Circa 23% dintre directorii de școli din Bistrița-Năsăud nu au dat concurs pe post, fiind numiți cu delegație

Holistic

Un număr de 34 de directori de școli și opt inspectori școlari sunt numiți cu delegație de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud fără să fi susținut vreun concurs pe post, susține deputul Cristina Iurișniți pe baza unui răspuns primit de la Inspectoratul Școlar Județean.

”În contextul actual al vehiculării ideii numirii în funcții de conducere a unor șefi de instituții pe criterii exclusiv politice, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am adresat o solicitare și doamnei inspector școlar general, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița – Năsăud, prin care am rugat-o să ne comunice: numele persoanelor care urmează să ocupe funcții de conducere/coordonare și control pentru anul școlar 2019-2020 la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (inspector școlar general, inspector școlar general adjunct, inspectori școlari), a instituțiilor și unităților conexe, precum și a unităților de învățământ din județul Bistrița-Năsăud (director/director adjunct), rugând să ne precizeze pentru fiecare instituție și persoană în parte modalitatea numirii pe funcție, temeiul legal al deciziei de numire, competențele profesionale și studiile specifice care au stat la baza numirii pe funcție, dacă numirea s-a realizat în urma unui concurs specific la care au participat mai mulți candidați pe post sau un singur candidat pe post.

Din răspunsul primit, aflăm că la nivelul județului pentru noul an școlar care va începe la 1 septembrie, au fost deja numiți cu delegație, fără concurs și la dispoziția Inspectoratului Școlar, un număr de 34 de directori și directori adjuncți, din totalul de 148 de funcții de conducere existente la nivelul unităților de învățământ de stat, respectiv 8 inspectori dintr-un număr de 21 de inspectori școlari, pentru celelalte posturi continuându-și activitatea directorii și inspectorii școlari care au ocupat în ultimii ani posturile prin concurs.

De asemenea, potrivit răspunsului primit, inspectorul școlar general, inspectorul școlar general adjunct și directorul C.C.D. “ocupă funcțiile de conducere actuale în urma concursurilor organizate de M.E.N.”. După cum aflăm și din arhiva presei locale, concursul pentru postul de inspector școlar general a avut loc în perioada 11-20 martie 2015, iar potrivit O.M.E.N. nr. 5558/2011 durata mandatului inspectorului școlar general este de 4 ani, putem deduce astfel faptul că și doamna inspector școlar general urmează să fie la dispoziția Ministerului Educației începând cu noul an școlar”, menționează Cristina Iurișniți într-un comunicat.

Ea susține ”desființarea inspectoratelor școlare județene, susținerea prin centre regionale pentru resurse educaționale și prin administrația locală a finanțării investițiilor în infrastructura școlară și în formarea continuă a cadrelor didactice, promovarea mentoratului și a autonomiei școlare”.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ana Maria

  Sa fim corecți.
  Cei cu detasare sau numire sunt puțini. Majoritatea au dat concurs. Nimeni nu te poate opri sa participi la un concurs iar daca esti bine pregătit sa il iei. Este o vânătoare de vrăjitoare acum, căreia s-ar putea sa ii cadă victime multi oameni de bună credință.
  Un fenomen de care vor profita o grămadă de incompetenți care își freacă mâinile si privesc cum li se deschid ușile.

  (0)
 2. Cristina

  Stimata Doamna Cristina Iurisniti

  Daca tot ati propus, va rugam o lista cu titularizarea inainte de anii 2000 deoarece toti stim ca in perioada respectiva titularizarea s-a obtinut in scoli. Daca reusiti acest lucru aveti toata sustinerea noastra, a netitularilor. Cu siguranță 90% din cei titularizați înainte de 2000 au fost pila directorului sau inspectorului ori pilă sexuala ori pila dolarică ori pilă cumetrică. Dar vă rog ocupați-vă de acest lucru să apară o listă să vedem lista rușinii.

  (16)
  • Dana

   La A. Muresanu si L. Rebr. titularizarile s-au facut exact exact cum spuneti doamna

   (0)
 3. Pop Marin

  Ma uit, stupefiat, la aceasta lista cu numele directorilor, cum or fi ei, numiti sau prin concurs. Vad numele unor persoane pe care le cunosc personal. Sunt beclenar si imi fac cruce cand vad ce oameni sunt directori. Sunt parinte de absolvent clasa a 12 a si sunt consternat cum, cineva care a clacat la bac. cu elevii este propulsata director. IMI FAC CRUCE SI IMI SPUN : ASTA E PSD-UL. Non valoare, fara rusine, fara scrupule asa cum este si primarul. NENE, FRATELE, VAI SI AMAR, MINISTRU, ACUMA SI DIRECTORI CARE NU SUNT IN STARE DE NIMIC. Incet, dar sigur, beclenarii s-au lamurit. Vei primi lectia pe care o meriti.

  (14)
  • mm

   Și în 2001 se dădea concurs organizat în școală! Și cu un singur candidat…acela menit!

   (0)
 4. Sam

  Sunt directori care abia pot purta o conversatie , se ineaca in proprile cuvinte au mintea si vedera ingusta , vezi Dorolea, dar eu sunt directori cand la nivelulul lor de inteligenta nu se ridica cu mult peste un elev de gimanziu !

  (7)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.