Social

Clădirea Judecătoriei Beclean, de 10 ani tot în lucru. În ce stadiu s-a ajuns

”Dintre toate instanţele din raza de competenţă a Tribunalului BistriţaNăsăud, doar sediul Judecătoriei Beclean nu asigură condiţii normale de desfăşurare a activităţii pentru judecători şi personalul auxiliar pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru justiţiabilii care se adresează acestei instanţe”, se arată în raportul de activitate al instituției.

”În condiţiile în care clădirea în care se află sediul Judecătoriei Beclean era revendicată în baza Legii nr.10/2001, la data de 31 octombrie 2011 s-a început edificarea unui sediu nou pentru Judecătoria Beclean, în baza Contractului de execuţie nr.1.932/20.10.2011.

Pe parcursul derulării contractului au apărut numeroase probleme, inclusiv necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, neincluse în contractul iniţial sau neclarităţi legate de proiectul tehnic ce au generat neînţelegeri între proiectant şi executant.

Mai mult, de la începutul investiţiei până în prezent execuţia lucrărilor a fost întreruptă temporar, pentru mai multe perioade de timp, datorită lipsei fondurilor bugetare, iar din anul 2018 nu s-a mai efectuat nicio lucrare, contractul de execuţie anterior menţionat fiind reziliat în ultimul trimestru din anul 2020.

Valoarea investiţiei cumulat realizată era de 5.250.869 lei, stadiul fizic atins reprezentând 28,33%, stadiu din 2018.

Președintele Judecătoriei Beclean, Claudiu Gurlui, a cerut alocarea unei sume de bani necesare pentru finalizarea noului sediu, aflat în construcţie, ”pentru buna desfăşurare a activităţii şi pentru a nu se pune în pericol sănătatea şi integritatea corporală a personalului şi a justiţiabililor datorită condiţiilor improprii şi neigienice în care Judecătoria Beclean funcţionează”.

La începutul anului 2020, Statul de funcţii şi de personal al Judecătoriei Beclean cuprindea un număr total de 15 posturi, din care: 4 posturi de judecător, 8 posturi de grefier (dintre care 6 grefieri de şedinţă şi 2 grefieri arhivari), 1 agent procedural, 1 aprod şi un îngrijitor, toate posturile fiind ocupate.

În anul 2020, la Judecătoria Beclean s-au înregistrat 3.835 dosare nou intrate, care, adăugate unui stoc de 2.114 dosare la începutul anului 2020, dau o încărcătură de peste 1.983 dosare pe judecător, ceea ce va face ca în cadrul Judecătoriei Beclean, la sfârşit de an, să se depăşească din nou, cu mult, încărcătura medie pe judecător raportat la numărul de posturi din schemă, la nivelul judecătoriilor (locul 3 la nivel naţional).

Această creştere a volumului de activitate din cadrul Judecătoriei Beclean este o consecinţă a extinderii competenţei teritoriale prin H.G. nr. 794/2015, prin care comunele Şieu-Măgheruş, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie,
Budeşti, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş (în total 20 de localităţi componente), din circumscripţia Judecătoriei Bistriţa, au trecut în circumscripţia Judecătoriei Beclean.

4 comentarii

  • Zilele trecute presedintele CSM , judecatorul B. Mateescu a prezentat ministrului justitiei un memoriu prin care solicita cresterea indemnizatiei judecatorilor (si personalului auxiliar din justitie) cu 25% . Cred ca d-l presedinte a avut in vedere (ca exemplu) in fundamentarea solicitarii si Judecatoria Beclean. D-l presedinte spune despre clasa magistratilor ca este cel mai prost remunerata (in raport cu importanta muncii , desigur). Astfel un judecator debutant (cu pana la 3 ani vechime) avea in 2017 o indemnizatie de baza de numai 12 000 lei iar un judecator de curte de apel (cu vechime de 10 ani) o indemnizatie de numai 21 000 lei. Pai se poate asa ceva ? Judecati si D-vs ! E adevarat ca sunt inamovibili dar cum ar putea judecatorii sa-si pastreze independenta si obrazul curat cu asa putini bani ?

    • Probabil se raporteaza la Dorneanu si la alti activisti pcr-psd care cumuleaza venituri bugetare de peste 100.000 lei/luna.

  • Toata Romania stie cum se dau verdictele la judecatoria Beclean. Numa acolo sa nu ajungeti… Totul e pe baza de cunostinte. Ai cunostinte ai castig de cauza, n-ai cunostinte este ca si condamnat inca dinainte ca procesul sa inceapa.

    Nu cladire nou trebuie acolo ci desfintat cu totul.

    • Și la Bistrița e la fel .Dosar /judecător prea mare ? Pai nu mai dați starea termene ,fiți capabili și soluționați cauzele,nu mai stați la cheremul infractorilor .Când că dau porunca atunci rămâneți în pronunțare.Ce spuneți ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS