Actualitate

Comercianții, în conflict cu producătorii în Piața Decebal. Grigore Rânziș: Am fost amenințat

(FOTO) Lucrările de reparații pe care Primăria Bistrița le face în Piața Decebal în sectorul destinat agenților economici nu s-au încheiat, așa încât comercianții au fost mutați temporar în zona destinată producătorilor. Numărul mic de mese de aici a dus la apariția unor conflicte între ei și producători care nu au putut fi aplanate nici măcar de Administrația Piețelor. Într-un astfel de conflict a fost implicat marți Grigore Rânziș, membru al Asociației Produs în Bistrița-Năsăud, care a venit cu zmeură și mure de vânzare.

El susține că a vrut să-și închirieze o masă, dar comercianții de fructe nu au vrut să îi facă loc, așa că și-a pus marfa pe jos în zona chioșcurilor. Nici acolo nu a fost lăsat să vândă, comercianții acuzându-l că vrea să le fure clientela.

”Mese ar fi, dar nu poți sta sub presiune și amenințat. Nu am probleme cu niciun comerciant, fiecare să-și facă business-ul lui. Eu sunt sezonier, vin o lună sau două și cu greu reușesc să îmi vând marfa. Mai e câte unul care tolerează, dar majoritatea nu. Azi am avut probleme cu domnii din colț care au două mese, plus două care nu sunt ale lor. Domnii de la Administrația Pieței au venit și mi-au dat masă, nu a fost problemă cu dânșii, dar cu greu și cu scandal mi-au făcut loc acești comercianți. Nu am loc să mă desfășor, mi-ar trebui două mese. M-au înjurat, m-au amenințat. Au inventat că eu aș fi zis ceva către nevasta domnului, că i-aș fi zis Marș!, dar nu am zis nimic, că nu zic nimic la nimeni. E și loc puțin, dar dacă tot mi-au dat o masă, ar trebui să mă lase să vând, dar ei nu mai încetează. Aici e un grup care face presiuni. Mă amenință subtil, tot timpul au ceva de comentat la adresa mea. Fac tot felul de presiuni. Să mă duc în stânga, să mă duc în dreapta, stau de două ore și nu am reușit să vând nimic din cauza lor. Dacă m-ar lăsa în partea cu magazinele, îmi aduc masă, umbrelă și vând liniștit, dar eu nu am voie. Nu mă lasă”, a spus Grigore Rânziș.

Vecinii de masă ai lui Grigore Rânziș susțin însă că și acesta ar avea o vină. ”A venit domnul Horațiu, șeful de la administrație, mi-a cerut să-i fac loc pe masă. A durat pentru că am avut marfă pe masă, nu am zis nimic. M-am restrâns, am zis că din spate strâng când vine soțul că sunt operată de patru luni, deci a fost ok. Pentru că am zis că nu pot acum a început să vorbească urât. Sunt femeie și nu accept ca un străin să îmi vorbească așa. Masa nu e nici a lui, nici a mea. L-am rugat pe colegul care nu vine la piață să mă lase pe mine. Asta a fost înțelegerea între noi, colegii. Deci, dacă avem contract de licitație, eu indiferent dacă vin sau nu la piață, plătesc. Pe mine nu mă interesează dacă el plătește sau nu, nu e treaba mea, dar nici să-mi spună mie ca bărbat: dispari și plânge-te la altă masă! Eu sunt comerciant cu acte în regulă, cu casă de marcat. De câte ori am fost verificată, de 20 de ani, nu am fost amendată că sunt corectă. El nu este producător 100% pentru că murea a cumpărat-o de aici, sub ochii mei. O fi având el două-trei tufe de mure, nu comentez, dar murea a cumpărat-o de aici. Nu ameninț pe nimeni, dar nu accept să mi se vorbească urât. Am 50 de ani, el are 30 și am pretenții la respect. Și mie îmi trebuie o pâine, și lui la fel. Nimeni nu vine aici să cerșească. Toți venim ca să ne câștigăm pâinea și traiul de zi cu zi, dar asta nu înseamnă că unul trebuie să jignească și celălalt să tacă. Eu nu m-am dus să-l ameninț la domnul Răzoare. I-am spus că nu e frumos să vorbești așa!”.

O altă comerciantă a intervenit și ea în discuție și spus că nu este de acord să vândă nimeni marfă pe jos:”Dacă vrei masă, du-te la administrație, plătește pe o lună. Dacă o plătește are masă, să nu stea nimeni cu marfa pe jos sau în altă parte. De-asta are piața mese ca să se vândă pe mese. Este igienic și sănătos să vinzi marfa de pe jos?”.

Despre acest conflict, Luca Răzoare, directorul Direcției de Administrare a Piețelor din Primăria Bistrița, a declarat”: ”Nu există așa ceva că nu poate să vândă. Are masă dată, a fost la mine și azi dimineață și a mai avut și săptămâna trecută un conflict. Eu am crezut că l-am stins. Nu se înțeleg, se jignesc unul pe altul. Dânsul și-a plătit masă, ceilalți la fel și eu am crezut că s-a stins conflictul între ei. Atâta timp cât lucrăm la piața din față, pe cei cu fructe i-a adus aici că au mese licitate. Domnul Rânziș nu a avut masa licitată, dar având posibilitatea, exitând masă în plus, i-am dat o masă. Ei probabil sunt nemulțumiți că le face concurență. Eu le-am spus: dacă nu încetează să se jignească și să se amenințe cu bătaia, nu am decât să sesizez Poliția care va face o anchetă și va lua măsuri. Se va lăsa cu amenzi. Dacă lor le convine să plătească amenzi, asta am să fac. Dar am crezut că s-a stins conflictul. Comercianții sunt care sunt vechi, de când e piața, și ei se cred mai superiori celor care vin mai noi în piață. Poartă discuțiile astea între ei și se mai ceartă, dar piața nu o administrează ei, ci conducerea Pieței Decebal. Toți și-au adjudecat mesele la prețul de pornire stabilit în Consiliul Local. Nu s-au băgat unul peste altul pentru că mese sunt suficiente. Sunt unii care au și câte 6 mese. De prețuri nu se pot plânge. O masă de un mp costă 230 de lei pe lună. Pe zi închirierea unei mese costă 10 lei pentru producători și 12 lei pe zi pentru agent economic”.

Potrivit lui Luca Răzoare, până cel târziu în 15 august 2019 vor fi gata lucrările și la sectorul dedicat comercianților unde sunt 100 de mese, ”suficiente pentru toată lumea” și nu vor mai exista astfel de conflicte.

În ce privește casele de marcat, Luca Răzoare a spus că toți comercianții le dețin, dar dacă emit sau nu bonuri trebuie să verifice acest lucru Fiscul. ”Orice persoană juridică e obligată să dea bon fiscal. Și cumpărătorii sunt de vină. Să ceară bon fiscal. Ei, comercianții, au case de marcat. Toți au, dar nu sunt la vedere. Tastează pe ele cât vor ei într-o zi. E un fel de evaziune. Nu e corect, dar organele abilitate să se sesizeze. Primăria Bistrița nu are obligația să verifice existența caselor de marcat”

”Altfel va arăta piața, sperăm că o să le placă. De plouat, nu plouă în piață. Lucrarea nu e recepționată, dacă mai picură pe undeva, se remediază. Per ansamblu sunt mulțumit de ce s-a făcut. Nu e o lucrare nouă, e o reparație. Toți știm, cum a arătat înainte, ploua în piață, vedem cum e acum”,a  spus Luca Răzoare.

Să mai spunem că și alți producători locali au trecut prin situații similare cu cea a lui Grigore Rânziș, ceea ce i-a determinat să creadă că nu sunt doriți în acest loc, deși muncesc pentru marfa pe care o aduc la vânzare și nu sunt simpli comercianți.

Pe de altă parte, în Piața Decebal, nu se respectă nicio regulă în ceea ce privește orele de aprovizionare sau depozitarea produselor în lăzi, comercianții fiind obligați să dețină spații de depozitare în altă parte, însă cei mai mulți locuiesc în Bistrița la bloc și nu dețin așa ceva. Drept urmare, vin cu toată marfa în piață, dovadă fiind mormanele de lăzi din spatele fiecărei mese și mașinile de marfă care ocupă toate locurile de parcare din jurul pieței. Întrucât nu este niciun polițist local care să patruleze și să soluționeze micile conflicte dintr-un loc atât de aglomerat, acestea escaladează uneori.

Scuza celor responsabili din Primăria Bistrița este lipsa de personal.

18 comentarii

  • Nu stiu ce neintelegeri au domnii si doamnele din piata dar un lucru imi place si mi-a luminat ziua : „Eu sunt comerciant cu acte în regulă, cu casă de marcat.” Oare unde tineti, doamna, casa de marcat in zilele in care nu sunteti fotografiata? Eu am cumparat fructe de la dumneata si nu am vazut bon fiscal NICIODATA. E adevarat ca nici nu l-am solicitat (lipsa de educatie si informare – credeam ca sunteti taxati altfel fiind in piata nu pe baza bonurilor fiscale pe care habar nu aveam ca trebuie sa le eliberati). Promit ca de acum am sa va ajut sa fiti si mai cinstita si am sa va cer bon fiscal (pe care banuiesc ca nu il veti elibera din multiple motive). Am o intrebare si catre administratia pietelor: si Domniile Voastre suferiti de aceeasi lipsa de educatie si informare ca si mine si nu stiati de obligativitatea eliberarii de bon fiscal? Sau, din inaltul birourilor nu se vede pana in piata. Sau… nu mai zic! Politia Locala poate amenda si comerciatii care nu elibereaza bon fiscal sau doar babele care vand patrunjel pe trotuar si jucatorii de sah din parc?

    • Subscriu Mircea. Pe individa o cunosc din piata. Problema mea consta in faptul ca nu intotdeauna ii deosebesc pe comercianti de producatori. Pe olteni dupa accent dar cu producatorii locali? Ar trebui sa poarte culori distinctive. Sau unde vad case de marcat deduc ca este comerciant?

    • Unii au și certificate de producător și PFA sau firmă, așa că jonglează. Vând când așa, când așa. Dacă nu primește omul bon fiscal, spun că au vândut ca producători, dacă vine Fiscul scot casa pe masă. E un fel de păcăleală generală acceptată de toată lumea ca fiind normalitate sub umbrela lui ”toți trebuie să trăiască”. Altă mostră de funcționare a statului român care nu doare chiar așa de tare ca cele despre care știm deja fiindcă ”nu moare nimeni” dacă nu primește bon fiscal, precum se spune.

    • Dar daca ii amendează 100000 sar in apărarea lor.
      Până nu pricepem ca fara bon fiscal nu vom avea străzi, scoli si spitale vom continua sa trăim ca până acum.
      Oameni buni, Treziți-vă ! Când nu va dau bon fiscal fura de la voi, nu de la altii!

    • mai usor cu pianu pe scari
      lucrezi la stat?
      ai concedii si bonuri?
      ai zile libere?
      ai chirie platita de stat?
      ai pensie mare?
      ai pensie specila?
      iesi la 45 de ani la pensie?
      ATUNCI MAI DU TE MA IN P……….DA…..M…..ATIII CU EVAZIUNEA TA CU TOT!

  • Domnule administrator, vă plângeți de lipsa poliției. Eu știam că primăria are polițiști locali, har Domnului, cca 70, ați putea cere, un polițist să nu vă mai plângeți de lipsa unuia, care să supravegheze asupra ordinii și disciplinei din piață, dar acesta să-și facă treaba, să fie de văzut tot timpul printre oameni, nu să stea la răcoare în birou, ”să nu cumva să transpire” pentru banii pe care-i încasează din banii contribuabililor, ci să se facă util prin ceva. Pe de altă parte, administrarea pieței presupune și rezolvarea stărilor conflictuale ce se pot ivi printre oameni, care se uită cu răutate, cu invidie și frică la unii producători care apar în piață, atunci când au marfă de vândut, sezonier și nu permanent ca acei comercianți care ”au rădăcinile bine înfipte” printre mesele pe care-și vând zilnic marfa.

  • Acum aprox. o jumătate de ora am fost la o patiserie relativ noua din oraș unde se comercializeaza produse cu mai puține chimicale…reteta bunicii:). În spatele meu, 3 persoane-1 bărbat și 2 femei care, după ce termin eu de cumpărat, se prezintă a fi de la ITM pt. un control de rutina și o întreabă pe dna. vânzătoare dacă e angajata cu forme legale. Va dați seama…3 persoane pentru un control de rutina. Făcând legătură, ma gândesc cum statul favorizează evaziunea fiscala și omoară micii antreprenori. În piață nu am primit niciodată bon, se face evaziune fiscala, cei care vând nu plătesc asigurări sociale (sunt întreprinderi familiale) și cumpărăm produse la suprapreț. Din punctul meu de vedere organele de control sunt responsabile de ce se întâmplă în piețe, ei ar putea stopa fenomenul dar nu exista interes. Trist ca cei care muncesc cu adevărat nu au loc de samsari…

    • Nu statul încurajează evaziunea fiscală .
      Noi toți care acceptam sa cumpăram fara sa primim bon fiscal.
      Daca ai minte ceri bon fiscal si la manichiura si la coafor si la sala de sport si la piața
      Aia care nu își plătesc taxele fura de la tine si de la mine.
      Ma duc la spital nu sunt bani, la scoli nu sunt bani, pentru străzi nu sunt bani …
      De unde sa fie daca plătesc prea putini
      si prea multi fură!
      Si ăștia nu-s politicieni … Is cei de lângă noi, la fel de corupți

    • @Ana, permite-mi sa te contrazic. Statul încurajează evaziunea prin lipsa controalelor. Tu ca stat, vine firma x care vinde legume/fructe și îți declara o cifra de afaceri derizorie, profitul aproape de 0, zile întregi fără înregistrări pe casa de marcat, nu te autosesizezi? Ba mai mult, poți merge pana la verificarea averilor în raport cu veniturile. Cat despre bon fiscal, da, de acord cu tine! Important e cine gestionează banii…iar nu poți sa zici ca statul nu are nici o vina. Personal pompez foooaaarte mulți bani în sistemul de asigurări sociale iar când am nevoie de medic apel la asigurarea privata de sănătate, nu de alta ca ar trebui sa aștept vreo 3 luni pt analize…asta asa, ca exemplu.

    • pai vedeti doamna? daca nu ii verifica nimeni, cineva se plange ca nu sunt verificati si ca noi suntem pacalaiti.Daca ii verifica cineva, altcineva vine si spune ca de ce ii verifica, ca le omoara afacerea…bla bla…. Sa va spun ceva;daca esti patron si ai contracte de munca ptr angajati, iti platesti regulat darile si respecti legile, n-ai de ce sa iti faci probleme nu? asa ca afara……………

  • pentru toti astia care cred ca cei din piete fac evaziune si de asta statul nu are bani spune:

    CAND STATUL IMI VA DA CONCEDIU PLATIT DIN BUGETUL TARII…CAND STATUL IMI ASIGURA CONDITII DE MUNCA RACOARE VARA SI CALD IARNA DIN BUGETUL TARII…CAND STATUL IMI PLATESTE CREDITUL PENTRU LOCUINTA DIN BANII DE LA BUGET …CAND STATUL MA SCOATE LA PENSIE LA 45 ANI SANATOS TUN …NU LA 65 ANI BOLNAVA……CAND STATUL IMI ASIGURA O PENSIE SPECIALA DE 5000 LEI DIN BUGETUL TARII…..CAND STATUL IMI VA PLATI CHIRIA….CAND STATUL IMI VA PLATI AL 14 SALAR…CAND STATUL IMI VA DA TICHETE DE MASA…….atunci da….o sa vin si eu sa va spun ca cei din piata fac evaziune…..HUUUUUUUUUUUUU HOTIIIIIIILORRRRRRRR…….
    ..
    NU VA E DESTUL CA VA PLATESC DIN CE CASTIG DIN MUNCA MEA 19 LA SUTA TVA DIN CARE PLATESC SALARIILE BUGETARILOR??????????????????????

    • Intr-o piața din Sibiu cu produse agricole locale cumpărătorii puteau plăti… cu card. Cand vom putea plăti asa si la piața Decebal din Bistrita? Buna întrebare!

  • Pe doamna din piață o cunosc si am avut conflicte cu dumneaei. Dar dacă am vazut că nu îi educată am renuntat la a mai cumpăra produse de la masă dumneaei.

    • Sunt mulțumită de comercianții care se străduiesc sa avem pe mese zilnic produse proaspete și de calitate superioară

      Și ma întreb Dacă de ce oare sunteți așa multumiți de produsele din marile magazine care au marfa export și nu sunteți multumiți de cei care încearcă sa va ofere produse românești atit de Căutate de alții?
      Ar trebui sa le respectați munca lor

  • Comercianta revoltata NU elibereaza bon fiscal vreodata ( dar nici ceilalti comercianti ! )Am cumparat frecvent de la ea,câte 3-4 kg de fructe,eram deci un client fidel,până in ziua in care ,din 4 kg de piersici 1,5 kg erau atacate,stricate in partea din jos,pe care eu n-o vedeam ( pe masa toate aratau perfect,n-am intors eu fiecare fruct sa văd cum arată-de,eram client fidel ! -).De atunci,nu mai cumpăr de la ea.Iar cel care vinde murele si zmeura,nu cumpără de la altii,ci lasă unor comercianti care stau permanent in piață să-i vândă din produse si marți,fiind în piață,și-a luat de la acei comercianți inapoi ce n-au putut vinde ei.El are culturi de căpșuni,zmeură si mure la Piatra Fântânele-ce nu vinde proaspăt,transformă in dulcețuri și siropuri.

  • Mai oameni buni, problema e ca acezti comercianti liciteaza pe un an intreg cate 2-4 mese. Ei aduc marfa din Ungaria si Polonia. Producatorul local nu are loc de ei. Eventual e inghesuit pe vreo masa ascunsa, unde nu se vede marfa sau nu este frecventata de cumparatori. Primaria vrea doar castig si nu sa asigure mese libere in toata piata. Din aceasta cauza, la sectorul fructe vei vedea la cele 30-40 de mese vand 8-9 persoane. E corect ca pretul si regulile in piata sa fie dictat de speculanti?

  • Solutia este simpla.
    Piata din partea de jos a orasului , are 70% din mese libere.
    Toti producatorii locali sa vanda acolo , iar in piata renovata sa vanda comerciantii.
    Asa vei putea alege de unde sa cumperi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.