în România, suntem a doua țară în Europa ca producător de automotive, iar guvernanții noștri ar putea oferi facilități, gen impozite mai mici pe salarii, și atunci am găsi un bazin mult mai mare de recrutare”.

Italtextil a venit cu o ofertă de 50 de posturi disponibile.

”La bursa aceasta au venit cu oferte de locuri de muncă Grupul TeraPlast, Leoni, RAAL, E-Cablaje și Italtextil care oferă în total 479 de locuri de muncă vacante. Avem pentru cei cu studii superioare un număr de 35 de locuri de muncă, pentru cei cu liceu sau școală profesională -184 și pentru municitori necalificați – 260. Cum la această minibursă, majoritatea locurilor de muncă erau pentru bărbați, am invitat și Italtextil pentru ca și femeile care participă la bursă să aibă posibilitatea să își aleagă și ele un loc de muncă”, a declarat directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan.

Minibursa de vineri s-a desfășurat în condiții de securitate sanitară.

În data de 1 octombrie va fi o minibursă și la punctul de lucru de la Beclean al AJOFM.

12 comentarii

  • Cu aproape 300 de euro net pe luna sa vedem cine mai rezista în tara asta de mafioti.
   Sclavii ?!?
   Pâna si astia au plecat dincolo, majoritatea stiu o meserie.
   Iar necalificatii sterg la cur batrânii altora pe 1000 de euro pe luna.
   Deci, de unde sa mai sara fraierii?

 • No las că nu-i bai, la cum se poarta când mergi la ei pare că au inca destui sclavi. In general dinastia și caută cu pregătire minima sau deloc, de la tara care sa fie cat mai ușor de manevrat și manipulat și pe care să-i poată plăti cu minimul pe economie, că așa se fac vilele cu piscina și mașinile sport.

  • Unde… ??
   Eu caut si doresc un loc de muncă… chiar de nu este in domeniul experientei mele dr pregătire ,, confectioner haine piele si cojoace,, ,, montaj rigips,, sunt dispus si chiar a face si cursuri de recalificare ..
   Vă rog , am 53 de ani si chiar nu gasesc un loc de muncă unde sā lucrez , nu cã as dori să iau salariu mare ,dar cit sã fie să imi pot plăti chiria si de a supraviețui…că este f.f greu fără să ai cu ce a cumpara de-ale gurii să te hrănesti cit si altele citusi de putin necesare omului…nu mai am pretentii de a zice sâ ma duc si eu intr- un concediu pt tratament..
   Astept ca vre- un antrepenor a imi oferi ceva de muncă, orice ar fi …..

  • Stimabile, cine te obliga pe tine sau pe oricine altcineva sa aplicati pentru job-uri care sunt platite cu 1000 de Euro lunar!? Esti constient ca la o crestere cu 200 de lei a salariului minim, indemnizatia unui deputat creste cu 1800 de lei? Stii ca sunt tari in care salariul minim nu este reglementat de lege fiind reglat de concurenta pe piata muncii?

  • Implementarea salarizării funcție de nivelul studiilor fiecăruia, respectiv CALITATEA nivelului studiilor este necesară. Sa nu mai existe discuții legate de stat, privat, etc. Și atunci cel din privat care consideră că are vocații de bugetar poate sa aplice. Valabil și invers. Până atunci #Mucles și mâna pe carte.

  • Domnule profesor. Salarii mari se dau persoanelor cu studii. Dvs știți asta foarte bine. Nu se poate ca o persoană necalificata să primeasca un salar de 3000 de lei în România. De ce? Aveți răspuns și la aceasta întrebare dar sunteți prea demagog. Acei necalificați care azi primesc salariul minim nu sunt alții decât copiii de acum 10-30 de ani pe care i-am format sistemul romanesc de învățământ. V-ați mulțumit (voi dascălii) cu meteahna „lasă că e bine și așa” și nu v-ați ocupat de ei cum ar fi trebuit. Același lucru se întâmplă acum în școala zilelor de azi. Prăpastia se tot adâncește domnilor. Așa că puneți mâna pe carte dragi copiii. E singura soluție care va scoate din mizerie și sărăcie.

 • La un salariu minim pe economie net de 3.000 lei, salariul brut ajunge la 5.000 lei.
  S-a scumpit gazul, energia electrică, benzina, aluminiul, cuprul, deci cresc cheltuielile de producție.
  Chiar credeți că străinii sunt dispuși să plătească DUBLU pt o baterie auto sau pt. un cablaj?
  Se orientează spre Maroc, Tunisia, Bangladesh, sau își mută producția în propria țară.
  Eu nu zic că salariul minim BRUT nu ar trebui să crească, dar să crească la 2.700 lei in 2022.
  3.000 lei BRUT in 2023.
  3.300 lei BRUT in 2024
  Iar restul salariilor bugetarilor să fie DECUPLATE de salariul minim, adică să nu crească cu același procent.
  Unul ia 300 lei in plus iar altul ia 8x 300 lei in plus!

  • Vaii ce grijuliu esti tu cu strainii:))
   Lor sa le fie bine, mnu?(Ce gandire de sclav)
   Ce treaba au strainii cu bateriile? Mana de lucru ieftina? Pai si daca se ridica nivelul de trai si apar industrii cu capital propriu nu e cel mai bun scenariu pentru Romania? Sau sa ne dezvoltam pe o alta ramura a economiei? Dupa logica ta, nu sunt industrii in Germania, Irlanda si in alte tari unde GDP-ul e ridicat? Ti-e frica de Maroc si de Tunisia? Atunci trebuie sa schimbam mindset-ul, sa facem lucruri pe care si le doreasca „strainii” sa vina sa le cumpere ei de la noi.

 • Să se ducă dracu cu locurile lor de muncă cu tot. În luna iulie un salariu de 2.600 brut, o săptămână sch 3, plus 4 sâmbăte și o duminica deci 200% am luat net 2.167 lei NOVARES parte din grupul Renault. Ce să mai, suntem negri pe plantația noastră. Să se ducă unde a dus mutu iapa

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.