Cultură

Filme de referință pentru istoria cinematografiei, proiectate la Bistrița

Sala mică de la Palatul Culturii găzduiește, începând cu ora 18.30, proiecția filmului ”Goana după Aur”, povestea vagabondului devenit căutător de aur, prins în febra goanei după aur din Alaska, pentru care Chaplin a dorit cel mai mult să fie ținut minte.

Este filmul cu care începe, la Bistrița, proiectul ”Cinema Văzut?”.

”La începutul secolului XX, Charles Spencer Chaplin a transformat o noutate tehnologică în… Artă Cinematografică. A inventat gramatica filmului, metafora, poezia și genul tragi-comic în cinematografie. Chaplin a folosit suprarealismul, expresionismul, absurdul și realismul magic înainte ca acestea să devină curente stilistice în film. Un artist înaintea timpurilor sale!  A creat primul personaj universal al cinematografiei, care a vorbit toate limbile pământului fără să scoată niciun cuvânt. A scris, a regizat, a montat și a produs toate filmele în care a jucat. Acest om orchestră a fost și un muzician talentat. A compus muzica pentru toate peliculele sale, contribuind semnificativ la nașterea și dezvoltarea muzicii de film. Regele filmului mut a fost primul mare comediant al lumii care a abordat teme tragice într-un mod hilar, întotdeauna fidel filozofiei sale artistice. A fost primul star de cinema, primul care a adus sute de milioane de oameni în cinematografele din toată lumea și cel care a primit cea mai lungă ovaționare din istoria premiilor Oscar – 12 minute în 1972”, transmit organizatorii.

După proiecția de film, va fi o discuție informativ-interactivă.

Accesul în sală – de la ora 18:15. Accesul în sală se face în baza invitației și este interzis după începerea filmului.

Proiect organizat de Asociația Departe în parteneriat cu Palatul Culturii Bistrița și cu susținerea Primăriei Municipiului Bistrița.

Ediția pilot a proiectului de educație cinematografică „Cinema Văzut?” va continua până în 16 martie. Este vorba despre un proiect de tip cineclub, interactiv, inter și multidisciplinar, care își propune să familiarizeze elevii din liceele bistrițene cu istoria cinematografiei.

În total, vor fi cinci proiecții de film la Palatul Culturii Bistrița, sala mică, urmate de discuții interactiv-informative.

Vor fi proiectate pelicule din patrimoniul cinematografic mondial, definitorii și relevante pentru o anumită epocă din istoria cinematografiei. Fiecare va fi anunțată pe paginile de Facebook și Instagram ale Asociația Departe unde veți găsi detalii cu privire la data, ora și titlurile celor 5 filme proiectate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.