Actualitate

Buzdugan de bronz în perfectă stare de conservare, descoperit lângă Bistrița (FOTO)

Un buzdugan de bronz din epoca medievală, în stare perfectă de conservare, a fost descoperit sâmbătă la Bistrița de Daniel Georgiu de la Metal Detecting Bistrița. Descoperirea vine în completarea uneia făcută acum doi ani și pare să fie din perioada bizantină.

”Astăzi am avut norocul să găsesc un buzdugan de bronz foarte frumos, întreg. În momentul în care am realizat ce este am încetat săpăturile și am urmat procedurile stabilite. El a fost extras în condiții de siguranță și după proceduri arheologice și este în curs de predare. Presupun că acest buzdugan ar fi până în perioadă secolului XIV, similar cu cel găsit în 2017 la aproximativ 3-4 km”, scrie pe holland.ro. 


În 2017, după ce descoperise fragmentul respectiv, a căutat pe internet informații și a găsit unul asemănător ca model și lungime pe websiteul LGF Museum of Natural History. ”Buzduganul asemănător cu cel găsit de mine este din perioada bizantină Sec.V- XIV, găsit lângă Dunăre. Potrivirea este mare. Astfel pot specula perioada descoperirii mele pe dovezile găsite, cel puțin până voi primi un răspuns oficial de la reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud”, a notat el atunci.

Potrivit adevărul.ro, Daniel Georgiu este IT-ist de profesie, dar are ca hobby căutarea de metale. El îşi petrece câteva ore bune pe săptămână în diferite zone din Bistriţa-Năsăud unde caută bucăţi de istorie. Primele obiecte pe care le-a găsit au fost câteva cartuşe de 15 milimetri cu însemnul Lutwaffe lângă Orheiul Bistriţei, unde a funcţionat pentru o scurtă perioadă un aerodrom nemţesc în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

„Am cumpărat detectorul de metale în 2012 pentru că am avut nevoie de mai multă mişcare, având şi un job care mă ţinea mult la birou. Când am început deja să găsesc obiecte mi s-a aprins beculeţul şi am început să le studiez şi să le caut şi povestea”, a spus Daniel Georgiu.

Valoarea obiectelor, multe dintre ele ajungând sub formă de donaţie la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, este completată de povestea din spatele lor, iar datele istorice de multe ori sunt mai greu de găsit decât obiectul în sine.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS