(FOTO) Sezonul estival nu pare nici pe departe compromis la Colibița unde lacul e din nou plin cu apă, bărcile și chiar mici vaporașe plutesc liniștite pe luciul apei, iar cabanele și pensiunile sunt pline. Cel puțin asta reiese din postarea primarului din Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, care scrie pe Facebook, revoltat, vezi-Doamne, că proprietarii de pensiuni din Colibița sunt nesimțiți și aruncă gunoiul pe lângă tomberoane ca și cum nu ar fi treaba administrației locale să se asigure că toată lumea respectă legile și regulile stabilite.
Potrivit mai multor fotografii postate în mediul online de cei care și-au petrecut sfârșitul de săptămână sau chiar minivacanța de Rusalii la munte, lacul este plin, lumea se distrează și se fotografiază.
Pe lac plutesc diverse ambarcațiuni, așa cum reiese din alte fotografii:
Timp Online l-a contactat fără succes de câteva ori pe Ștefan Rus, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ca să îl întrebe ce se întâmplă cu lucrarea la baraj și lac, anunțată cu surle și trâmbițe de Ministerul Apelor și Pădurilor.
Reamintim că, într-o conferință de presă din 24 mai a.c., însuși ministrul Ioan Deneș recunoștea că reabilitarea barajului Colibița și amenajarea albiei râului Bistrița Ardeleană nu au deocamdată finanțare europeană întrucât JASPERS – parteneriatul de asistență tehnică între trei membri (Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții – BEI și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare -BERD) – nu și-a dat acordul pentru lucrările pe care Administrația Bazinală Someș-Tisa vrea să le facă pe cursul râului.
Sesizați de ONG-uri, consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord cu betonarea malurilor în zona orașului Bistrița, propunând mai degrabă ”o soluție prietenoasă cu mediul”, în traducerea ministrului Deneș ”niște pari între care să împletim niște nuiele”.
Supărat pe ONG-urile care ar fi băgat bețe în roate ministerului pe care îl conduce luând interviuri de la localnici cum că acest râu nu a creat niciodată probleme grave, Deneș s-a folosit de inundațiile din mai 2019 ca să se dezlănțuie împotriva organizațiilor de mediu și a JASPERS, care le ascultă. Toate declarațiile le-ați putut citi AICI.
Sursa foto: Facebook
in 90 am avut bani grei! de imi mergea capul sa fi luat ceva teren langa lac, acum stateam cu burta la soare si (…) femei… asa. i am cheltuit la ruleta iar acum stau cu mama intr o garsoniera si cu sotia care e o puturoasa si care nu munceste nimic. e puturoasa ca si mine. vorba aia:. dai romanului mintea de pe urma…
mai grigoras?
sau vasile, tu esti?
…ba nu…e florin!
intretiiii frustratule sau esti intretinut? ba nu ma, eu sunt om harnic:)
Va lamentați că v-a învins sistemul.
Prin urmare, statul (degeaba) nu poate înfrânge statul paralel.
Apoi la cine-i pita și cuțîtu ?
Pe câți i-ați ras la sânge, închizându-le băcănia ?
Aplicați mai departe legea lui Ohm ?
Când vom auzi că o autoritate publică a impus legea chiar cu prețul demolării unei lucrări scumpe dar nelegale ?
Da in 1970 nu au fost probleme pe cursul de apă de la baraj in jos întrebați pe bătrâni au luat apa si grădinile de vorbit sunteti buni
Bargauane, in 1970 nu exista barajul. Lucrarile de constructie au inceput abia in 1977 si s-a dat in folosinta in ‘91.
Primarul din Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, este revoltat- nevoie mare, pentru că proprietarii de pensiuni din Colibița aruncă gunoiul menajer pe lângă tomberoane, dar nu suflă un cuvât in legtură cu faptul că aceasi proprietari de vile isi deversează dejectiile direct in apă, asa cum s-a putut constata cand lacul a fost partial golit. Tocmai aici e marea nesimțire a proprietarilor de vile care nu tin seama de faptul ca Lacul Colibita asigură resursa de apă potabilă pentru alimentarea localităţilor din aval, inclusiv a Municipiului Bistriţa.
Dupa cum se stie, recent Administraţia Bazinală de Apă Someş – Tisa a promovat un proiect complex de reabilitare şi modernizare a construcţiilor, echipamentelor şi instalaţiilor de la baraj şi de la descărcătorii hidraulici ai acestuia la care se adaugă lucrări de amenajare ale cursului de apă care vor mări gradul de protecţie al populaţiei şi infrastructurii localităţilor din aval la inundaţii. Soluţiile de reabilitare şi modernizare includ atât măsuri de protejare a ecosistemelor acvatice, cât şi măsuri de consolidare a malurilor şi versanţilor. Deocamdată se pare că lucrările in zona Lacului Colibița au fost sistate, insă la sfârşitul verii, reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor vor să demareze lucrările de consolidare a barajului ridicat în urmă cu 42 de ani şi apa din lac va fi scoasă în totalitate. Rămane de văzut ce se va face si la sistemul de canalizare din Colibița, astfel ca DEJECŢIILE şi apa menajeră să nu mai ajungă direct în lac.
Cum stam cu caca in lac… se mai deverseaza??? Alti se caca in lac iar altii fac baie in lac :)))) misto