Actualitate Recomandări

Cod roșu, avertizări Ro-Alert. Efectele furtunilor în Bistrița-Năsăud (FOTO-VIDEO) 

Joi seara, populația din comunele Telciu, Târlișua, Zagra, apoi cea din orașele Bistrița, Beclean și comunele Lechința, Șintereag, Șieu Măgheruș, Nușeni, Matei, Budacu de Jos, Șieu Odorhei, Mărișelu, Galații Bistriței a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert cu privire la codul roșu meteo de averse, grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice. Au fost recomandate măsuri de adăpostire în clădiri, evitarea ieșirii din clădiri, pericol de accidente.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, după vijelii au căzut copaci pe carosabil – DN 15 A Dealul Herinei, în orașul Beclean (pe calea ferată), în Viișoara. S-au rupt copaci în Bistrița pe strada Burgului, dar și în Parcul Municipal.

Au fost afectați consumatorii de energie electrică de pe traseele Lechința – Beclean, Beclean – Năsăud și Valea Ilvelor. La ora 22.00, situația operativă la nivelul județului cu privire la rețelele electrice se prezinta astfel: 3 linii de medie tensiune parțial alimentate, 2 linii de joasă tensiune cu conductori rupți, 22 posturi de transformare nealimentate, 3.265 consumatori nealimentați. Pentru remedierea deficiențelor au intervenit 13 echipe ale furnizorului de energie electrică în localitățile Mocod, Zagra, Suplai, Jimbor, Șendroaia, Cireșoaia.

Vineri dimineața la ora 8.00, situația operativă la nivelul județului cu privire la rețelele electrice se prezinta astfel: 2 linii de medie tensiune parțial alimentate, 1.917 consumatori nealimentați. Pentru remedierea deficiențelor intervin echipe ale furnizorului de energie electrică în localitățile, Mocod, Zagra, Suplai, Jimbor, Șendroaia, Cireșoaia și Feleac.

În municipiul Bistrița, str. Sg.maj. Octavian Popa, ca urmare a fenomenelor meteo periculoase din data de 27.06.2019, un copac a căzut peste acoperișul unui imobil. La fața locului a intervenit SVSU Bistrița, care a solicitat sprijinul pompierilor militari, din cauza accesului greoi în zonă. Copacul trebuie tăiat din aproape în aproape, iar la fața locului a fost direcționat un echipaj de pompieri cu autospeciala de lucru la înălțime din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.

(Foto: Știri din Beclean)

Turiști din Germania, ajutați de jandarmi pe timpul codului roșu de furtună – ”Un autocar cu 22 de turiști germani care se îndrepta către Castelul Dracula s-a defectat în Valea Străjii și staționa de aproximativ trei ore când jandarmii montani din Piatra Fântânele care treceau prin zonă au oprit pentru a le oferi sprijin. Având în vedere faptul că defecțiunea suferită la motor nu a permis continuarea drumului, turiștii riscau să își petreacă noaptea în autocar, până la sosirea altei mașini cu care aceștia să își continue traseul. Având în vedere faptul că prima oprire ar fi fost Castelul Dracula, jandarmii montani au solicitat primăriei Tiha Bârgăului un mijloc de transport cu care turiștii germani să fie transportați în siguranță către unitatea de cazare. Cu sprijinul autorităților locale s-a reușit îmbarcarea tuturor persoanelor în alt mijloc de transport și transportul acestora la hotel, unde au fost cazați peste noapte. Turiștii s-au arătat impresionați de gestul făcut de jandarmii montani și au declarat că în cele trei ore,nimeni nu a oprit să le ofere sprijin sau să întrebe dacă au nevoie de ajutor”, a precizat Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

(Foto: IJJ BN)

1 comentariu

  • Proasta sincronizare cu alertă.. A fost după ce a trecut..cu 10 minute..Puteam să fiu în. Calea vijelie și….are de la Mine .o bulina Neagra ..aplicatia..0..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.