Actualitate

Comercianţii din Piaţa Centrală, îngrijoraţi că vor falimenta dacă zona va fi închisă traficului

Mai mulţi proprietari de magazine din zona centrală a oraşului au venit, vineri, la dezbaterea publică organizată de Primăria Bistriţa lpe marginea proiectului de modernizare a Pieţei Centrale. Oamenii sunt îngrijoraţi de faptul că municipalitatea vrea să închidă circulaţia rutieră în zonă şi că vor falimenta.

Primăria Bistriţa a organizat, vineri, o dezbatere publică pe marginea modernizării Pieţei Centrale a Bistriţei la care au participat primarul Ovidiu Creţu, secretarul municipiului Floare Gaftone, viceprimarul Kiss Laszlo, arhitectul şef al oraşului Monica Pop, alţi arhitecţi, dar şi consilierii locali Sorin Hangan, Gheorghe Tuţă şi Ioan Peteleu (PNL), respectiv reprezentanţii firmei  SC Planwerk SRL Cluj-Napoca care a realizat proiectul.

Oamenii de afaceri s-au plâns că, de când s-a creat pietonalul la Bistriţa, magazinele de pe Liviu Rebreanu încep să dea faliment. Ei au spus că e va fi imposibil să se mai facă comerţ la Bistriţa dacă va fi interzis accesul maşinilor în toată piaţa centrală, Bistriţa fiind un oraş atipic în care, au spus ei,  comportamentele oamenilor sunt diferite. Unii comercianţi i-au reamintit primarului că a promis, în 2008, că va deschide pietonalul de îndată ce va fi ales în funcţie, nu s-a ţinut de cuvânt şi acum vrea chiar să persevereze.

Arhitectul Eugen Pănescu, reprezentantul firmei care a făcut proiectul, a explicat că zonele pietonale au dus, întotdeauna, la creşterea accesibilităţii magazine şi alte spaţii comerciale.

„E ca o axiomă în geometrie. S-a verificat peste tot în lume şi în România, dar mai ales în străinătate. Suntem convinşi că şi la Bistriţa va fi la fel chiar dacă aveţi impresia că va fi diferit aici fiindcă e vorba de dumneavoastră. Nu va fi eliminată de tot circulaţia. Vor avea acces riveranii, se va putea face aprovizionarea, dar maşinile vor avea o limită de viteză şi vor da prioritate pietonilor. Pietonalul e o zonă în care toată lumea se simte în siguranţă, şi pietonii, şi maşinile. În străinătate, în astfel de zone tramvaiul aşteaptă după oameni. Vă veţi convinge singuri că, într-un fel se vede un magazin din maşină, şi altfel se vede când mergi pe jos, alta e atracţia oamenilor faţă de magazine. Proiectul a avut ca finalitate creşterea nivelului comerţului şi nu scăderea lui”, a spus arhitectul Eugen Pănescu.

Întrucât în proiect nu mai este prevăzut WC public în zona centrală pe motiv că este foarte puţin folosit, dar şi tăierea unor arbori, ecologiştii reprezentaţi de Marius Bălan au contestat proiectul.

În schimb, viceprimarul Kiss Laszlo a spus că e de acord cu desfiinţarea grupului sanitar, dar a cerut să se rezolve cumva problema accesibilităţii în zonă. „Strada Dornei o pot intui ca o zonă pietonală, dar să avem o linie verde cu transport public, ecologic, care să permită oamenilor să circule. De asemenea, să fie şi o zonă de biciclete. Noi, ca administraţie, va trebui să organizăm evenimente ca să punem în valoare piaţa”, a spus Kiss.

Arhitectul Pănescu a declarat că acceptă cu greu o contrapoziţie în ceea ce priveşte spaţiile pietonale fiindcă este un fan al acestora. „Pe Liviu Rebreanu, vara, e foarte greu să vezi ce e în vitrină din cauza teraselor. Şi aceasta nu e din vina maşinilor. Şi la Cluj a fost aşa în primul an, dar lucrurile s-au mai corectat. Trebuie încredere şi răbdare”, a spus el.

Fostul viceprimar Ioan Peteleu a atras atenţia că Bistriţei îi lipsesc parcările subterane, ceea ce face ca oamenii să nu poată ajunge în zona centrală aşa cum se întâmplă în altă parte, motiv pentru care o vor ocoli. „Cred că, şi în acest caz, parcajele subterane ar rezolva multe probleme. Cred că e un aspect ce se poate studia. Am şi un concept pe care l-am imaginat şi dezvoltat, subteran şi suprateran, inclusiv cu galerii de artă la etaj. Al doilea aspect este că Biserica Evanghelică e în reabilitare. Faţadele nu vor mai arăta la fel după reabilitare şi atunci tot ce înseamnă pavaj va avea nevoie de schimbări cromatice”, a spus Peteleu.

Un bărbat a intervenit şi a spus că vrea ca administraţia să înceteze cu comparaţiile cu alte oraşe din ţară şi străinătate. „Nu cred că puteţi paraliza oraşul, să avem numai cârciumi. Înţeleg că domnul arhitect are un interes, dar cred că noi avem mai multe probleme, specifice pe care trebuie să le rezolvăm noi. Nu mai vreau să ne tot comparăm cu alţii. Fiecare oraş are specificul lui şi noi trebuie să fim cei care să ne simţim bine în oraşul nostru”, a spus el.

Managerul Cofetăriilor Cristina, Cristina Istrate, a spus că salută modernizarea pieţei, însă are aceleaşi îngrijorări legate de afacerea pe care o conduce întrucât oraşul nu are prea mulţi studenţi care să anime zona pietonală, aşa cum se întâmplă în alte oraşe, iar clientela magazinelor a scăzut. Ea a subscris părerii unei doamne care a vorbit anterior şi care a spus că bărbaţii, mai ales, evită zona pietonală fiindcă nu au unde parca.

Titus Banc, proprietarul a două spaţii comerciale de pe strada Gheorghe Şincai, a spus că problema circulaţiei trebuie rezolvată cu prioritate. „Mie îmi plac unele fotografii pe care le-aţi arătat, altele nu şi asta pentru că nu trăiţi în Bistriţa zi de zi şi nu ştiţi cum se trăieşte aici. Nu aţi plătit nimic din banii dumneavoastră. Noi am încercat să ne dezvoltăm, să facem investiţii. Fireşte că mi-ar plăcea să fie locuri de parcare subterane sau supraterane, dar acum vreau să ştiu ce se face în următorii 5 ani. Am deţinut un spaţiu pe Liviu Rebreanu pe care l-am închis din cauza pietonalului. Pe mine mă interesează ce se întâmplă acum. Am văzut ce s-a petrecut în ultimii 25 de ani în România, în multe cazuri nimic. Vreau să ştiu dacă veţi modifica proiectul”, a spus Titus Banc.

Arhitectul a admis că nu cunoaşte exact profilul vieţii de zi cu zi la Bistriţa. „Toate proiectele pot fi modificate, unele sunt acceptabile, altele nu. Se poate aduce traficul înapoi, peste tot, dar, din afară, se văd lucrurile altfel. Nu acuz viziunea dumneavoastră potrivit căreia nu vreţi să se schimbe nimic. Noi am venit însă ca să se facă schimbări în bine. Acest proiect va aduce schimbări imediate în bine. Sunt convins că putem discuta”, a spus Pănescu.

dezbatere publica 2 dezbatere publica 3 dezbatere publica 4 dezbatere publica 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.