Social

Cine sunt viitorii pădurari pregătiţi la Năsăud? Elevi adunaţi de pe stradă care nu fac performanţă

Fostul Liceu Silvic Năsăud, transformat în Colegiul Silvic „Transilvania, a devenit dintr-o şcoală în care se intra foarte greu şi cu medii mari, una din care cuvântul „performanţă” aproape că dispărut. „Adunăm elevii de pe stradă, facem şcolarizare şi, în final, le dăm o meserie”, a recunoscut directorul şcolii, prof. Gavrilă Onul.

La începutul celui de-al doilea semestru, directorul Colegiului Silvic „Transilvania” a spus că şi în acest an şcolar  elevii şcolii Colegiului Silvic „Transilvania” arată dezinteres faţă de şcoală.

„Elevii sunt total debusolaţi, nu au o ţintă pe care să o vizeze după absolvire. În ce priveşte şcoala noastră, aş adăuga şi faptul că părinţii sunt total dezinteresaţi de ce fac elevii la şcoală. Aproape zilnic avem evenimente în care elevii sunt implicaţi disciplinar în oraş, în şcoală, au absenţe foarte multe, foarte mulţi părinţi ai elevilor noştri sunt plecaţi în străinătate şi au rupt total legătura cu şcoala. Avem părinţi care, în decurs de patru ani, dirigintele nu a avut ocazia nici măcar să îi vadă, iar consecinţele sunt evidente. Din păcate, nu avem prea multe posibilităţi să îmbunătăţim această situaţie. Anul trecut mă aşteptam la rezultate groaznice la Bacalaureat, dar, din fericire, nu a fost chiar aşa, la final de an elevii mobilizându-se şi am obţinut promovabilitate spre 50%. Pentru noi a fost un procent neaşteptat de bun. Sigur că nu ne comparăm cu liceele de eleită din judeţ unde se face performanţă. Noi nu suntem un liceu în care preocuparea principală să fie performanţa. La noi, adunăm elevii de pe stradă, facem şcolarizare şi, în final, le dăm o meserie. Asta e preocuparea pe care o vizăm. Nu avem la admitere elevi de performanţă. Atâta timp cât, să zic, nu intră cu medii peste 8 la noi la liceu, ce performanţă să faci cu asemenea elevi? Ne bucurăm dacă reuşim să-i ducem la final şi să le dăm un certificat de pregătire într-o meserie pe care să o stăpânească cât de cât. Acesta este efortul nostru şi ţina pe care o avem în vedere în decursul anilor de pregătire din liceu”, a spus prof. Onul la un post tv.

Cu toate acestea, conducerea colegiului face eforturi pentru a îmbunătăţi pregătirea profesională a elevilor inclusiv prin schimburi de experienţă cu şcoli similare din străinătate.

„Săptămâna aceasta, la final, aşteptăm un grup de studenţi de la o şcoală cu profil silvic din Montpellier (Franţa). Este o clasă cu 21 de elevi care vin împreună cu profesorii lor şi parcurg un stagiu scurt de pregătire în specialitate la şcoala noastră. Le-am întocmit un program care să vizeze un aspect legat de meserie cât şi o parte turistică de cunoaşţere a împrejurimilor Năsăudului, a oraşului în primul rând, dar şi a zonei Maramureşului, duminică fiind prevăzută o deplasare cu ei până la Sighetul Marmaţiei cu vizitarea zonei turistice adiacente. În oraş, am prevăzut cu ei o ieşire la Muzeul Grăniceresc, la primărie, la Casa de Cultură şi la Centrul turistic”, a spus el.

La rândul lor, elevii şi profesorii năsăudeni vor pleca în străinătate să vadă cum se gestionează acolo pădurile.

„Am depus la agenţia naţională un proiect care este în faza de analiză şi aprobare care să vizeze deplasarea unui grup de profesori şi elevi de la şcoala noastră la o şcoală similară ca profil din Javol, Franţa, şi, de asemenea, mai avem o restanţă din anii anteriori, o promisiune de vizită din partea profesorilor de data aceasta la o şcoală din Chateaufarine, un cartier din Besançon cu care noi, de asemenea, avem relaţii. Am promis de mai mult timp că le vom face o vizită, ei au fost la noi, am tot amânat, dar probabil că le vom întoarce vizita în perioada vacanţei de vară, dacă nu mai repede. Prin aceste vizite se urmăreşte formarea profesională în sensul că elevii din Franţa când vin la noi în ceea ce priveşte domeniul silvic văd elemente pe care în ţara lor nu le parcurg. De exemplu, metodele de exploatare a masei lemnoase, lucrul în pepiniere sunt diferite de ce avem noi. Atunci, noi ne însuşim metode de lucru de la ei, ei de la noi, iar profesorii sigur că învaţă metode noi de predare, proceduri de lucru cu elevii, părinţii,a utorităţile locale. Ne familiarizăm cu aceste metode ale lor în ideea să se îmbunătăţim şi noi activitatea în ce priveşte şcoala şi comunitatea locală, relaţiile. Fac deplasare profesorii care predau discipline tehnice, iar în ce priveşte elevii îi selectăm pe cei care vorbesc franceza sau engleza, după care avem în vedere şi comportamentul general al elevilor şi rezultatele obţinute la învăţătură atât la disciplinile de cultură generală, cât şi la cele tehnice”, a spus Gavrilă Onul.

Înfiinţată în anul 1946 cu denumirea de Şcoala de Brigadieri Silvici Năsăud, instituţia primeşte mai multe denumiri de-a lungul celor şapte decenii de existenţă astfel: Şcoala Tehnică Silvică Năsăud (1948), Centrul Şcolar Silvic Năsăud (1955), Şcoala Forestieră Silvică Năsăud (1963), Şcoala Profesională Silvică Năsăud (1970), Liceul Silvic Năsăud (1973), Grupul Şcolar Silvic Năsăud (1990), Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud (2013).

5 comentarii

  • Cea mai mare vina o ai TU – cu clica ta de profesori ,nu înțeleg cine te tine acolo de atâta timp.Am avut un singur caiet la romană din clasa a 9-12 / deci cine e de vina? La orele tale STI ca intri la si 45 deci la ce le mai ții???? (…) comentariu editat

  • asta era prof de chimie pe vremea mea
    sa ma scuze lumea dara vb in cunostiiinta
    ne dadea cu bota in palma si urla la noi toata ziua
    are dreptate cel ce comenteaza mai sus
    nu stiu ce cauta asta l conducerea unui liceu de liceu pe vremea mea cel putin

  • Cel mai bun manager de liceu. singurul liceu din Nasaud care are microbuzul scolii,internat f bine dotat,cantina,parc dendrologic,sala de sport,cabinete etc. De proiecte europene nici nu mai vorbim …. de cel putin 10 ani deruleaza…. iar cei care termina acolo kiar daca sunt asa cum sunt au o meserie si un loc de munca…Cosbucul si Economicul elibereaza someri pregatiti.
    Dupa ce pleaca domnul Onul se va alege praful…..
    Felicitari domn director!

  • Pai logic ca se eliberează șomeri și de la liceele cat de cat bune, dacă elevii nu se gândesc din timpul liceului la ce ar dori sa facă după ce termina 12 clase și în loc sa ajungă profesioniști ajung maxim Gigeli buni la toate.

  • Ca și elev care a absolvit Colegiul Silvic ,,Transilvania” Năsăud, ulterior schimbat în Liceul Silvic,,Transilvania” Năsăud pot să confirm că e un liceu de excepție, oferă prea mult, dar vina nu e a cadrului didactic fiindcă profesorii fac tot ce le stă în putere pentru a capta atenția elevilor și pentru a-i face să înțeleagă cât mai bine.
    Privind la comentariul de mai sus în care s-a spus că după plecarea fostului director se va alege praful nu pot spune decât că nu ați avut dreptate stimate elev, totul decurge perfect normal în continuare cu mult mai multă concentrare asupra elevilor, proiectele cu cei din exterior sunt din ce în ce mai dese, iar elevii fac performanță, ce-i drept mai greu fiindcă nu sunt interesați, dar fac.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS