Lucrările de restaurare a orgii din Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” de pe Gheorghe Șincai s-au încheiat într-o primă etapă, așa încât în 17 decembrie, la ora 19.00, profesorul de muzică Töttösy Norbert, organist, va susține un concert online pe acest instrument.
Concertul va fi transwmis online aici: https://www.youtube.com/watch?v=8HZNNlwJtqQ&ab_channel=NorbertT%C3%B6tt%C3%B6sy
Reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie, restauratorul de orgi Pozsár Róbert din Cluj-Napoca, împreună cu organistul și profesorul de muzică Töttösy Norbert din Bistrița, au început restaurarea orgii din Biserica Romano-Catolică ”Sf. Treime” Bistrița, lucrare ce va dura până în mijlocul anului viitor.
La o primă verificare s-au făcut următoarele:
- înlocuirea valvelor de aer de la mai multe registre;
- s-a intervenit la oprirea infiltraților de aer în lăzile de vânt al sistemului pneumatic;
- consola orgii a fost desfăcută, curățată, a fost completat materialul textil lipsă de sub unele clape;
- toate tuburile instrumentului au fost reacordate.
În primăvara anului viitor se va continua lucrarea începută, prin completarea registrelor Principal și Octav cu 24 de tuburi noi cu toată instalația pneumatică necesară, adăugarea unui nou registru de efect sonor cu denumirea Tremolo, respectiv tratarea împotriva cariilor și revopsirea carcasei instrumentului.
Orga a fost construită de constructorul de orgi Angster József din Pécs, Ungaria (constructorul are 1300 de orgi construite pe întregul teritoriu al fostului imperiu Austro-Ungar), în anul 1912, sub numărul de opus 822. Are 9 registre, 2 copule, un rând de claviatură și pedală. Mecanismul orgii este de tip pneumatic. Ultima reparație capitală s-a efectuat în urmă cu aproximativ 20-25 de ani de o echipă de restauratori din Germania.
Restaurarea este finanțată de compania BETAK, în frunte cu directorul general Caius Bulea.
Biserica catolica din Bistrita este superb intretinuta de comunitatea maghiara si este remarcabila pentru faptul ca a fost construită începând cu 1781 cu sprijinul bănesc al Curţii Imperiale de la Viena. Proiectul, un elegant baroc vienez, aparţinea arhitectului inginer Paul Schmidt din cadrul Biroului Imperial al Fortificaţiilor. Execuţia lucrărilor şi–a asumat–o mai tânărul arhitect Turk Antal, care a finalizat lucrările în primăvara anului 1787, după cum o arată şi o inscripţie de pe faţada clădiri.
Pe 17 iunie 1917, la slujba a participat insusi imparatul Karl al Austro-Ungariei, stat care avea sa dispara un an si cateva luni mai tarziu. Cu toate relelel lui, daca imperiul nu disparea Bistrita nu ar fi trecut prin trauma Holocaustului si a comunismului intrucat era un stat enorm intre Rusia si Germania, un stat european cu randuiala buna ale carui probleme (gen asimilationismul maghiar) ar fi fost rezolvate de Karl, un adept convins al federalizarii imperiului care ar fi dat romanilor autoadministrarea lor in Ardeal, alaturi de celelalte natiuni, asa cum vroia Maniu si Vaida Voevod pana in ultimul moment. Daca KuK nu ar fi facut prostia sa declare razboi Serbiei in 1914, azinoi bistritenii am fi fost parte a unei Bistrite care ar fi aratat mai mult ca Austria contemporana, pentru ca asa erau pornite lucrurile atunci. Din pacate asta nu s-a intamplat si iata unde suntem, slugile altora in statul nostru unitar si suveran.
Zoli baci, nu ai inteles ce am zis. Dar iti raspund la intrebare: vorbeam limba romana, ca asa era planul cu federalizarea. Citeste memoriile lui Vaida Voevod sa vezi, ca te tot dai mare patriot. Si ai o problema cu numele straine? Esti legionar sau ce? Sau poate numai cu AUR. Da, uite, am sange sarb, un pic ceh, un pic evreiesc dar mai mult roman, ca si cum asta ar conta pentru astia ca tine pentru care natiunea romana e etnica, nu constitutionala.
Zoli dragom, ai ceva cu nuantele etnice. Ii fii tu dac liber. Ca numai maghiar nu esti. Iti raspund la intebare: supunerea ortodocsilor romani fata de Belgrad a fost o tragedie. Nici macar nu reuseasi sa ne alfabetizeze bine vladicile. Asta cred. Noroc cu Iosif a II-lea care a taiat din porcariile medievale care tineau locurile astea in loc. Inclusiv statutul sinistru al bisericii ortodoxe.
Pentru corectitudine, trebuie mentionat faptul că in Bistrita există două clădiri din sec. XVIII care poartă amprenta Curţii Imperiale de la Viena. Este vorba de Biserica Romano-Catolică dar si de Şcoala Piariştilor, unde în anul 1717 s-a înființat prima școală piaristă din Transilvania sub numele de Liceul Piarist din Bistrița care a funţionat până în 1879. Aici a studiat, între anii 1772 şi 1774, Gheorghe Şincai, unul dintre reprezentanţii Şcolii Ardelene. Limba de predare era germana şi latina. De altfel însuși Gheorghe Şincai rememorează în versuri perioada în care a fost elev la Bistriţa: „Iar de la Cluj am luat-o la Bistriţa, unde cu arta/ Lui Cicerone-mi plăcu să cultiv mai departe a mea minte”.
Asadar, nu întâmplător strada pe care se află Biserica Romano-Catolică din Bistrita poartă numele de Gheorghe Şincai. De aceea, ar fi bine ca in squarul din stânga bisericii romano-catolice „Sfânta Treime” să fie dezvelit un bust al marelui cărturar Gheorghe Şincai, care dă si numele străzii.
Vezi si: https://timponline.ro/catolicii-si-protestantii-sarbatoresc-astazi-pastele-interesanta-istorie-a-bisericii-de-pe-str-gheorghe-sincai/