Firma Comelf a dat de lucru, în timpul verii, la nu mai puţin de 164 de studenţi ai Extensiei Bistriţa a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, respectiv elevilor de la liceele tehnologice din Bistriţa care au vrut să vadă cum e în producţie. Tinerii au primit salarii şi asigurarea că au „uşile deschise” la una dintre cele mai mari companii din zona industrială.
Universitarii clujeni, prezenţi al deschiderea festivă a noului an la UTCN, i-au mulţumit lui Dorin Stoian pentru sprijinul acordat universităţii încă din 1992 când a venit pentru prima oară la Bistriţa. În replică, managerul Comelf a spus că meritul pentru dezvoltarea învăţământului superior îl au şi autorităţile judeţene.
„Se pare că, la Bistriţa, autorităţile au înţeles că misiunea lor principală este educarea, instruirea şi formarea generaţiei tinere şi acesta este un lucru extraordinar care va genera progres, iar faptul că este aproape sigur că Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va funcţiona, într-un orizont de timp, în cea mai reprezetativă clădire a Bistriţei – fostul Tribunal – este un lucru extraordinar. Dacă reuşim să facem şi proiectul cu clădirile de pe Independenţei – să creăm acolo un centru de cercetare şi inovare – va fi un lucru şi mai bun”, a spus Dorin Stoian.
Managerul Comelf a adăugat că, în aceste condiţii, misiunea mediului economic bistriţean este aceea de a contribui la „desăvârşirea profesională a celor care au început UTCN”.
„La Bistriţa aveţi o oportunitate pe care nu trebuie să o neglijaţi, unităţi economice care vă primesc în mijlocul lor ca să vă formaţi complet în parcursul celor patru ani de studii. În plus, încercăm să orientăm şi masteratele spre o formă profesională care să contribuie la desăvârşirea voastră profesională, să nu aveţi nevoie de doi sau trei ani ca să faceţi o tranziţie de la ce aţi învăţat în şcoală la ceea ce se întâmplă în mediul productiv”, a adăugat Stoian.
Şeful Comelf a spus că, în această vară, 164 de studenţi şi elevi au făcut un stagiu în Comelf cu statut de angajaţi, ceea ce e a reprezentat „un efort foarte mare din partea unităţii”.
„Am făcut însă cu mare drag lucrul acesta dacă am văzut că tinerii vor să vină şi să se angajeze în perioada verii. Ar fi bine pentru anul viitor câţi studenţi din toţi anii ar dori să se angajeze în perioada verii ca să ne putem pregăti din timp. Sunt nişte etape pe care trebuie să le parcurgem, nişte lucruri care nu pot fi comprimate. Şi atunci sugestia mea este ca, pentru anul viitor, să pregătim lucrurile din timp. E un câştig care nu se pierde niciodată. Când veţi absolvi veţi fi nişte ingineri desăvârşiţi, gata de a deveni productivi. Noi rămânem deschişi. Oricând îmi fac timp pentru universitate, pentru studenţi. Dacă aveţi vreo problemă, veniţi şi apelaţi direct la mine mai ales că sunt multe fete acum va fi cu atât mai plăcut să conversez cu voi. La mine uşa e deschisă pentru că, oricum, e stricată închizătoarea şi nici nu vreau să o închid, vreau să o las permanent deschisă pentru voi, cei mai tineri, care debutaţi în învăţământul tehnic superior. Vă urez succes într-o carieră care nu e foarte uşoară! „, a spus Dorin Stoian la deschiderea festivă a noului an universitar la Extensia Bistriţa a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a început, la Bistriţa, un nou an universitar cu un număr record de studenţi – 584. Numai în anul întâi sunt 175. Această „creştere spectaculoasă faţă de anul trecut” când erau în jur de o sută de studenţi în anul I se datorează în primul rând mediului industrial din Bistriţa şi cererii locurilor de muncă în zona de inginerie. La Extensia Universitară Bistriţa sunt patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. Din acest an, la Bistriţa sunt şi trei masterate: de sudură, ingineria calităţii, respectiv unul de robotică.
Felicitări domnule ing. Dorin Stoian! Să dăm Cezarului ce-i a Cezarului!
Fără determinarea sa, probabil că extensia UTCN nu ar fi existat!
norocul lor ca, pana la absolvire, iese stoian in pensie…:)
scapa de miticism, tiranie, nepotism si, mai ales, de limbajul de mahala cu care-si trateaza dintotdeauna subordonatii de zici ca numai asta il mai tine in viata pe „bistritean”.
aaa ! si slugile de sub el care-o sa reactioneze hamaind …
mars, latrailor !
Grigore! Tie ți rușine cu numele tău neaoș românesc? Asta în primu rând. În al doilea rând, cred că ești un frustrat care n-ai făcut sau nici nu faci „mulți purici” în Comelf.
Rezultatele menegerului general se văd în stabilitatea economico-financiare a firmei, politica de personal de tramziție de la garnitura îmbătrânită la generația tânără, politica de retehnologizare, de curățenie și igienă, de ajutorare a cazurilor grave de sănătate, nu de rezolvare a frustrărilor unor indivizi izolați. Ascunderea identității sub masca anonimatului denotă caracterul și credibilitatea comentariului tău!
prost trebuie că eşti… brrrr
dintr-ăştia-i plac lu’ stoian 🙂
ori, avrame, ţi-a dat jos botniţa piticul stoian să poţi latra ? 🙂
rămâi in continuare preşul de şters picioarele ale miticului.
nu sunt dintre voi, cei care-i gâdilaţi dinţii cu limba prin cur
există viaţă şi după pitic 🙂
si mai lasă-ne cu limbajul asta de căcăcios parvenit socialist
mă mir că nu-l doare curul pe stoian de la limbile voastre de lemn
🙂
muriţi odată !
Felicitări Dorine. Conduci aceasta firma din 1990. Rezultatele spun totul. Critici si nemultumiți vor fi tot timpul. Nu limbajul ci realizările sunt de apreciat. Cârcotașii sunt nemultumiți ca cineva poate.