Actualitate

Rareș Buhai, cetățean de onoare. ”Bistrița știe să își premieze eroii”

ACTUALIZARE Rareș Buhai (19 ani) este al 65-lea și cel mai tânăr cetățean de onoare al Bistriței.

Consiliul Local a aprobat cu unanimitate de voturi, 19, proiectul de hotărâre privind conferirea acestui titlu fostului elev al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”.

”O mare parte din planeta Pământ a auzit de Rareș Buhai, care a spart toate barierele internaționale. Este un copil eminent, care merită tot respectul nostru. Este meritul Bistriței că știe să-și premieze eroii. Rareș a făcut atât de multe lucruri încât fiecare bistrițean trebuie să îi acorde respect”, a spus consilierul municipal PSD Constantin Rus, directorul CNLR.

Însemnele care atestă această calitate îi vor fi înmânate de Zilele orașului.

”Având în vedere meritele sale deosebite, contribuţia importantă la promovarea imaginii municipiului Bistriţa prin faptul că, datorită muncii şi talentului său a devenit cel mai premiat elev olimpic român, precum şi recomandările înaintate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, respectiv recomandarea prof. diriginte, dl. Silviu Candale, precum şi Raportul Direcţiei Administraţie Publică, Juridic şi Direcţiei Comunicare – Serviciul Relaţii Publice, propun, în calitate de primar al municipiului Bistriţa, conferirea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa domnului Rareş-Darius Buhai. Talentul de excepţie al tânărului bistriţean Rareş-Darius Buhai este de necontestat, iar aprecierea manifestată faţă de rezultatele sale impresionante, atât în ţară cât şi în străinătate, constituie o dovadă în plus. La vârsta sa, Rareş-Darius Buhai a contribuit deja semnificativ la promovarea imaginii municipiului Bistriţa, fapt ce îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” ca expresie a aprecierii comunităţii noastre”, spune primarul Ovidiu Crețu în expunerea de motive.

Multiplu medaliat la olimpiadele naționale și internaționale de informatică, Rareș Buhai, absolvent al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, a cucerit anul acesta medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI) desfășurată în Kazahstan, la Almaty. El a obținut al patrulea aur consecutiv la IOI și a urcat pe locul 2 în Hall of Fame-ul competiției.

Performanța lui Rareș Buhai egalează rezultatul realizat în 2006 de polonezul Filip Wolski și este depășită doar de performanța practic inegalabilă a competitorului din Belarus Gennady Korotkevich (6 medalii de aur + 1 argint între 2006 și 2012), care a participat mai mulți ani la competiție, regulamentul din țara sa permiţându-i să concureze începând din clasa a VI-a.

Rareş Buhai a susţinut Bacalaureatul în sesiune specială și l-a promovat cu succes, obţinând media 9,63. Anul acesta a cucerit din nou și medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică. El va studia la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

Palmaresul lui Rareș Buhai:

– Olimpiada Națională de Informatică: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014: locul 1; 2015: locul 2;

– Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori: 2010, Shumen (Bulgaria): medalie de bronz; 2011, Bistrița: medalie de aur; 

– Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada: 2012, Yakutsk (Rusia): medalie de aur; 2013, Yakutsk (Rusia): medalie de aur;

– Olimpiada Balcanică de Informatică: 2012, Belgrad (Serbia): medalie de aur; 2013, Sarajevo (Bosnia-Herțegovina): medalie de aur;

– Olimpiada de Informatică a Europei Centrale: 2014, Jena (Germania): medalie de aur; 2015, Brno (Cehia): medalie de argint;

– Olimpiada Internațională de Informatică: 2012, Sirmione-Montichiari (Italia): medalie de aur; 2013, Brisbane (Australia): medalie de aur; 2014, Taipei (Taiwan): medalie de aur; 2015, Almaty (Kazahstan): medalie de aur.

În ședința din 23 iulie, Consiliul Local Bistrița a aprobat propunerile de acordare a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița sopranei Anita Hartig și tenorului Ștefan Pop.

4 comentarii

  • Dintre cetatenii care au primit aceasta onoare in Bistrita postdecembrista, este printre putinii cetateni care si merita! vreo 6o sunt POLITIC numiti, nu pe valoare.

  • Rares draga ! Tu esti si meriti mai mult decât să te laşi mocirlit într-o astfel de companie ! Departeaza-te de zona politica , dar si de cea efuziv-afectiva de care esti curtat, si urmează-ţi drumul. Succes şi nu uita că esti si poti fi de folos urbei din care provii, si fără a fi cetateanul ei de onoare ! Tu esti oricum onoarea zonei noastre, chiar fara a fi declarat astfel de niste oameni mult mai putin onorabili !

    • doar ca///daca tot i se ofera niste bani consider ca trebuie sa profite de pe urma fraierilor politici care cred ca pot politiza un….”geniu”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS