Social

Complexul de la Valea Vinului, monument istoric. În administrarea cui l-ar vedea Alexandru Uiuiu

Ansamblul de două clădiri, cunoscut sub denumirea de Casa Scriitorilor din Valea Vinului, comuna Rodna, a fost clasat ca şi monument istoric de interes local, salvarea luii depinzând de felul în care Ministerul Culturii îl va încredinţa de acum spre folosinţă unui „bun întrebuinţator”, spune Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud.

„Am reuşit să clasăm ansamblul de vilegiatură de la Valea Vinului. Acolo sunt două clădiri. Casa de odihnă a Uniunii Scriitorilor din România, luată de Sadoveanu prin 1956, şi cea în care înainte au fost băi regale. Dimitrie Gusti a ajuns pe acolo în 1965 cu şcoala lui de sociologie. Din păcate, USR s-a retras şi neexistând funcţiuni, s-a deteriorat acel ansamblu. Rog şi Prefectura să ţină legătura cu Ministerul Culturii şi cât mai repede Ministerul Culturii să facă o ofertă către un bun întrebuinţator al acestui complex. El se află dincolo de limita Parcului Naţional Munţii Rodnei şi prezintă interes turistic, dar şi ştiinţific. Probabil un consorţiu de universităţi l-ar putea valorifica adecvat”, a spus Alexandru Uiuiu într-o şedinţă a Colegiului prefectural.

Casa de creație a scriitorilor de la Valea Vinului a fost construită la sfârșitul sec. al XIX și a aparținut Casei Regale din România. După venirea la putere a comuniștilor, ea a fost preluată de Societatea Scriitorilor din România, la initiațiva lui Mihail Sadoveanu, în perioada în care acesta era președintele instituției. După 1990, Casa scriitorilor a rămas în proprietatea Uniunii Scriitorilor din România, care a lăsat-o să se degradeze, în ciuda numeroaselor intervenții de salvare a edificiului, inițiate de scriitorii bistrițeni sau de administrația locală a comunei Rodna. Hotelul Băilor a fost construit în anul 1900 după model elveţian. Aici şi-au găsit inspiraţia şi au scris Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, dar şi Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Alexandru Mitru.

Cu toate demersurile făcute de autorităţile locale, respectiv Primăria comunei Rodna, de care aparţine satul Valea Vinului, Uniunea Scriitorilor din România a refuzat să ajungă la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a stopa distrugerea acesteia. Toate bunurile din cele două clădiri au fost furate.

După aproape patru ani de solicitări și adrese trimise către Ministerul Culturii, scriitoarea Florica Dura fiind printre cei mai insistenţi militanţi, complexul a fost clasificat ca și monument istoric, iar USR a fost de acord să îl dea în grija autorităților celor care pot accesa fonduri pentru reabilitarea lui.

7 comentarii

  • Actiunea de clasare a Casei Scriitorilor de la Valea Vinului ca monument istoric, este necesara dar nu si suficienta in salvarea de la distrugere a acestui obiectiv.
    Recent, primarul Rodnei – Valentin Grapini, anunta ca a inceput demersurile pentru ca Valea Vinului sa devina staţiune de interes local. Aceasta ar putea reprezenta si o sansa concreta , poate ultima, de salvare de la distrugere totala a Casei de Creaţie a Scriitorilor din Valea Vinului, alcatuita din două clădiri de o frumuseţe rară, care au aparţinut în trecut Casei Regale, fiind construite în stilul hotelurilor elveţiene.

  • Bun întrebuințător. Fix pix. Multă agitație pentru ca urmașii lui Sadoveanu, adică fripturiștii condeiului intrați în grațiile puterii, oricând doritoare de osanale, să se bucure de vilegiaturi gratis. Gratis, în sensul ca plătite de popor prin bugetul de stat, local sau din banii studenților. În afară de 2-3 fripturiști, beneficiar ocazionali în tinerețile lor de ospețe literare, pe cine mai interesează subiectul. O întrebare totuși, înaintea furăcioșilor: casa regală a Romaniei, și uniunea lui Mitrea Cocor, a cui a fost locul și cine a construit pavilioanele. Dați-le înapoi celor care le-au construit și ați scăpat de bătaia de cap. V-a invita și omul ăla la o friptură. Ultima!

  • Mi se pare nepotrivită folosirea noţiunii de „clasare”, care are şi înţelesul de încetare a unui proces (judiciar), de abandonare a continuării cazului, din lipsa obiectului acţiunii. Cred că era mai potrivită expresia „clasificat”, încadrarea unui obiect, conform caracteristicilor destinaţiei sale, ca făcând parte din patrimoniul unei persoane (juridice sau fizice) , aşa cum a ajuns acest obiectiv cultural să fie parte a unei categorii a monumentelor istorice, acolo unde îi este locul, chiar dacă acesta rămâne parte a patrimoniului material al Uniunii Scriitorilor din România. Cred că soluţia aleasă este cea mai fericită, atât pentru USR, cât şi pentru administraţia locală a comunităţii teritoriale pe teritoriul căreia este situat acest obiectiv cultural, istoric şi care poate deveni şi turistic.

  • pentru o informare corectă:

    Stațiunea de la Valea Vinului a fost edificată de un conte ungur: Laszlo Betlen, de la care a fost cumpărată de Administrația Fondurilor Grănicerești, cînd ungurul nu a mai avut bani să o finalizeze. Ulterior, grănicerii au donat 6 iugăre de teren împădurit pentru a crea un habitat de relaxare în jurul acesteia. Preluată în administrare de către SKV, de la grăniceri, stațiunea a fost transormată într- destinație turistică cunoscută în toată Europa.
    Pentru mai multe detalii urmăriți http://www.ziarul-bn.ro, unde voi posta în curînd un calup de informații privind brandul Casa Scriitorilor de la Valea Vinului.

    Florica Dura, scriitor, jurnalist și activit civic

  • Domnule alex, ce vreti sa spuneti prin: „‘inaintea furaciosilor…? N-am inteles! Doamna Dura a explicat foarte clar situatia imobilului! Cu respect,MNPop

  • Na, hai să mă bag și eu în samă:

    Dimitrie Gusti era mort de zece ani, când zice Uiuiu că se preumbla pe la Valea Vinului.

    Halouin fericit!

  • pentru paparuda

    Raspunsul d-voastra este corect. Dimitrie Gusti a fost in zonă în 1937. O publicație din acea vreme numită ”Caminul Cultural” probează cu fotografii și texte activitățile de la Valea Vinului, Rodna și Șanț. Cele cu componentă sociologică au fost coordonate de celebrul sociolog Gusti. Toate desfășurate prin intermediu Fundației Principele Carol, ong care avea mai multe scopuri: cultural, social, dezvoltarea satelor etc.
    Asa cum scriam, mai sus, va rog sa ma urmariti pe www. ziarul-bn.ro, pentru că urmează să postez, pentru corecta d-voastra informare, un text care aduce date interesante despre ceea ce noi numim ” Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului, Rodna, BN.

    Cu respect,

    Florica Dura, scriitor, jurnalist și activist civic

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS